ΝΜ

Νικόλαος Μπαγιαρτάκης

Περί Πρότασης Μομφής

Ο ρους της καθημερινότητας μας οδηγεί όπως το κύμα ενώ εμείς ως ναυαγοί εστιάζουμε να πιαστούμε από το ξύλο της διαλυμένης βάρκας.

προταση μομφης
Ο ορυμαγδός των πληροφοριών σαν καταιγίδα μας οδηγεί στην απώλεια της γνώσης. Η συνεχής ομφαλοσκόπηση μας οδηγεί στο δέντρο χάνοντας το δάσος. Θα γίνει μία προσπάθεια προς τη κατεύθυνση της γνώσης στο βαθμό που ‘ναι εφικτό αυτό σ’ όσα εξελίχθηκαν οδηγώντας μας στο σήμερα, χωρίς να υπάρχει σκοπιμότητα κάποιας φλυαρίας ή επίδειξης. Καθώς κρίνεται ως αναγκαίο αυτό.
Η μία πλευρά αναφέρει ως ανώφελη κι άστοχη επικοινωνιακά την πρόταση Μομφής εξ αιτίας του ότι συσπειρώνει και πολώνει την αντιπέρα όχθη της σε προεκλογική περίοδο. Κι επίσης του ότι το Σκάνδαλο Υποκλοπών σε καθημερινή βάση είναι τέτοιας σημασίας κι αξίας όπου δεν μπορεί να το πολεμήσει επικοινωνιακά μ’ αποτέλεσμα να δημιουργεί μία διαρκή ζημιά τόσο για την ηγεσία της ΝΔ όσο δε και στη βάση της. Εύλογα αυτά τα επιχειρήματα κι αυτά είναι που ακούγονται από τους υποστηρικτές αυτής της θέσης ότι ήτανε λάθος η πρόταση Μομφής.
Θα γίνει μία μικρή ανασκόπηση κοιτάζοντας το βλέμμα μας πίσω ώστε να στραφεί στο παρόν για να οδηγηθούμε στο μέλλον. Όταν ξεκίνησε ο Μητσοτάκης βρέθηκε στη δίνη μίας πρωτόγνωρης κρίσης της Πανδημίας. Πιστός στην αρχή ότι η κρίση είναι ευκαιρία. Εκμεταλλεύθηκε παντοιοτρόπως την Πανδημία. Φεύγοντας από τη σφαίρα της Πολιτικής για να μας οδηγήσει στη σφαίρα της Βιοπολιτικής. Όπου σε μία κατάσταση κρίσης ήθελε τη συσπείρωση μέσω της σημαίας. Ας πούμε ότι είστε στο χώρο εργασία σας κι εκεί σημάνει ξαφνικά συναγερμός για μία φωτιά. Τότε αναδύεται από μέσα σας το αίσθημα της Επιβίωσης μαζί με του Φόβου ταυτόχρονα. Στη προσπάθεια της διάσωσης του εαυτού σας τότε οδηγείστε από τους αρμόδιους με την κατάλληλη στολή (φερ’ ειπείν πυροσβέστες, σεκιούριτι, κ.ο.κ.) – σημαία. Σε μεγαλύτερο περιβάλλον αυτό συνέβη με την Πανδημία χτύπησε το καμπανάκι του Συναγερμού ντύνοντας με τις κρατικές στολές Επιστήμονες, Δημοσιογράφους, Πολιτικούς και τον Πρωθυπουργό (διαγγέλματα) κ.ο.κ.
