Newsroom

Newsroom

Πετρέλαιο: «Φωτιά» στις τιμές μετά τη μείωση της παραγωγής από ΟΠΕΚ+ – Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Ο αντίκτυπος των εξελίξεων αυτών θα γίνει φυσικά αισθητός και στη χώρα μας, επηρεάζοντας τόσο την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και την τιμή της βενζίνης. Η απόφαση 8 χωρών του ΟΠΕΚ φέρεται να δημιουργεί πονοκέφαλο στις κεντρικές τράπεζες και να προκαλεί αναταραχές στην παγκόσμια αγορά.

refinery 3613526 1920

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου: Μετά την απόφαση-έκπληξη οκτώ χωρών του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, να μειώσουν ραγδαία την παραγωγή τους κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το αργό Δυτικού Τέξας έφτασε να υπερβαίνει τα 80 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 86 δολ. το βαρέλι. H απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έχει προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια αγορά ενώ φέρεται να δημιουργεί πονοκέφαλο στις κεντρικές τράπεζες. Ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Ελλάδα και η εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών.

Ειδικότερα, η τιμή του βαρελιού του αργού WTI (West Texas Intermediate) ανέβηκε κατά σχεδόν 8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση ημέρας εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Λίγο μετά τις 08:30 ώρα Ελλάδας, η τιμή βρισκόταν στα 79,22 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει και τα 81 δολάρια.

Πετρέλαιο: «Φωτιά» στις τιμές μετά τη μείωση της παραγωγής από ΟΠΕΚ+-1

Αντίστοιχα, το μπρεντ έχει εκτιναχθεί στα 83,26 δολάρια, ενώ νωρίτερα η ανώτατη τιμή είχε φτάσει τα 84,46 δολάρια.

Πετρέλαιο: «Φωτιά» στις τιμές μετά τη μείωση της παραγωγής από ΟΠΕΚ+-2

«Η κίνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα το δεύτερο τρίμηνο, έναντι προηγούμενων προσδοκιών για πλεόνασμα. Πάντως, οι υψηλότερες τιμές ίσως περιορίσουν τη ζήτηση, αλλά και να επιδεινώσουν τον επίμονο πληθωρισμό που προσπαθούν να καταπολεμήσουν οι κεντρικές τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή (02/04) το Ιράκ, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής πετρελαίου τους, με τους κολοσσούς του Κόλπου να κάνουν λόγο για ένα «προληπτικό μέτρο» που αποσκοπεί να σταθεροποιήσει τη αγορά.

Το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ θα μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 772.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του έτους, ανέφεραν οι τρεις χώρες του Κόλπου σε ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τα αντίστοιχα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί να υποστηρίξει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σαουδαραβικού υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Το Ιράκ, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, ανακοίνωσε επίσης μια μείωση κατά 211.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής του από την 1η Μαΐου.

Η Αλγερία προχωρά από την πλευρά της σε «εθελοντική μείωση 48.000 βαρελιών την ημέρα, από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του 2023, σε συντονισμό με ορισμένες χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ», σύμφωνα με ανακοίνωση του αλγερινού υπουργείου Ενέργειας, που μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων APS.

Η στάση της Ρωσίας

Η Μόσχα – μέλος του ΟΠΕΚ+- ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι παρατείνει τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Ενέργεια, Αλεξάντρ Νόβακ, που κάνει λόγο για μια «περίοδο αβεβαιότητας» στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων, μια μέρα αφού η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα παρατείνει μέχρι το τέλος του χρόνου τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Την απόφαση της Ρωσίας για τις συνδυασμένες περικοπές περίπου 1,16 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως μη συνετή.

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επικρίσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σ΄ αυτή την περίπτωση, είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενέργειας να διατηρηθούν στο κατάλληλο επίπεδο οι παγκόσμιες τιμές για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε. Είτε είναι άλλες χώρες ικανοποιημένες είτε όχι – αυτό είναι δικό τους θέμα».

Ο Πεσκόφ υποστήριξε πως είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι τιμές σε ένα ορισμένο επίπεδο επειδή πρόκειται για τομέα έντασης επενδύσεων και επειδή στο προβλεπτό μέλλον δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των χωρών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία έχει συντονίσει τις κινήσεις της με τον ΟΠΕΚ+, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Η Ρωσία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με αριθμό κρατών του ΟΠΕΚ+, αυτό είναι μια συνήθης διαδικασία, αλλά τίποτε περισσότερο. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι χώρες έχουν ανεξάρτητη γραμμή, ανεξάρτητο συμφέρον να σταθεροποιήσουν την αγορά».

Ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Στις 12.08 το πρωί ώρα Ελλάδος, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου σημείωνε άνοδο 5,43%, στα 84,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου σημείωνε άνοδο 5,56%, στα 79,88 δολ. το βαρέλι.

Η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις τιμών για φέτος και το επόμενο έτος, οι βασικές τιμές με βάση τα χρονοδιαγράμματα αυξήθηκαν υψηλότερα ως ένδειξη προσδοκιών για στενότερη προσφορά και μια συνήθως ήρεμη ασιατική συνεδρίαση είδε εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια να αλλάζουν χέρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στις ΗΠΑ σημείωναν επίσης άνοδο, υπογραμμίζοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους.

«Αυτό το μέτρο στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι πρόκειται να στηρίξουν τις τιμές», δήλωσε στο Bloomberg TV ο Daniel Hynes, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα το αργό πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια και πάλι “έχει σίγουρα αυξηθεί”.

