Newsroom

Newsroom

"Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης": Μαγικές ρεμπέτικες βραδιές

Και αυτήν την Παρασκευή, 1 Αυγούστου, στις 23.00΄, η Ροδή Τομουρτζούκ Γκιούλ, η εξαιρετική φωνή από την Κωνσταντινούπολη, αναβιώνει στην…

anthoyla mihoy

Και αυτήν την Παρασκευή, 1 Αυγούστου, στις 23.00΄, η Ροδή Τομουρτζούκ Γκιούλ, η εξαιρετική φωνή από την Κωνσταντινούπολη, αναβιώνει στην αυλή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»  τους  νταλγκάδες και τα σικλέτια των πολίτικων καφέ-αμάν. Μαζί της  στο τραγούδι, το ούτι και το μπουζούκι ο Δημήτρης Κρανίδας  και στο κανονάκι και την κιθάρα ο Νίκος Μουργελάς.

Η Ροδή Τομουρτζούκ Γκιούλ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1961 και έζησε εκεί μέχρι το 1975. Μεγαλωμένη μέσα στην ατμόσφαιρα της ανατολίτικης μουσικής, έντεχνης και λαϊκής, με τον ερχομό της στην Ελλάδα, στράφηκε από νωρίς στο τραγούδι. Μετά από μια σύντομη μαθητεία στο Ωδείο Αθηνών, εντάχθηκε στη χορωδία του Ομίλου Λαϊκών Χορών «Ελένη Τσαούλη» υπό τη διεύθυνση της Δόμνας Σαμίου, κοντά στην οποία παρακολούθησε ένα κύκλο σεμιναρίων πάνω στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Η βιωματική σχέση που είχε με τη συγκεκριμένη μουσική καθώς και η γνώση της τουρκικής γλώσσας συνετέλεσαν στο να καταξιωθεί στο χώρο της τουρκικής και της μικρασιατικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Δόμνα Σαμίου, τον Σωκράτη Σινόπουλο, τον Μανώλη Καρπάθιο, τον Χρόνη Αηδονίδη, τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, τον Χρήστο Τσιαμούλη, την Καίτη Κουλλιά.

Ο Δημήτρης Κρανίδας και ο Νίκος Μουργελάς είναι μέλη του μουσικού συνόλου παραδοσιακών οργάνων «ΔΗΘΕΝ», ενός από τα παλαιότερα σχήματα του χώρου, με 19 χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα του ρεμπέτικου και σμυρναίικου τραγουδιού. Οι τρεις τους μας καλούν να τους συντροφέψουμε σ’ ένα ακόμη ταξίδι ως την ανατολή, πάνω στο μαγικό μουσικό χαλί τους…

«Ρεμπέτικα και Λαϊκά»

Για το Σάββατο 2 Αυγούστου, στις 23.00΄, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» προτείνει ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική από την ξεχωριστή ερμηνεύτρια Ανθούλα Μίχου και τους Δημήτρη Κρανίδα (μπουζούκι-φωνή) – Νίκο Πρωτόπαπα (κιθάρα-φωνή).

Η Ανθούλα Μίχου είναι από τις σημαντικότερες φωνές στις επανεκτελέσεις του ρεμπέτικου. Με τον ίδιο κορυφαίο τρόπο αποδίδει και τα λαϊκά και τα δημοτικά τραγούδια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τσαμάλι (Διόνυσο) Βοιωτίας. Τελειώνοντας το σχολείο, ήρθε στην Αθήνα ξεκινώντας την πορεία της στο ρεμπέτικο τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς του είδους.

Ο Δημήτρης Κρανίδας και ο Νίκος Πρωτόπαπας, εξαιρετικοί σύγχρονοι εκφραστές του ρεμπέτικου, έχουν συνεργαστεί με όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες της παλιάς και νέας γενιάς του είδους. Είναι και οι δύο μέλη της πενταμελούς ρεμπέτικης ορχήστρας  «KOMPANÍA»  (www.kompania.gr). Η συνάντησή τους με την Ανθούλα Μίχου στη μουσική σκηνή του «Πέραν» υπόσχεται μια βραδιά πλούσια σε αυθεντικότητα, κέφι και μεράκι.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