Πέθανε η μία από τις γιαγιάδες που έγιναν σύμβολα του προσφυγικού στη Λέσβο

«Του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι», είχαν δηλώσει οι γυναίκες αναφερόμενες στη φωτογραφία.

NewsRoom 16/01/2019 | 13:39

Η Μαρίτσα Μαυροπούλου ήταν μια από τις γιαγιάδες-σύμβολο της Λέσβου κι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Η Μαρίτσα ήταν η μία από τις τρεις γιαγιάδες από τη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο που εμφανίζονται στη φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσάλη να φροντίζουν ένα μικρό παιδί την ώρα που η μητέρα του-πρόσφυγας αλλάζει ρούχα, καθώς μόλις έχει φτάσει στο νησί από τα τουρκικά παράλια. Η κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα και η κυρία Μηλίτσα, οι γιαγιάδες  της Λέσβου είχαν δηλώσει ότι «του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι».

Η φωτογραφία είχε κάνει τον γύρο του κόσμου τον Οκτώβρη του 2015, τότε που στη Λέσβο έφταναν χιλιάδες πρόσφυγες.

Οι συγχωριανοί της, θα πουν αύριο το τελευταίο αντίο στη Σκάλα Σκαμιάς ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Σαρόγλου «θα τη θυμόμαστε πάντα, μια τίμια γυναίκα που μας έκανε περήφανους».

«Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα», είχε πει η Μαρίτσα αναφορικά με το στιγμιότυπο που έκανε τον γύρο του κόσμου.

O φωτογράφος Λευτέρης Παρτσάλης με τις τρεις γυναίκες από τη Λέσβο

Πηγή: 3pointmagazine.gr