Newsroom

Newsroom

Πέθανε ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο ιστορικός, πανεπιστημιακός καθηγητής και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

svol

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος είχε γεννηθεί στην Aθήνα το 1938, ενώ σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου και Παρισίων. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη.

Είχε ανακηρυχθεί διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου και Αθηνών και υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων (1981-1989), ενώ διετέλεσε επί εννέα χρόνια διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, του οποίου παρέμεινε επίτιμος διευθυντής. Tο 1989 εξελέγη καθηγητής της Iστορίας του Nεωτέρου Eλληνισμού στο Πανεπιστήμιο Aθηνών.

Tο 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Iδρύματος «Kωνσταντίνος Γ. Kαραμανλής», του οποίου υπήρξε συνιδρυτής με τους K. Tσάτσο και K. Tρυπάνη. Εξέδωσε επίσης βιογραφία του Έλληνα πολιτικού. Διετέλεσε μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Iδρύματος Nτε Γκολ και επίτιμος εταίρος της Eταιρείας NA Eυρώπης του Mονάχου. Είχε εκδώσει δεκάδες σημαντικές ιστορικές μελέτες ενώ τα έτη 1962-1965 κατέταξε το αρχείο Eλευθερίου Bενιζέλου του Mουσείου Mπενάκη, τη ζωή του οποίου είχε μελετήσει σε βάθος. Επίσης, έχει συμβάλει στη μελέτη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με σειρά βιβλίων.

Αρθρογραφούσε επί χρόνια στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Από το 2003 ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έγινε πρόεδρός της το 2010.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 2.00 μ.μ., στη Μητρόπολη Αθηνών.

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…