Πέρασε με 158 «ναι» το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Κεραμέως

Με τις ψήφους μόνο της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την Παιδεία, από τη Βουλή, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά. Σε σύνολο 291 βουλευτών «υπέρ» ψήφισαν 158 και κατά 133.

5091210 3

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΚΚΕ, υπέρ του άρθρου 56 που αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ψήφισαν 158 κατά 106 και 27 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του άρθρου 185 για τη διαδικασία ίδρυσης, κατάργησης συγχώνευσης, ψήφισαν 158, και καταψήφισαν 133 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, έξω από τη Βουλή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ενάντια στο νέο νόμο.

«Πυρά» της αντιπολίτευσης

Η Νίκη Κεραμέως δέχτηκε τα πυρά των κομμάτων, τα οποία έθεσαν στο επίκεντρο τον αποκλεισμό φέτος χιλιάδων υποψηφίων από τα ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την οποία υπερασπίστηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στηλίτευσαν το νέο πολυνομοσχέδιο λόγω του αναχρονιστικού και τιμωρητικού πυρήνα του κειμένου, εστιάζοντας την κριτική τους στην αξιολόγηση των καθηγητών.

Η Ν. Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαπολύσει εναντίον της έναν λυσσαλέο πόλεμο. «Συγκρούονται δύο κόσμοι σήμερα. Ο κόσμος τής κυβέρνησης, που κατέθεσε το νομοσχέδιο για την παιδεία, την αυτονομία και την ελευθερία του σχολείου και των εκπαιδευτικών, και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε τροπολογίες με τις οποίες ζητά την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων και την σύνδεση τους με την χρηματοδότηση», είπε η υπουργός Παιδείας κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η υπουργός κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει οργανώσει το διαδικτυακό ψήφισμα για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια και για την παραίτησή της.

«Δύο κόσμοι, λοιπόν, συγκρούονται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που θέλει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία και από την άλλη βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει όχι στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των πανεπιστημίων, όχι στην ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Στον δικό μας κόσμο, θα αγωνιζόμαστε για ένα ελεύθερο αυτόνομο σχολείο και για μια παιδεία πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Θα αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα που θα ωθεί στην ανέλιξη, θα δίνει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στους μαθητές, θα είναι κοντά στην ελληνική κοινωνία και θα είναι μέσο ανάπτυξης και προόδου. Γιατί η παιδεία που δίνουμε σήμερα στα παιδιά μας θα ορίσει και το μέλλον της χώρας. Εμείς, για αυτήν την Ελλάδα θα αγωνιζόμαστε», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

«Αντί για καινοτομία και μεταρρύθμιση, έχουμε μια αντιμεταρρύθμιση» τόνισε κατά την ομιλία της χθες η Φώφη Γεννηματά, που χαρακτήρισε «αποσπασματικό» το νομοσχέδιο για τη Παιδεία και «δείγμα της συντηρητικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση».

«Μνημείο σκοταδισμού» που δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο σχολείο και δεν απαντά στις ανάγκες των μαθητών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια.

«Με το δικό σας εκπαιδευτικό σύστημα που φέρνετε, η αδικία είναι εγγυημένη, αν όχι σχεδιασμένη», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Απευθυνόμενος στην Νίκη Κεραμέως είπε χαρακτηριστικά το εξής: «Είστε για την Παιδεία αυτού του τόπου ότι το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημόσια περιουσία: ταφόπλακα».

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…