Ο φόβος ξεπερνά τη λογική κι αν όχι τότε την υπερνικά καθώς κρίνεται απαραίτητη η σωτηρία. Άρα οδηγούμαστε μέσα απ’ αυτό στη Συμμόρφωση του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η συνεχής συμμόρφωση για το καλό μας εκτελώντας εντολές για τη σωτηρία μας μας αφαιρεί τα αντανακλαστικά της αντίδρασης μας άρα και της απειθαρχίας. Η συνεχής άσκηση Συμμόρφωσης κι όσο πιο μεγάλη είναι η Συμμόρφωση αυτή του ατόμου τόσο πιο κοντά είναι στη λύτρωση του. Κι όποιος αντιδράσει για τον οποιοδήποτε λόγο είτε είναι λόγω κάποιας αμφιβολίας, είτε γιατί δεν πιστεύει αντιδραστικά είτε για οτιδήποτε άλλο λόγο παύει αυτομάτως να ‘ναι απλά μία αντίθετη φωνή στο δημόσιο διάλογο. Αλλά λόγω κρισιμότητας κατάστασης γίνεται μέρος του προβλήματος, είναι εξ ορισμού λάθος και καταντάει ή ιός ή απλά κατεστραμμένο κύτταρο που πρέπει να αποβληθεί με τα υπόλοιπα κατεστραμμένα. Άρα η τέλεια συνθήκη για Κοινωνικό Αυτοματισμό μεταξύ των απλών της Κοινωνίας. Διαιρεμένη κοινωνία είναι πιο εύκολα χειραγωγίσιμη, ελέγξιμη.
Στην έκτακτη κατάσταση παύει ο Διάλογος, η Κανονικότητα δημιουργώντας ένα κοινωνικό δαρβινικό περιβάλλον που επιβάλλεται με όρους ισχύος. Κι ισχυρότερος όλων είναι η Κυβέρνηση. Από τα αρχαία χρόνια τα Τυραννικά καθεστώτα (βλέπε Αριστοτέλη), τα Δεσποτικά εν συνεχεία (βλέπε Μοντεσκιέ) είχαν ταυτίσει την εξουσία με τον φόβο. Η νυν κυβέρνηση άσκησε φόβο μέσω της ακραίας καταστολής στο περιορισμών ατομικών, κοινωνικών ελευθεριών στο όνομα της νίκης κατά του Κορωνοϊού.
Παίρνοντας μέτρα όπως απαγόρευση από τις 6μμ έως τις 9πμ, πλην εξαιρέσεων. Είχες δικαίωμα να πας στην εκκλησία αλλά όχι αλλού πέραν αυτής. Ο προαυλισμός δεν μπορούσε να κρατούσε περισσότερες ώρες απ’ όσες έλεγε η οδηγία. Η ιδρυματοποίηση σε εκτεταμένη βάση του ατόμου. Το κλείσιμο των περιπτέρων μετά τις 12μμ. Αυτός ο περιορισμός ελευθεριών του ατόμου και η συνεχής συμμόρφωση του παρέλυσε τις αντιστάσεις του. Όπως αντίστοιχα συμβαίνει σήμερα με το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι πιο ευάλωτο εξ αιτίας του παγώματος που υπέστη χωρίς την καθημερινή επαφή του με διάφορους ιούς. Εξ ου ενώ έχει εξασθενίσει ο κίνδυνος του Κορωνοϊού σε μεγάλο βαθμό εν τούτοις ασθενούμε πλέον πιο βαριά απ’ όσο πριν στις ιώσεις. Δίκοπο μαχαίρι θα πει κανείς ως ένα σημείο.
Η άσκηση εξουσίας μέσω της Βιοπολιτικής της Κυβέρνησης βασίστηκε εν συντομία στο ένστικτό της Επιβίωσης, του Φόβου, της Συμμόρφωσης, του Κοινωνικού Αυτοματισμού. Καθιστώντας ένα κοκτέιλ χειραγώγησης των Μαζών. Όμως ο έλεγχος δεν τελειώνει εδώ αλλά προσφάτως βγήκε στην επιφάνεια το Σκάνδαλο Majoritas. Το όποιο δεν σήκωσε την ανάλογη σκόνη που του άξιζε καθώς είναι όμοιο με το Σκάνδαλο του Cambridge Analytica. Το οποίο έπαιξε ξεχωριστό ρόλο για την πτώση του Τραμπ στην εξουσία καθώς χρησιμοποίησε την βάση δεδομένων του κάθε πολίτη δημιουργώντας το ψυχογράφημα του για να κάνει Προπαγάνδα νέου τύπου.
