Θλίψη σκόρπισε στο ελληνικό θέατρο η είδηση θανάτου του Αντώνη Αντύπα. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης, ιδρυτής του Απλού Θεάτρου, «έφυγε» σε ηλικία 83 ετών από τη ζωή.
Τον θάνατο του και επί 40 χρόνια συντρόφου της Αντώνη Αντύπα έκανε γνωστό πριν από λίγο η σπουδαία συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου με μία ανάρτηση της που γράφει:
«Ο αγαπημένος μου Αντώνης Αντύπας, ο άνθρωπος που 40 χρόνια μου χάρισε την αγάπη του και την απόλυτη αφοσίωση δεν υπάρχει πια. Τον ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου και θα μείνει για πάντα ο πολύτιμος οδηγός μου. Αντώνη μου σ αγαπώ και θα σε βλέπω πάντα με το γέλιο στο όμορφο σου πρόσωπο».
Ποιος ήταν ο Αντώνης Αντύπας
Ο Αντώνης Αντύπας γεννήθηκε το 1941 στον Βύρωνα της Αθήνας. Το 1960 ξεκίνησε σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Ωστόσο το 1963 διέκοψε τις σπουδές για να μπει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Το 1964 συμμετείχε στο χορό των Ορνίθων του Καρόλου Κουν και το 1965 στο χορό των Περσών, επίσης σε σκηνοθεσία του Κουν.
Το 1974 μαζί με τον Χρήστο Πολίτη ίδρυσαν το Απλό Θέατρο. Αρχικά, μέσα από διάφορα εταιρικά σχήματα, προσανατολίστηκε στην παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων, έργων κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου όπως το”Ήταν όλοι τους παιδιά μου” του Άρθουρ Μίλερ, “Η ζωή είναι όνειρο” του Πέδρο Καλντερόν δε λα Μπάρκα, “Γύπαρης” του Γεωργίου Χορτάτση, “Γυάλινος κόσμος” του Τενεσί Ουίλιαμς κ.ά.
Το 1982 το θέατρο βρήκε “στέγη” σε ένα γκαράζ στην Καλλιθέα που μετατρέπεται σε θέατρο όπου παρουσιάζονται μια σειρά από παραστάσεις ξένου κυρίως ρεπερτορίου.
Το 1990 ο Χρήστος Πολίτης αποχωρεί και ξεκινά μια νέα πορεία με τη δημιουργία του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Φάσμα» – Απλό Θέατρο. Εκεί ανέβηκαν περισσότερες από 40 παραγωγές, οι περισσότερες -περίπου 25- σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα και το ελληνικό κοινό συστήθηκε με συγγραφείς όπως ο Χάρολντ Πίντερ και ο Μπράιαν Φρίελ.
Στις παραστάσεις του Αντώνη Αντύπα έχουν πρωταγωνιστήσει μερικοί από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, όπως ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Γιάννης Φέρτης, η Ράνια Οικονομίδου, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός κ.ά.
Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του αρχαίου δράματος, με παραστάσεις των τραγωδιών Εκάβη και Μήδεια. Από το 1994. λειτούργησε στο χώρο του Απλού Θεάτρου και δεύτερη σκηνή, όπου δόθηκε βήμα για πειραματικές θεατρικές αναζητήσεις σε νέους δημιουργούς (σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς κ.ά.). Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα σταμάτησε τη δράση του 2012, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης της περιόδου και της δραστικής μείωσης των επιχορηγήσεων από του Υπουργείου Πολιτισμού. Το κτίριο του Απλού θεάτρου παραχωρήθηκε στον σκηνοθέτη Νίκο Διαμαντή και μετονομάστηκε σε Θέατρο Σημείο.
Ειδήσεις σήμερα:
Απίθανη φωτογραφία – Όλη η οικογένεια στο πλευρό του Τεντόγλου με τρομερά μπλουζάκια
Κρήτη: Θρήνος για τον 32χρονο πυροσβέστη Χριστόφορο – Πώς βρέθηκε νεκρός στο φαράγγι