ΗΠΑ: Η απόφαση του OPEC+ είναι λανθασμένη

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η απόφαση του OPEC+ είναι λανθασμένη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με έμφαση στις τιμές της βενζίνης. Πέρυσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δώσει εντολή για μια άνευ προηγουμένου αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εν όψει της αιφνιδιαστικής παρέμβασης του OPEC+, το αργό πετρέλαιο περιόρισε τη χειρότερη πτώση πρώτου τριμήνου έτους από το 2020, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και οι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ συνδυάστηκαν και έπληξαν τις τιμές. Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές της αγοράς έχουν δηλώσει ότι αναμένουν μια αναζωπύρωση στο δεύτερο εξάμηνο, η οποία υποστηρίζεται από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα μετά το τέλος του Covid Zero.

Πώς επηρεάζεται η χώρα μας

Ο αντίκτυπος των εξελίξεων αυτών γίνεται φυσικά αισθητός και στην Ελλάδα. Οπως μεταδίδει το MoneyReview, τα πρατήρια καυσίμων αλλά και οι έμποροι θα πρέπει να προσθέσουν τουλάχιστον 15 λεπτά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οπότε η μέση πανελλαδική τιμή αναμένεται ότι θα εκτιναχθεί προς τα 1,35 ευρώ ανά λίτρο για το διάστημα που απομένει μέχρι να λήξει η χειμερινή περίοδος. Ανάλογα αναμένεται να επηρεαστεί και η τιμή της βενζίνης.

H εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών

Πονοκέφαλο στις κεντρικές τράπεζες φέρεται να δημιουργεί η απόφαση 8 χωρών του ΟΠΕΚ. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της kathimerinis.gr με την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή του συνολικά κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα ο ΟΠΕΚ δυσκολεύει περαιτέρω το έργο της Federal Reserve. Και ίσως όχι μόνον της Fed αλλά και της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας και όλων των κεντρικών τραπεζών, καθώς προσθέτει έναν ισχυρότατο παράγοντα περαιτέρω επιτάχυνσης των τιμών. Αυτή είναι η εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών που βλέπουν από χθες τις τιμές του πετρελαίου να έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα μετά την απόφαση οκτώ χωρών του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, να μειώσουν την παραγωγή τους. Και μάλιστα να αποφασίσουν και να πράξουν ουσιαστικά ανεξάρτητα και όχι ως μέλη του ΟΠΕΚ. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να εκτοξεύονται κατά σχεδόν 6% στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, το αργό Δυτικού Τέξας να υπερβαίνει τα 80 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 86 δολ. το βαρέλι.

Η απόφασή τους ενέσπειρε αυτομάτως εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς, μεταξύ των οποίων και οι αναλυτές της Goldman Sachs, για ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 95 και στα 100 δολ. το βαρέλι. Οπως επισημαίνουν τώρα αναλυτές, από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο, αξιωματούχοι και κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται εδώ και ένα χρόνο να ανακόψουν τις τιμές του πληθωρισμού θα αντιμετωπίσουν σύντομα τις νέες ανοδικές πιέσεις που θα δεχθούν οι τιμές των πάντων εξαιτίας του κόστους του πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Βίκτορ Πόνσφορντ, αναλυτή της Rystad Energy, «η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ως αποτέλεσμα αυτής της μείωσης της παραγωγής θα επιταχύνει τον πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας και θα εξωθήσει τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων».

Ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Federal Reserve του Σεντ Λιούς, αμφιβάλλει πάντως για το κατά πόσον θα διαρκέσει ο αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Μπούλαρντ παραδέχθηκε πως «ήταν έκπληξη αυτή η απόφαση», αλλά τονίζει ότι «είναι μάλλον ανοικτό ερώτημα κατά πόσον θα διαρκέσει ο αντίκτυπος στην τιμή του “μαύρου χρυσού”». Εξάλλου, ο Γκεντιμίνας Σίμκους, διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, υπογράμμισε χθες πως «υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πέραν των αποφάσεων του ΟΠΕΚ» που οδήγησαν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου.

Εχει προηγηθεί διελκυστίνδα που οδήγησε σε φραστικά πυρά ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο διεθνές καρτέλ πετρελαίου γύρω από τη στάση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς το Ριάντ έχει αντισταθεί στις πιέσεις του Λευκού Οίκου για αύξηση της παραγωγής με στόχο την υποχώρηση των τιμών εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει επίμονες πιέσεις στο Ριάντ χωρίς αποτέλεσμα και έχει κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι συμμαχεί με τη Μόσχα και αρνείται να επιτρέψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου για να διευκολύνει τον γεωπολιτικό σύμμαχό της. Με την άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού» η Μόσχα αυξάνει τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων, που με την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο επιχειρούν να κάμψουν οικονομικά τη Ρωσία μειώνοντας τα έσοδά της από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, με τα οποία χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απόφαση των οκτώ μελών του ΟΠΕΚ και ο άμεσος αντίκτυπος που είχε στην αγορά ήταν, έτσι, η τρίτη κατά σειρά Δευτέρα μέσα στον τελευταίο μήνα που έχει αναστατώσει τους υπεύθυνους της νομισματικής πολιτικής στις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, για μια ακόμη φορά οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών ξύπνησαν χθες με νέο πονοκέφαλο, καθώς τα αλλεπάλληλα επεισόδια από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank μέχρι την άνοδο του πετρελαίου απειλούν διαρκώς να υπονομεύσουν τη νομισματική τους πολιτική και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…