Πεθαίνουν από τις σφαίρες την πείνα και την δίψα οι κάτοικοι του Λουκάνσκ

cover
NewsRoom 02/08/2014 | 15:59

Η πόλη Λουκάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία όπου εδώ και μήνες μαίνονται μάχες με τον ουκρανικό στρατό, βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς δεν έχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και δεν ανεφοδιάζεται σε τρόφιμα, προειδοποίησαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Η περιφερειακή αυτή πρωτεύουσα κοντά στα ρωσικά σύνορα, ο πληθυσμός της οποίας ξεπερνούσε τους 500.000 κατοίκους πριν την εξέγερση των αυτονομιστών, συνταράσσεται εδώ και εβδομάδες από σχεδόν μόνιμες συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών ανταρτών.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Λουκάνσκ είναι ένας πραγματικός πόλεμος που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ειρηνικούς κατοίκους», ανέφερε η δημαρχία της πόλης σε ανακοίνωσή της.

«Έπειτα από πολλούς μήνες (μαχών), εξαιτίας του αποκλεισμού και των αδιάλειπτων πυρών, η πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», προσθέτει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη δημαρχία, έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα και το ίντερνετ. Τα αποθέματα σε καύσιμα έχουν εξαντληθεί ακόμη και για τις υπηρεσίες διάσωσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει και οι παραδόσεις (τροφίμων και πόσιμου νερού) έχουν διακοπεί. Λειτουργούν μόνο οι φούρνοι και τα κρεοπωλεία. Εδώ και έναν μήνα δεν καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών είναι άδεια.

Το Λουκάνσκ, που βρίσκεται στην βιομηχανική και μεταλλευτική περιοχή του Ντονμπάς, είναι ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών. Όπως και στο Ντονέτσκ οι αντάρτες έχουν ανακηρύξει και εκεί μια Λαϊκή Δημοκρατία. Στην πόλη μαίνονται βίαιες μάχες εδώ και τρεις μήνες, μετά την έναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης του ουκρανικού στρατού, κυρίως για τον έλεγχο του αεροδρομίου. Κάθε ημέρα οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για αμάχους θύματα των συγκρούσεων.