Newsroom

Newsroom

Περιοδεία Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια

Από την Κυριακή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα βρίσκεται σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να προσχωρήσουν στην ΕΕ: την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

5a92750c1dc52443168b456f

Ο Γιούνκερ θα αρχίσει την περιοδεία του από την πΓΔΜ, προτού μεταβεί στην Αλβανία το ίδιο βράδυ. Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το απόγευμα, ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα ταξιδέψει στη Σερβία και ακολούθως στο Μαυροβούνιο την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Τέλος, θα επισκεφθεί την Βουλγαρία την 1η Μαρτίου, όπου θα παραστεί σε επίσημο γεύμα, το οποίο θα παραθέσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Μπορίσοφ μαζί με τους έξι συνομιλητές των Δυτικών Βαλκανίων.

Με την επίσκεψη ο Γιούνκερ αυτή θέλει να «ενθαρρύνει» τις χώρες αυτές. Στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διεύρυνση της ΕΕ που αποφασίστηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε για πρώτη φορά συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης νέων χωρών μελών στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και ως τέτοια ανέφερε το 2025, χωρίς να είναι όμως και καταλυτική

«Υπομονή» θα ζητήσει ο Γιούνκερ από τις βαλκανικές χώρες

«Στο ταξίδι αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε και να καταστήσουμε σαφές για ποιους λόγους τα προβλήματα του παρελθόντος πρέπει να επιλυθούν, αλλιώς θα χάσουμε περιττό χρόνο», ανέφερε πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της Κομισιόν, θέλοντας να εξηγήσει το ρόλο του στα Βαλκάνια τη δεδομένη στιγμή. Τόνισε όμως επίσης ότι στην Ευρώπη χρειάζεται οι υποψήφιες χώρες να έχουν υπομονή. «Η συμφωνία μεταξύ της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου για την άρση των συνεπειών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κράτησε 45 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρόθεση της Κομισιόν είναι να ξεκινήσει την άνοιξη και ως τις αρχές του φθινοπώρου η κατάστρωση ενός «οδικού χάρτη» για καθεμιά από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα περιγράφονται και οι επιμέρους ιδιαιτερότητες. Κρίσιμη θα είναι επίσης η Σύνοδος Κορυφής για τα Βαλκάνια που θα διεξαχθεί τον Μάιο στη Σόφια στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας στην ΕΕ. Οι επόμενοι μήνες θα είναι, λοιπόν, κρίσιμοι για το ευρωπαϊκό μέλλον των έξι χωρών αλλά και τους ευρύτερους συσχετισμούς στην περιοχή των Βαλκανίων.

Πηγή: Deutsche Welle

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…