Πέτα την μπάλα στην εξέδρα

Ο πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λίμερικ στην Ιρλανδία γράφει στο koutipandoras.gr

backdrop 772501 1920

Ζω στην Ιρλανδία αλλά παρακολουθώ καθημερινά την ειδησεογραφία στην Ελλάδα. Και οι ειδήσεις δείχνουν ότι και η Κυβέρνηση αλλά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνουν ότι μπορούν για να μην ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Ο Σύριζα ζήτησε να διερευνηθούν τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης με την λίτσα Πέτσα και τα 40.000.000 ευρώ που πήγαν από εδώ και από εκεί και η Κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία και ζητά να διερευνηθούν τα σχετικά πεπραγμένα από το 2015.

Μόλις άκουσα τις ειδήσεις αυτές, μου ήρθαν στο μυαλό ποδοσφαιρικές στιγμές που έχω ζήσει σε γήπεδα όπου η ομάδα που προηγείται στο σκορ πετά την μπάλα στην εξέδρα για να κερδίσει χρόνο. Σε απλή μετάφραση, ασχολούμαστε με θέματα που δεν θα κάνουν καλύτερη την ζωή των ανθρώπων αλλά αγοράζουν πολιτικό χρόνο για την ΝΔ και τον Σύριζα.

Σήμερα, δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία δεν είναι η λίτσα Πέτσα αλλά η ακρίβεια και η ανεργία των νέων. Και εξηγούμαι: για την ακρίβεια των τροφίμων είχαμε γράψει στο προηγούμενο άρθρο μας εδώ. Τόσο η ΝΔ όσο και ο Σύριζα τίποτα δεν έχουν κάνει σχετικά και αυτό φυσικά δεν μας εκπλήσσει.

Ας δούμε το άλλο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα, και αυτό είναι η ανεργία των νέων, ηλικίας 15-24 ετών.

Το γράφημα αυτό δείχνει ότι τα μνημόνια που ταλανίζουν την Ελλάδα από το 2010 και θα την ταλανίζουν για πολλά πολλά χρόνια ακόμα είχαν άμεση αρνητική επίπτωση στην απασχόληση των νέων ανθρώπων. Η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι απλά δυσθεώρητη. Και αντί ως συντεταγμένη πολιτεία να ασχολούμαστε με το πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή μισθό, ασχολούμαστε με το θεαθήναι και την λίστα Πέτσα.

Σήμερα, η μετανάστευση νέων ανθρώπων στο εξωτερικό συνεχίζεται και οι νέοι άνθρωποι που φεύγουν έχουν εξαιρετική κατάρτιση. Το λεγόμενο brain drain καλά κρατεί και οι χώρες στις οποίες πηγαίνουν οι Έλληνες φυσικά πετάνε την σκούφια τους από χαρά μιας και έχουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό χωρίς να έχουν ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για την κατάρτισή τους.

Και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα απλά παρακολουθούν αυτήν την φυγή…H πλέον πρόσφατη μελέτη του ICAP το 2019 έδειξε ότι το 26% των ανθρώπων που φεύγουν από την Ελλάδα έχουν πτυχίο και το 69% (!!!) έχει μάστερ ή διδακτορικό! Και όσοι άνθρωποι μένουν στην Ελλάδα ίσως να μην είναι από επιλογή τους…

Σύμφωνα με το Politico και την μη κερδοσκοπική Endeavor, το εργατικό δυναμικό είναι η πιο μεγάλη εξαγωγή που γίνεται αυτή την στιγμή. Στις χώρες που πάνε οι Έλληνες παράγουν €12,9 δις και €9,1 δις φόρους ενώ η Ελλάδα έχει ξοδέψει το δυσθεώρητο ποσό των €8 δις για να τους εκπαιδεύσει. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να χαράξουμε μια Εθνική στρατηγική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και το κυριότερο να επικαιροποιήσουμε τα πρόγραμματα σπουδών των Ελληνικών ΑΕΙ για να εκπαιδεύουμε τους νέους ανθρώπους σε αυτές τις ειδικότητες που θα αναδειχθούν από την νέα στρατηγική απασχόλησης.

Κατακλείδα: αν δούμε την κατάταξη προσληψιμότητας των αποφοίτων των ΑΕΙ σε παγκόσμια βάση, το ΕΚΠΑ είναι στις θέσεις 301-500 ενώ τέσσερα (4) Ιρλανδικά ΑΕΙ είναι μέσα στα πρώτα 200! Κάτι κάνουμε στραβά στην Ελλάδα αλλά δεν θέλουμε να το δούμε…και απλά πετάμε την μπάλα στην εξέδρα…

* Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Πρόεδρος Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Λίμερικ, Ιρλανδία
[email protected]
@yanzabet

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…