Η παλιού τύπου είναι γνωστή λίγο ως πολύ στις νέες γενιές κι απευθύνεται στους γηραιότερους της, όπως έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο σήμερα μόνο ένας ηλίθιος ασκεί χούντα με τανκς όταν υπάρχει η τηλεόραση. Όντως ο Αυτιάς κατά κόρον το κοινό του είναι περιορισμένης ηλικιακής βαθμίδας. Όμως σ’ ένα νεαρό άτομο που έρχεται πρώτη φορά με του νέου τύπου προπαγάνδας, η οποία μόλις ξεκίνησε κι έχει μαύρα μεσάνυχτα για το πώς λειτουργεί. Καθώς αν κάποιος λατρεύει τα σπορ τότε οι καθημερινές ενημερώσεις του κάποια στιγμή θα του εμφανίσουν τον Πρωθυπουργό που έπαιξε μπάλα.
Αν λατρεύει τα σκυλιά τότε θα του δείξουν τον Πρωθυπουργό με τον Πίνατ. Αν λατρεύει τις lifestyle εκπομπές τότε θα του δείξουν τον Πρωθυπουργό στη Τσιμτσιλή, στη Γερμανού. Κι ούτω καθ’ εξής. Υποδόρια περνά μία προπαγάνδα στην οποία ο νέος δεν την αντιλαμβάνεται καθώς δεν την γνωρίζει. Το Σκάνδαλο Majoritas είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Είναι καλό να δούμε πώς το Majoritas δεν είναι αποκομμένο με το Σκάνδαλο Υποκλοπών καθώς η βάση δεδομένων των Πολιτών συνδέεται με τη διαρροή πληροφοριών του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Ενδεχομένως και με το Predator. Ποιος μπορεί να ‘χει εμπιστοσύνη εξ άλλου σε μία κυβέρνηση η οποία έδωσε στη Cisco τη βάση δεδομένων καθηγητών, μαθητών, γονιών μέσω της ηλεκτρονικής διδασκαλίας; Μόνο κάποιος επικίνδυνα αφελής.
Όλα αυτά στα οποία προαναφέρθηκα δεν ήτανε τυχαία αλλά είχαν σκοπό να αναδείξουν όλη την εικόνα. Η νυν Κυβέρνηση μέσω της Βιοπολιτικής και της Ηλεκτρονικής Πολιτικής δημιούργησε την ισχύ της. Η οποία έφερε την ισχύ της Σημαίας της στα πρώτα χρόνια της βλέποντας τις Δημοσκοπήσεις ενώ ο κόσμος εξαθλιωνόταν εν τούτοις η δημοφιλία του Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης του να ‘τανε ακλόνητη, αν όχι ισχυρότερη. Έχοντας αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες να ξεπεράσει μία Αντιπολίτευση.
Η οποία παρεμπιπτόντως είχε απέναντι της τα ΜΜΕ εξ αιτίας του ότι φορολόγησε τις συχνότητες των Μιντιαρχών αντίθετα με την παρούσα η οποία μοίρασε αφειδώς λεφτά της λίστα Πέτσα κατ’ επανάληψη αλλά κι επίσης επί θητείας της έπαψαν να πληρώνουν τις άδειες τους, όπως πριν. Χωρίς νόμο ώστε να μην ξεστρατίσουν οι Μιντιάρχες από τον έλεγχο του Μητσοτάκη. Υπό τον φόβο αν τυχόν κάποιος θελήσει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ τότε στην επόμενη ενδεχόμενη θητεία του να τον φορολογήσει ή να τους φορολογήσει.
Έχοντας σαφή υπεροχή υπεροπλίας η Κυβέρνηση έναντι της Αντιπολίτευσης. Μοιάζει να παίζει με τα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης εναντίον του Τσίπρα με την σφεντόνα. Η ολοκληρωτική Ενημέρωση 108 που δημιούργησε καθόριζε την Ατζέντα της Ημέρας. Σε προεκλογική περίοδο ακόμα περιμένει η κοινωνία το πότε θα ορίσει ημερομηνία κι όπως είπαν στον ΣΚΑΪ γίνεται για λόγω σκοπιμότητας αφού ο Μητσοτάκης θέλει να αιφνιδιάσει τόσο τον αντίπαλο του όσο δε και να μην του αφήσει περιθώριο να χαράξει ασφαλή διάδρομο χώρου και χρόνου για να κάνει την Στρατηγική Βάθους του. Να τον σέρνει.
