Newsroom

Newsroom

Περίπου 110.000 Αμερικανοί πέθαναν στην αναμονή εξέτασης του αιτήματός τους για επίδομα ή σύνταξη αναπηρίας

«Γραφειοκρατικός εφιάλτης» η διαδικασία που απαιτείται για να πάρει κάποιος αυτά που δικαιούται

wheelchair

Περίπου 110.000 Αμερικανοί πέθαναν στην αναμονή πριν να εξεταστεί το αίτημά τους για επίδομα ή σύνταξη αναπηρίας από την υπηρεσία πιστοποίησης αναπηρίας του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης της Αμερικής, αναφέρει η «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή”», επικαλούμενη ρεπορτάζ του cbsnews.com.

Το πρόγραμμα Κοινωνικής Ασφάλισης, γνωστό για τα συνταξιοδοτικά του επιδόματα, παρέχει πληρωμές επιδομάτων αναπηρίας σε άτομα όλων των ηλικιών που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω σωματικής ή ψυχικής βλάβης. Η διαδικασία όμως που απαιτείται για να πάρει κάποιος αυτά που δικαιούται μπορεί να είναι ένας γραφειοκρατικός εφιάλτης, με τους αιτούντες – που τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και φτωχότεροι από τους περισσότερους Αμερικανούς – μερικές φορές να περιμένουν χρόνια μέχρι την έναρξη των παροχών

Ένα μέτρο σύγκρισης για το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία: Σύμφωνα με νέα έρευνα του γραφείου ερευνών της κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO), από το 2008 έως το 2019, σχεδόν 110.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς περίμεναν να εξεταστούν οι ενστάσεις τους, αφού αρχικά το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης τούς αρνήθηκε τα επιδόματα αναπηρίας. Μεταξύ 2014 και 2019, 50.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης περιμένοντας την επίλυση των υποθέσεών τους.
Η μέση αναμονή για την εξέταση των προσφυγών διογκώθηκε σε 839 ημέρες – περισσότερο από δύο χρόνια – το 2015, αν και μέχρι πέρυσι το παιχνίδι αναμονής είχε συρρικνωθεί σε 506 ημέρες, δήλωσε το γραφείο ερευνών.

“Φρικτές Συνέπειες”

“Είχαμε ανθρώπους που πέθαναν, ενώ περίμεναν ακροάσεις, ενώ περίμεναν ακροάσεις”, δήλωσε στην CBS MoneyWatch η Claire Grandison, δικηγόρος προσωπικού στις Κοινοτικές Νομικές Υπηρεσίες στη Φιλαδέλφεια, όπου εργάζεται σε αιτήματα για το λεγόμενο Συμπληρωματικό Εισόδημα Ασφάλειας (SSI). «Είχαμε ανθρώπους με φρικτές συνέπειες – εξώσεις, διακοπές λειτουργίας νερού και ρεύματος, μειωμένης περίθαλψης μέχρι του σημείου που πέθαναν».

Η Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης χρησιμοποιεί δύο προγράμματα που παρέχουν επιδόματα αναπηρίας: Το SSI, το οποίο προσφέρει οικονομική βοήθεια σε ενήλικες που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω σωματικής ή ψυχικής βλάβης και η Ασφάλεια Αναπηρίας (DI), η οποία απευθύνεται σε άτομα με χαμηλότερο εισόδημα.

Η καθυστέρηση των προσφυγών των αιτήσεων διογκώθηκε μετά τη μεγάλη ύφεση του 2008, εν μέρει λόγω της αύξησης των αιτήσεων. Η Claire Grandison, δικηγόρος, ανησυχεί τώρα ότι το οικονομικό χάος που προκαλείται από την πανδημία του κορονοϊού , το οποίο οδήγησε την ανεργία σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν μετά τη μεγάλη ύφεση του 2008, θα αυξήσει και πάλι την αναμονή της διαδικασίας προσφυγών μετά την μικρή μείωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι αιτήσεις αναπηρίας έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, αλλά θα μπορούσαν να αυξηθούν μόλις τα χειρότερα περάσουν, είπε.

“Λειτουργούν οι προσφυγές;”

Άτομα που αναζητούν παροχές αναπηρίας έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση εάν η Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης αρνηθεί την αξίωσή τους. Οι περισσότεροι αιτούντες απορρίπτονται την πρώτη φορά που υποβάλλουν αίτηση και με μόνο το ένα τέταρτο του αρχικού ποσού της αίτησης να εγκρίνεται σε μερικά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία από την SSA.

Ωστόσο, η έφεση έχει μια καλή πιθανότητα επιτυχίας, με το GAO να διαπιστώνει ότι το 49% των ατόμων που υπέβαλαν ένσταση μεταξύ 2008 και 2019 και των οποίων οι υποθέσεις ολοκληρώθηκαν εντός αυτής της περιόδου ήταν τελικά επιτυχείς στη λήψη επιδομάτων αναπηρίας.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη μείωσης της καθυστέρησης της εξέτασης των προσφυγών και παροχής περισσότερης χρηματοδότησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο γερουσιαστή Bernie Sanders του Βερμόντ και τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών John B. Larson του Κοννέκτικατ, ο οποίος ανέθεσε τη μελέτη στο γραφείο ερευνών της κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO).

“Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι χιλιάδες Αμερικανοί υποφέρουν και πεθαίνουν κάθε χρόνο περιμένοντας μια τελική απόφαση για να λάβουν το λιγοστό επίδομα της Κοινωνικής Ασφάλισης που όμως χρειάζονται για να επιβιώσουν”, δήλωσε ο Σάντερς. “Τα ανάπηρα άτομα που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια πριν καν περάσουν από επιτροπή.”

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…