Newsroom

Newsroom

Πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα η Μέρκελ

Τα τέσσερα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, δηλαδή η Οικονομία, οι ευρω-τουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό και το Κυπριακό πρόκειται να συζητήσουν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που παραθέτει στον έλληνα πρωθυπουργό η γερμανίδα καγκελάριος.

5853fcfa1dc5249a668b45da

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται να ενημερώσει τη γερμανίδα ομόλογό του για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τη θεαματική -όπως είπε- υπεραπόδοση των εσόδων και για την επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με την κ. Μέρκελ, οι προβλέψεις για την ελληνική Οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές με τα ποσοστά ανάπτυξης που αναμένονται να αγγίζουν το 2,7% για το 2017 και το 3,1% για το 2018.

«Η ανάπτυξη αυτή δεν πρέπει να αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς, αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όσους έκαναν θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της οικονομικής σταθερότητας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτό προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους, ώστε να στείλουμε ένα ισχυρό σήμα ότι οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο και η Ελλάδα δεν αποτελεί πια μέρος της κρίσης, αλλά της λύσης».

«Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο»

Το μήνυμα ότι αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο έστειλε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμη, παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις Ελλάδας – Γερμανίας δεν ήταν πάντα εύκολες, αλλά πάντα υπήρξαν ειλικρινείς, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα.

Αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησής της με τον κ. Τσίπρα η κ. Μέρκελ μίλησε για την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί τεράστια επιβάρυνση από τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν εντός των συνόρων της πριν από τη σύναψη της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. «Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι από κοινού με την Αθήνα θέλουν δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. 

«Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους»

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις και όπως σημείωσε «οι σχέσεις μας με την κ. Μέρκελ διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους». Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη λήψης γενναίων αποφάσεων, συνεργασίας και διαρκούς προσπάθειας ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα και να κάνουμε σταθερά βήματα για α αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα. «Κοινή μας σταθερά είναι η προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες. Κοινή μας επιδίωξη είναι μια σταθερή Ευρώπη. Κοινή μας απειλή είναι η ραγδαία άνοδος των ρατσιστικών φωτών στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό «αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης και των ευρωτουρκικών σχέσεων». «Η θέση μας είναι σαφής» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό. Μια λύση που θα εξασφαλίζει ότι μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή κυπριακή Δημοκρατία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ».

Για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά με πλήρη συμμόρφωση στους κανόνες από την πλευρά της» και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει με την Άνγκελα Μέρκελ το πώς θα έχουμε μια καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Καιρός: Άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ποιοι θα ψήσουν με βροχή

5862941

Καιρός: Άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ποιοι θα ψήσουν με βροχή

Ιδιαίτερα άστατος θα είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και σε κάποιες περιοχές θα χρειαστεί…

Ελεφάντη για Βαρτζόπουλο: Οι δηλώσεις του ξεπλένουν τις γυναικοκτονίες και δικαιολογεί τις γυναικοκτονίες

ελεφάντη

Ελεφάντη για Βαρτζόπουλο: Οι δηλώσεις του ξεπλένουν τις γυναικοκτονίες και δικαιολογεί τις γυναικοκτονίες

Σάλο προκαλέσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, που υποστήριξε ότι «η γυναικοκτονία έχει…

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

πατρα σχολειο

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία – Ελεύθερος ο 19χρονος (video)

Φοβισμένοι οι ανήλικοι – Δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

σοφια

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη