Newsroom

Newsroom

Πέθανε ο νομπελίστας ποιητής Σέιμους Χίνι

Έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνι, στα 74 του χρόνια, σε νοσοκομείο του Δουβλίνου ύστερα από…

Έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνι, στα 74 του χρόνια, σε νοσοκομείο του Δουβλίνου ύστερα από σύντομη ασθένεια. Πέρα από το Νόμπελ, το οποίο κέρδισε το 1995 με τη Σουηδική Ακαδημία να του το απονέμει «για τα λυρικής ομορφιάς και ηθικού βάθους έργα του», ο Χίνι είχε κερδίσει και μια σειρά άλλων βραβείων, όπως το Βραβείο Τ.Σ. Ελιοτ (2006) και δύο Βραβεία Whitbread (1996, 1999).

Διετέλεσε, επίσης, καθηγητής Ποίησης στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη. Μια σειρά κριτικών λογοτεχνίας είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το έργο του Χίνι. Ο Ρόμπερτ Πίνσκι είχε αναφέρει πως διαθέτει το χάρισμα του αφηγητή, ο Ρόμπερτ Λόουελ τον είχε χαρακτηρίσει το σημαντικότερο ιρλανδό ποιητή μετά από το Γέιτς, ενώ ο Τζον Σάδερλαντ τον αποκαλούσε το σημαντικότερο ποιητή της εποχής μας.

Ο Χίνι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Θάνατος Ενός Φυσιογνωμιστή» («Death of a Naturalist») δημοσιεύτηκε το 1966. Ο Χίνι εμπνεύστηκε τον ποιητικό κύκλο «Σονέτα» από την Ελλάδα. Σε αυτόν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα ποιήματά του «Μέσα στην Αρκαδία», «Κάστανα», «Οι στάβλοι του Αυγεία», «Υπερβόρειος», «Μυκήνες» και «Βάσσες».

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…