Newsroom

Newsroom

Περιβαλλοντική τραγωδία στο Γκραν Κανάρια

Μαίνεται η τρίτη κατά σειρά πυρκαγιά σε διάστημα 10 ημερών στο νησί

grancanaria

Το δημοφιλές για τους τουρίστες νησί Γκραν Κανάρια βρίσκεται στο έλεος της τρίτης κατά σειρά πυρκαγιάς σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών, η οποία παραμένει σήμερα εκτός ελέγχου, με τις αρχές να κάνουν λόγο για μια «περιβαλλοντική τραγωδία», καθώς έχει μετατρέψει σε στάχτη προστατευόμενα φυσικά καταφύγια.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, αυτή η δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το Σάββατο στα κεντρικά της νήσου, έχει ήδη κάψει 60.000 στρέμματα γης και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι φλόγες φθάνουν, σε ορισμένες περιοχές, σε ύψος 50 μέτρων, εμποδίζοντας τους περίπου 1.000 πυροσβέστες κι άλλα σώματα που έχουν αναπτυχθεί να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης, ακόμα και με τη βοήθεια 14 εναέριων μέσων που επιχειρούν στο σημείο.

Αύριο αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή επιπλέον πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων «είναι η σημαντικότερη που έχει ποτέ οργανωθεί στα Κανάρια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας.

«Μεγάλες στήλες καπνού καλύπτουν την περιοχή (…), είναι πιο περίπλοκο να επιχειρήσουμε με εναέρια μέσα και αδύνατο, την παρούσα στιγμή, να εισέλθουμε (στην πληγείσα περιοχή) με επίγεια μέσα» εξήγησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Άνχελ Βικτόρ Τόρες.

«Πρόκειται για μια περιβαλλοντική τραγωδία» είπε με ανησυχία, υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην προστασία των κατοικημένων περιοχών.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση» επισήμανε ο Λουίς Πλάνας. «Η σημερινή και η αυριανή ημέρα θα είναι κρίσιμες, (όμως) αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σβήσουμε την πυρκαγιά τις επόμενες 48 ώρες» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, οι αυξημένες θερμοκρασίες, ο αέρας και η «βροχή» στάχτης ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέες εστίες φωτιάς, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η μάχη με τις φλόγες.

Το κύριο μέτωπο βρίσκεται στο φυσικό πάρκο Ταμαντάμπα, ένα δάσος με πεύκα.

«Είναι ο βασικός πνεύμονας πρασίνου στη νήσο, (…) το περιβαλλοντικό κόσμημα του Γκραν Κανάρια» υπογραμμίζει η Λουρντ Ερνάντεθ, μια ειδικός στις δασικές πυρκαγιές της WWF, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αρχές χρειάστηκε να προχωρήσουν σε νέες εκκενώσεις στην καρδιά του νησιού, που βρίσκεται στα ανοικτά του Μαρόκου.

Περίπου 100 άνθρωποι χρειάστηκε να «αμπαρωθούν» σε ένα κτίριο στην Αρτενάρα, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο να εγκαταλείψουν το χωριό.

Συνολικά, τουλάχιστον 9.000 κάτοικοι χωριών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, σύμφωνα με τις αρχές. Δεν υπάρχουν θύματα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…