«Perfume» – Η σειρά που έχει ως αφετηρία το σαγηνευτικό Άρωμα του Πατρίκ Ζισκίντ

Μία σκοτεινή τηλεοπτική σειρά έξι επεισοδίων βασισμένη στο μυθιστόρημα του Πατρίκ Ζισκίντ «Το Άρωμα».

Η σειρά αποτελεί μία σύγχρονη μεταφορά, μία στιλιζαρισμένη αστυνομική ιστορία που διαδραματίζεται στο σήμερα. Στο βιβλίο, η ιστορία εκτυλίσσεται στη Γαλλία του 18ου αιώνα, με πρωταγωνιστή τον αρωματοποιό Ζαν-Μπατίστ Γκρανουίγ, ο οποίος δολοφονεί γυναίκες και χρησιμοποιεί τη μυρωδιά του σώματός τους προκειμένου να δημιουργήσει το τέλειο άρωμα που σαγηνεύει όσους το μυρίσουν. Το έχουν χαρακτηρίσει τρομακτικό παραμύθι αλλά και φιλοσοφικό θρίλερ και η διείσδυση του στους αναγνώστες είναι πολύ μεγάλη. 

Η σειρά έχει μία διαφορετική αφετηρία. Μία πανέμορφη γυναίκα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη μέσα σε μία πισίνα. Της έχουν αφαιρεθεί τα μαλλιά, ενώ έχει τομές στις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα. Μία παρέα πέντε ατόμων που γνωρίζονται από το σχολείο και είναι δεμένοι με μυστικά, ερωτικά ένστικτα και απωθημένα, συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια στην κηδεία της κοπέλας. Ολοι μοιάζουν να κρύβουν πράγματα, όλοι φαίνεται να σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τη δολοφονία, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία. Ενας νταβατζής, ένας άνδρας που κακοποιεί τη γυναίκα του, μία γυναίκα που είχε υποστεί βιασμό σε μικρή ηλικία και ένας άνδρας με σεξουαλική ανεπάρκεια που επισκέπτεται ψυχολόγο είναι τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας.

Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα τους είναι ο γοητευτικός αρωματοποιός που αναζητά από μικρό παιδί τις οσμές, τη δύναμη του αρώματος, την απόλυτη ομορφιά στην ανθρώπινη σάρκα. Μία παρέα ιδιόμορφη που δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ικανή για όλα και κινείται με άγριους δεσμούς εξάρτησης και εξουσίας. Η εφηβική σεξουαλική ορμή είναι βίαιη και σαρωτική. Δεν υπάρχει τρυφερότητα, αγάπη και ουσιαστικός δεσμός. Τα μυστικά αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και η παλιά υπόθεση της εξαφάνισης ενός παιδιού από το σχολείο που φοιτούσαν αρχίζει να περιπλέκει την υπόθεση. Η δράση ταξιδεύει και στο παρελθόν της εφηβείας τους, στην εποχή μιας αθωότητας που δεν υπήρξε ποτέ, στην εποχή που κάτι τους έδεσε μεταξύ τους για πάντα.

Ο σκηνοθέτης Philipp Kadelbach στήνει μία ιστορία γεμάτη σεξουαλικά απωθημένα με βασικό άξονα την έλλειψη αγάπης και μπαίνει δυναμικά στο τηλεοπτικό τοπίο, μετά το επίσης γερμανικό Dark. Έχει ανατροπες, εκπλήξεις, σεξ και βία (ιδιαίτερα εναντίον των γυναικών). Τι γίνεται όμως με αυτούς που επιχειρούν να λύσουν το έγκλημα; Γιατί ούτε αυτοί είναι “καθαροί”, ούτε αυτοί τελικά αγαπιούνται. Η φαινομενικά δυναμική αστυνομικός της ιστορίας μπλέκεται ακόμα περισσότερο μέσα σε αυτό το συναρπαστικό μωσαϊκό των ανθρώπινων απωθημένων και η απεγνωσμένη αναζήτηση της αγάπης την κάνει να ταυτίζεται και να γοητεύεται από τους υπόπτους. 

Η γερμανική σειρά του Netflix είναι στιλάτη με ένα εξαιρετικά λαμπερό νεανικό καστ. Το Άρωμα δεν… ξεθυμαίνει, παρ’ όλο που αν κάποιος περιμένει να δει μία πιστή μεταφορά του βιβλίου του Πατρίκ Ζισκίντ σίγουρα θα απογοητευτεί. 

 

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Στα σκαριά νέος κύκλος δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Στα σκαριά νέος κύκλος δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο

Οι Γερμανοί φαίνεται πως έχουν το προνόμιο να συνομιλούν με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο…

Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην αναγνωστούν έγγραφα του FBI έκανε η πλευρά της Νικολοπούλου

Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην αναγνωστούν έγγραφα του FBI έκανε η πλευρά της Νικολοπούλου

Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και τη γνησιότητα εγγράφων του FBI

ΣΥΡΙΖΑ για Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Ο Δημητριάδης άδειασε Μητσοτάκη και ακύρωσε όλες τις δικαιολογίες του

Επιτροπή Θεσμών

ΣΥΡΙΖΑ για Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Ο Δημητριάδης άδειασε Μητσοτάκη και ακύρωσε όλες τις δικαιολογίες του

Ξεκάθαρες απαντήσεις απαιτεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ισχυρισμό του Γρηγόρη Δημητριάδη…