"Πετάει" το βραχιολάκι ο Λιακουνάκος - Θα πληρώσει 1 εκατ. ευρώ

Εγγύηση ύψους 1 εκατ. ευρώ θα πληρώσει ο Θωμάς Λιακουνάκος των εξοπλιστικών προκειμένου να βγάλει το «βραχιολάκι».

NewsRoom 16/03/2017 | 17:40

Οι δικαστές με το υπ΄αριθμ. 440/2017 βούλευμά αποφάνθηκαν ότι «δεν συντρέχει περίπτωση παράτασης του περιοριστικού όρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης», δίνοντας έτσι το πράσινο φως στον επιχειρηματία των εξοπλιστικών να βγάλει το βραχιολάκι παρακολούθησης.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε κριθεί προφυλακιστέος τον Οκτώβριο του 2015 μετά την απολογία του στην ανακρίτρια για θέματα διαφθοράς,Βασιλική Μπράτη, για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει - και το οποίο αρνείται- φέρεται να διακίνησε "μίζα" ύψους περίπου 2 εκατoμμυρίων ευρώ. Τελικοί αποδέκτες ήταν -κατά την ελληνική Δικαιοσύνη- οι καταδικασθέντες πρώην υπουργός , Άκης Τσοχατζόπουλος και ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Γιάννης Σμπώκος.

Λίγους μήνες μετά την προφυλάκιση του, βγήκε από τη φυλακή στις 25 Απριλίου του 2016 με την υποχρέωση να φοράει το περιβόητο βραχιολάκι , ώστε να βρίσκεται σε ακτίνα εντοπισμού από τις αστυνομικές αρχές.

Η ανακρίτρια στη οποία είχε προσφύγει αρχικά έκρινε ότι δεν είχαν αλλάξει οι λόγοι για τους οποίους οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στο οποίο κατέθεσε στη συνέχεια τη σχετική αίτηση αποφάσισε την αποφυλάκισή του υπό όρους ,ανάμεσα στους οποίους ήταν και η εφαρμογή του βραχιολακίου, μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.

Στο σκαμνί ξανά για υπόθεση εξοπλιστικών

Ο Θωμάς Λιακουνάκος, μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Σμπώκο, θα καθίσουν ξανά στο σκαμνί για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών.

Σύμφωνα με εισήγηση του αντεισαγγελέα Εφετών, Χρίστου Μπαρδάκη, θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 17 άτομα, προκειμένου να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. 

Τα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, αφορούν τις καταγγελόμενες μίζες εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ» της εταιρείας Έρικσον.

Ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία ζητείται η παραπομπή σε δίκη είναι ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ , Αντώνης Κάντας, ο Γιαννης Σμπώκος, οι τραπεζίτες Όσβαλντ και Λυγινός, στελέχη της εταιρίας Ερικσον. Ακόμη, ο εισαγγελέας εισηγείται να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για μερικότερες πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.