Διαρροή πετρελαίου στη Χιλή – Ο μαύρος κατάλογος των οικολογικών καταστροφών μεγαλώνει

Η διαρροή 40.000 λίτρων πετρελαίου το Σάββατο στη Χιλή και άλλες μεγάλες οικολογικές καταστροφές που έχει ζήσει ο πλανήτης εξ' αιτίας του πετρελαίου.

oil

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα οικολογικών καταστροφών από διαρροές πετρελαίου που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα ορισμένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Με αφορμή την πρόσφατη διαρροή πετρελαίου στη Χιλή και ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο, βλέπουμε ότι οι πληγές στον πλανήτη από τέτοιου είδους οικολογικές καταστροφές είναι δύσκολο να επουλωθούν.

Μεγάλη οικολογική καταστροφή από διαρροή 40.000 λίτρων πετρελαίου στη Χιλή

Περίπου 40.000 λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν χθες ανοιχτά της Χιλής, έπειτα από περιστατικό που σημειώθηκε στον τερματικό σταθμό μιας εταιρείας εξόρυξης που βρίσκεται σε νησί της Παταγονίας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το πετρέλαιο διέρρευσε σε μια ζώνη που είναι γνωστή για το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημά της και επειδή βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που έχουν τα πιο καθαρά νερά στον πλανήτη.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που πραγματοποιούσε η εταιρεία CAP στον τερματικό σταθμό του νησιού Γουαρέγιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Πουέρτο Νατάλες, στο νότιο άκρο της Χιλής, ανακοίνωσε στο πολεμικό ναυτικό της Χιλής η CAP, μια από τις βασικές εταιρείες εξόρυξης και χαλυβουργίας της χώρας.

«Για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης το ναυτικό έδωσε εντολή για την άμεση ανάπτυξη μονάδων στην περιοχή, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο και να περιορίσουν ενδεχόμενες ζημιές» που προκλήθηκαν από τη διαρροή του πετρελαίου στη θάλασσα, ανακοίνωσε το ναυτικό.

Ένα πλοίο και μια θαλάσσια περίπολος εστάλησαν στην περιοχή, μαζί με μια ομάδα που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας για να διευκρινιστούν τα αίτια του περιστατικού και να αποδοθούν ευθύνες.

Το πετρέλαιο καταστρέφει τον πλανήτη

Οι περισσότερες οικολογικές καταστροφές που μάλιστα έχουν αφήσει εκατοντάδες νεκρών στο πέρασμά τους, περιγράφονται ως «ατυχήματα», ωστόσο διαχρονικά πίσω από αυτές κρύβονται ευθύνες μεγάλων πετρελαϊκών – και όχι μόνο – εταιριών αλλά και πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα εν γένει.

Βόρειος Ατλαντικός (2019)

Περίπου 12.000 λίτρα μίγματος νερού και πετρελαίου διέρρευσαν στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό την Τετάρτη (17/07) εξαιτίας ατυχήματος σε εξέδρα στα ανοικτά της καναδικής νήσου Νιουφάουντλαντ (Νέα Γη).

Η ExxonMobil είναι ο βασικός μέτοχος σε αυτή την κοινοπραξία: διακρατεί το 33% του μετοχικού της κεφαλαίου, μαζί με τις Chevron (27%), Suncor (20%) και Equinor (η πρώην Statoil, 5%).

Κόλπος του Μεξικού (2010)

Η αιτία που δημιούργησε την πετρελαιοκηλίδα  ήταν η δυσλειτουργία της πετρελαιοπηγής Μακόντο με αποτέλεσμα την έκρηξη ενός φρεατίου, σε γεώτρηση που πραγματοποιούνταν κοντά στις ακτές της Λουιζιάνα.

Τον Απρίλιο του 2010, η εξέδρα εξόρυξης εκρήγνυται εκτοξεύοντας μια φλεγόμενη «μπάλα». Επάνω στην εξέδρα εργάζονταν 126 άτομα. 94 άτομα σώθηκαν μέσω των εξωλέμβιων, και των διασωστικών ελικοπτέρων, και 17 από αυτούς είχαν τραυματιστεί.

Οι 11 αγνοούμενοι, θεωρήθηκαν νεκροί μετά από τρεις μέρες αναζήτησης από την Λιμενική αρχή που πραγματοποιούσε τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Οι μέτοχοι του έργου ήταν η BP ,η Anadarko και η MOEX Offshore. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση  τότε ανέφερε πως το πετρέλαιο που διαρρήθηκε ήταν 4.9 εκατομμύρια βαρέλια. Η διαρροή πετρελαίου καθορίστηκε ως από μια τις πιο καταστροφικές παγκοσμίως, ενώ η έκταση της πετρελαιοκηλίδας έφτασε μέχρι και τα 176,100 χλμ, είχε δηλαδή το μέγεθος της πολιτείας Οκλαχόμα…

Η πετρελαιοκηλίδα έμεινε στην περιοχή για 87 ημέρες.

Ουζμπεκιστάν (1992)

Περίπου 285,000 τόνοι πετρελαίου απελευθερώθηκαν από μια πετρελαιοπηγή το 1992 στο έδαφος του Ουζμπεκιστάν.

Είναι η μεγαλύτερη χερσαία διαρροή που έχει καταγραφεί μέχρι και σήμερα.

Ιταλία (1991)

Μια βίαιη έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο Haven τον Απρίλιο του 1991, στις ακτές της Ιταλίας, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6 μελών του πληρώματος και την απελευθέρωση 145,000 τόνων πετρελαίου. Το 70% περίπου κάηκε στην επακόλουθη φωτιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι υπολείμματα πετρελαίου βρέθηκαν αργότερα σε βάθος 500 μέτρων.