Είναι γνωστό ότι η ΝΔ έχει ισχυρή βάση ως κραταιό κόμμα της ελληνικής ελίτ. Κάτι που φάνηκε ότι ενώ πληγώθηκε το ΠΑΣΟΚ στα Μνημόνια η ΝΔ άντεξε την φθορά. Άρα το νόημα της πόλωσης δεν έχει μεγάλη αξία, εν προκειμένω. Κι επίσης επειδή διάγουμε το τελευταίο μίλι προς την κάλπη το πότε ακριβώς δεν έχει νόημα για την ΝΔ.
Με την πρόταση Μομφής ο Τσίπρας. Έδειξε πρώτον ότι είναι ο Ηγέτης τόσο όλης της Αντιπολίτευσης όσο δε και όλων των κομμάτων που ‘ναι αρχηγικά στην Ελλάδα. Έχει την απόλυτη ηγεμονία καθορίζει τις εξελίξεις και δεν σύρεται πίσω απ’ αυτές. Καθορίζοντας το Παιχνίδι και τους Όρους του.
Σύμφωνα με την ελληνική κοινωνία καλώς ή κακώς τα κόμματα ταυτίζονται με τα Πρόσωπα στα Κόμματα κι όχι με τα ίδια τα Κόμματα σαν συλλογικότητες. Δεύτερον, δεν επιτρέπει στον Μητσοτάκη αυτός να καθορίσει σύμφωνα με το συμφέρον του το πότε θα γίνουν οι Εκλογές αλλά αυτός. Δημιουργώντας έναν βασικό διάδρομο στον οποίο από κοινού θα τρέξουν κι όχι ο Μητσοτάκης να ‘ναι πιο προετοιμασμένος απ’ αυτόν. Έτσι θα καθορίσει την Στρατηγική του απρόσκοπτα χωρίς εκπλήξεις και διαδοχικές σφήνες από τον αντίπαλο του. Τρίτον ο Μητσοτάκης φιλοτέχνησε το προφίλ του Θεσμικού επιμελημένα εξ όσων όλων των άλλων. Μέσω της σκοπιμότητας του να παίξει με την Ημερομηνία αυτός.
Ο Τσίπρας δεν του αφήνει περιθώριο να συνεχίσει με το ίδιο προφίλ εν πλήρει αντιθέσει εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται αυτός ο Θεσμικός αφού κινείται μέσα το Σύνταγμα και στο φυσικό πολιτικό χώρο την Βουλή. Ενώ την ίδια ώρα ο Μητσοτάκης παρά την ενημέρωση του για το ενδεχόμενο της Πρότασης Μομφής δραπέτευσε μακριά στη Κρήτη. Δείχνοντας κι ως ένα βαθμό οίηση μαζί με την ενοχή του. Κινούμενος αντιθεσμικά κι εκτός ορίων. Τέταρτον, χάρη στην υπεροπλία στα ΜΜΕ του Μητσοτάκη αλλά κι επειδή είναι Κυβέρνηση είχε εξ ορισμού τον πρώτο λόγο. Διαμορφώνοντας καθημερινά της Ατζέντα Ημέρας.
Αυτό το πλεονέκτημα το χάνει καθώς τον οδήγησε ο Τσίπρας του έστρωσε τον διάδρομο του Σκανδάλου Υποκλοπών στο οποίο θα τρέξουν από κοινού. Σε μία υπόθεση που ‘ναι απολογούμενος συνεχώς ο Μητσοτάκης. Πέμπτον, τελειώνει οριστικά κι αμετάκλητα κάθε πιθανότητα και δυνατότητα να συνεργαστεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Έκτον την αποκόπτει από τον Μεσαίο χώρο αφήνοντας την μόνη διέξοδο την ακροδεξιά ρητορική της.
Ο Τσίπρας με την πρόταση Μομφής έκανε μία κίνηση ΜΑΤ στην οποία θα οδηγήσει στο πολιτικό τέλος αυτής της κυβέρνησης. Η οποία είχε όλα τα όπλα στο οπλοστάσιο της με νέου τύπου αλλά από την βλακεία χάνεις. Κι ο Μητσοτάκης φάνηκε τόσο βλάκας να χάσει την γη κάτω από τα πόδια του. Ενώ είχε όλα όσα δεν είχανε προηγούμενοι Πρωθυπουργοί στα χέρια του. Θα γίνει case study στο μέλλον η δική του περίπτωση.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…