Newsroom

Newsroom

Πέθανε ο Κίρο Γκλιγκόροφ

Πέθανε το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 95χρονος Γκλιγκόροφ απεβίωσε…

Πέθανε το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 95χρονος Γκλιγκόροφ απεβίωσε στο σπίτι του. Η κηδεία του θα γίνει, αύριο το απόγευμα, στα Σκόπια. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ γεννήθηκε στην πόλη Στιπ το 1917 και σπούδασε στη νομική σχολή του Βελιγραδίου. Διετέλεσε πρόεδρος της ΠΓΔΜ από το 1991 έως το 1999.

Η πολιτική του δράση είναι πλούσια. Συμμετείχε ενεργά στο σχηματισμό του κράτους της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Μακεδονίας, ως γραμματέας της Πρωτοβουλίας Επιτροπής για την οργάνωση της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Εθνικής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας (ASNOM) και ως Επίτροπος χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του Προεδρείου της Συνέλευσης. Κατείχε διάφορες υψηλές θέσεις στο πολιτικό κατεστημένο της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, συμπεριλαμβανομένου του γραμματέα του κράτους για τη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου, μέλος της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας καθώς και Πρόεδρος της Συνέλευσης της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από το Μάϊο του 1974 μέχρι το Μάϊο του 1978.

Ο Γκλιγκόροφ διετέλεσε πρόεδρος της ΠΓΔΜ από το 1991 έως το 1999. Μετά την προώθηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα το 1990, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις 27 Ιανουαρίου 1991. Στις 16 Απριλίου 1991 το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συνταγματική τροποποίηση για την άρση του επιθέτου ‘’Σοσιαλιστική’’ από το επίσημο όνομα της χώρας και στις 7 Ιουνίου του ίδιου έτους, το νέο όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας κατοχυρώθηκε επίσημα. Ως εκ τούτου, ο Γκλιγκόροφ συνέχισε να ασκεί την προεδρία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επανεξελέγη για δεύτερη φορά του στις 19 Νοεμβρίου 1994.

Στις 3 Οκτωβρίου 1995, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. Στο δρομολόγιο από την κατοικία του προς το γραφείο, το όχημα που μετέφερε τον Γκλιγκόροφ ανατινάχθηκε από έκρηξη σε σταθμευμένο όχημα, σκοτώνοντας τον οδηγό του και τραυματίζοντας αρκετούς περαστικούς. Ο Γκλιγκόροφ τυφλώθηκε από το ένα μάτι και ο Στόγιαν Άντοφ ανέλαβε πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης του Γκλιγκόροφ. Η αστυνομική έρευνα δεν αποκάλυψε υπόπτους και οι εικασίες έδιναν και έπαιρναν για τον πιθανό δράστη. Η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Λιούμπομιρ Φρτσκόβσκι ότι “μια ισχυρή πολυεθνική εταιρία από μια γειτονική χώρα” ήταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Κίρο Γκλιγκόροφ, αναζωπύρωσε τις φήμες με τα Μακεδονικά ΜΜΕ να ‘’φωτογραφίζουν’’ τη βουλγαρική Multigroup.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…