Newsroom

Newsroom

"Περίεργος", "τρελός", και "άθεος" ο δράστης της επίθεσης σε εκκλησία στο Τέξας

Στους 26 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί και 20 οι τραυματίες από το μακελειό που σημειώθηκε στο Τέξας την Κυριακή το πρωί, όταν ο 26χρονος Ντέβιν Πάτρικ Κέλι άνοιξε πυρ σε εκκλησία Βαπτιστών στο Sutherland Springs εν μέσω λειτουργίας σκορπώντας το θάνατο.

5a0015c91dc524d56e8b4671

Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή αυτού του είδους που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Πολιτεία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, και σε ένα από τα πιο πολύνεκρα τέτοια επεισόδια της πρόσφατης ιστορίας των ΗΠΑ.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα του δράστη και λένε ότι τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα σε αυτό το στάδιο. Σύμφωνα ωστόσο με αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, επρόκειτο για τον Ντέβιν Πάτρικ Κέλι, έναν 26χρονο που είχε υπηρετήσει στην πολεμική αεροπορία από το 2010 έως το 2014 όταν και απετάχθη επειδή, όπως έγινε γνωστό, επιτέθηκε στη σύντροφο και το παιδί του.

Ο 26χρονος ζούσε στην πόλη Νιου Μπράουνφελς σε απόσταση περίπου 56χλμ. από το Sutherland Springs. Οι περιγραφές όσων τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν «τρελό», «περίεργο» και «λίγο καταθλιπτικός» άνθρωπο ο οποίος ως «εξόριστος» «κήρυττε την αθεΐα» μέσω του διαδικτύου.

«Είχε ένα ή δύο παιδιά, ήταν μάλλον κανονικός αλλά ήταν ήσυχος και τέλος φαινόταν λίγο καταθλιπτικός» περιγράφει ο Πάτρικ Μπόις, ένας από τους παλαιούς συμμαθητές του 26χρονου μακελάρη. «Ήταν ο πρώτος άθεος που είχα γνωρίσει» πρόσθεσε.


«Ήταν περίεργος αλλά ποτέ τόσο περίεργος. Πάντα ανέβαζε πράγματα για την αθεΐα και μετά έβαζε φωτογραφίες του εαυτού του με το παιδί του» σχολίασε ένας τρίτος συμμαθητής του Κέλεϊ.

Ο Κέλεϊ εργαζόταν ως σεκιούριτι σε θαλάσσιο πάρκο κοντά στην εκκλησία με την οποία είχε επαφές μέσω συγγενικών του προσώπων.

Ο 26χρονος είχε ένα σχετικά καθαρό ποινικό μητρώο στο οποίο τα τελευταία χρόνια είχαν καταγραφεί μόνο τροχαίες παραβάσεις

Ο Κέλεϊ εμφανίστηκε το πρωί της Κυριακής φορώντας μαύρα ρούχα και αλεξίσφαιρο γιλέκο και κρατώντας στα χέρια του ένα ημιαυτόματο όπλο AR-15 άνοιξε πυρ μέσα στην εκκλησία. Το ίδιο όπλο είχε αναρτήσει πριν από μερικές ημέρες στο Facebook σχολιάζοντας «είναι μια κακιά σκύλα».

Η σελίδα του Κέλι στο Facebook έχει διαγραφεί, αλλά αποθηκευμένες εικόνες από το προφίλ του σε αυτόν τον εικονίζουν να ποζάρει με δυο μικρά παιδιά. 


«Τα θύματα δεν είχαν καμία πιθανότητα να γλιτώσουν»

Την ίδια ώρα, ένας από τους αστυνομικούς που ασχολείται με την υπόθεση υποστήριξε μιλώντας στο Associated Press ότι τα θύματα του Κέλεϊ δεν είχαν καμία πιθανότητα να γλιτώσουν από τον 26χρονο.

«Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαν να γλιτώσουν» είπε χαρακτηριστικά καθώς όπως περιέγραψε ένας 16χρονος κάτοικος της περιοχής η συγκεκριμένη εκκλησία είχε μόνο μικρές εξόδους στο πλάι και άρα όλοι έπρεπε να κινηθούν προς την είσοδο για να ξεφύγουν. 


Το χρονικό της επίθεσης

Στις 11:20 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα· 19:20 ώρα Ελλάδας), ένας «λευκός άνδρας είκοσι ως τριάντα ετών», «ντυμένος στα μαύρα», εφοδιασμένος με τουφέκι εφόδου, μπήκε στην Πρώτη Εκκλησία Βαπτιστών του Σάδερλαντ Σπρινγκς, μιας αγροτικής κοινότητας στο Τέξας, κι άνοιξε πυρ, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Συνέχιζε να σκοτώνει τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία ώσπου ένας κάτοικος της κονότητας του έριξε με καραμπίνα. Ο δράστης άφησε να πέσει το τουφέκι του και τράπηκε σε φυγή. Βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, χωρίς να έχει γίνει ακόμη σαφές εάν αυτοκτόνησε ή εάν υπέκυψε στα τραύματά του από τα πυρά του κατοίκου που πυροβόλησε εναντίον του. Μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν πολλά ακόμη όπλα.

Τα θύματά του ήταν από 5 ως 72 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι η 14χρονη κόρη του πάστορα της εκκλησίας, όπως ανέφερε η οικογένεια του ιερωμένου σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο πάστορας απουσίαζε την ώρα που διαπράχθηκε η επίθεση. 


Τραμπ: Τρομακτικό μακελειό

«Σε αυτό το στάδιο, έχουν χαθεί 26 ζωές. Δεν γνωρίζουμε εάν ο απολογισμός θα χειροτερέψει», είπε σε δημοσιογράφους ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έκανε λόγο για το πιο πολύνεκρο μακελειό στην πολιτεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται σε περιοδεία στην Ασία, έκανε λόγο για «τρομακτικό» μακελειό, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις ο πόνος και η θλίψη που αισθανόμαστε» για τα θύματα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ συνομίλησε νωρίτερα με τον κυβερνήτη Άμποτ.

Η νέα σφαγή καταγράφηκε μόλις πέντε εβδομάδες έπειτα από εκείνη στο Λας Βέγκας, με 58 νεκρούς και επαναφέρει για άλλη μια φορά το ζήτημα της οπλοκατοχής στη χώρα. 



Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.