Αγκόλα (1991)

Το δεξαμενόπλοιο ABT Summer, καθώς πραγματοποιούσε το ταξίδι από το Ιράν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας το 1991, έπιασε φωτιά κάπου στις ακτές της Αγκόλας. Τουλάχιστον 260.000 τόνοι πετρελαίου απελευθερώθηκαν, ενώ 5 μέλη του πληρώματος βρήκαν τραγικό θάνατο.

Πόλεμος του Κόλπου (1991)

Μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή σημειώθηκε  τον Ιανουάριο του 1991 στον Πόλεμο του Κόλπου. Τότε το Ιράκ ελευθέρωσε, σκόπιμα, 520 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου, για να εμποδίσει με αυτόν τον τρόπο την εισβολή των στρατευμάτων που ήταν υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ στην χώρα.

Οι Ιρακινοί άνοιξαν τις βαλβίδες των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων αλλά και των δεκάδων τάνκερ με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι πετρελαίου να χυθούν στην θάλασσα.

Αλάσκα (1989)

Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε πριν από 25 χρόνια στην Αλάσκα έχει μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του πλανήτη. Το πετρελαιοφόρο μήκους 300 μέτρων Έξον Βαλντέζ βρισκόταν καθοδόν, από τον σταθμό ανεφοδιασμού της Αλάσκας προς την Καλιφόρνια, όταν σημειώθηκε διαρροή περίπου 136.000 τόνων αργού πετρελαίου.

Το ατύχημα αποδόθηκε σε μια επικίνδυνη, αναγκαστική αλλαγή πορείας προς αποφυγή της πρόσκρουσης με παγόβουνα. Υπαίτιος κρίθηκε ο καπετάνιος Τζόζεφ Χέιζελγουντ, ο οποίος, βάσει μαρτυριών, ήταν μεθυσμένος την ώρα που συνέβη το μεγάλο ατύχημα. Πρόκειται για μια από τις πιο εξόφθαλμες κινήσεις εταιρείας να διώξει από πάνω της τις ευθύνες της τεράστιας οικολογικής καταστροφής και να τη χρεώσει στο «ανθρώπινο λάθος». 

Κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη διαρροή είχαν θανατωθεί 675.000 θαλασσοπούλια. Οι νεκρές φώκιες ανήλθαν στις 300, ενώ οι νεκρές όρκες στις 22. Η καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη και στους πληθυσμούς οστρακοειδών, ενώ το φυτοπλαγκτόν στον βυθό στην περιοχή Πρινς Ουίλιαμ καταστράφηκε ολοσχερώς. Η τροφική αλυσίδα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Αλάσκας διαταράχθηκε άνευ προηγουμένου και τα αποτελέσματα της καταστροφής είναι ακόμα εμφανή στο σήμερα.

Καναδάς (1988)

Τον Νοέμβριο του 1988 το αμερικανικό πλοίο Οδύσσεια βυθίστηκε στις ακτές του Καναδά στον ατλαντικό με 132,000 τόνους πετρελαίου.

Έπειτα τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του περιορίζοντας την καταστροφή.

Cape Town (1983)

Ήταν 6 Αυγούστου 1983 όταν το δεξαμενόπλοιο Castillo de Bellver, μετά από μια έκρηξη, διαμελίστηκε στα δύο και τεράστια ποσότητα πετρελαίου διέφυγαν στις ακτές της Cape Town στην Νότια Αφρική. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που έπληξε ποτέ τη χώρα.

Κόλπος του Μεξικού (1979)

Τρίτη κατά σειρά, μεγάλη ρύπανση, είναι και πάλι στον κόλπο του Μεξικού και είχε γίνει στις 3 Ιουνίου του 1979 μετά από έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου.

Τότε η έκρηξη προκάλεσε μια τεράστια διαρροή πετρελαίου, που διήρκησε 10 ολόκληρους μήνες, οπού κατά το διάστημα αυτό διέρρευσαν στη θάλασσα πάνω από 140 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου, που δημιούργησαν μία πελώρια πετρελαιοκηλίδα μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων στα ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ.

Τότε ως υπεύθυνες για την έκρηξη στην πλατφόρμα, θεωρήθηκαν  οι βαλβίδες ασφαλείας.

Τρινιντάντ (1979)

Στις 19 Ιουλίου του 1979, ανοικτά του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, κατά τη διάρκεια μιας τροπικής καταιγίδας, το ελληνικό πετρελαιοφόρο «Atlantic Empress» συγκρούεται με το τάνκερ «Aegean Captain» και πάνω από 90 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου διαρρέουν στη θάλασσα.

Παρότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση δεν έφτασε ποτέ στην ακτή, το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν συμβεί στη θάλασσα.

Βρετάνη (1978)

Τον Μάρτιο του 1978 ορμητικοί άνεμοι οδήγησαν το δεξαμενόπλοιο Amoco Cadiz σε πρόσκρουση στα βράχια της γαλλικής περιοχής Βρετάνη. Περίπου 223,000 τόνοι πετρελαίου απελευθερώθηκαν στη θάλασσα.

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Καιρός έκτακτο δελτίο

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Δύσκολες θα είναι οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή και το…

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

Μανιου

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

«Η απώλεια του οπτικοακουστικού υλικού οφείλεται σε απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας από τον Εισαγγελέα»,…

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…