Newsroom

Newsroom

Πέραμα: Ερωτήματα προκαλεί η παραδοχή Κούγια για βολές «κατά ρυπάς»

Ερωτήματα για το εάν τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών είχαν υποστεί τροποποιήσεις 

5250413

Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης των επτά αστυνομικών οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, έδωσε την παρακάτω εξήγηση για τον μεγάλο αριθμό των πυροβολισμών που σημειώθηκαν στο αιματηρό επεισόδιο στο Πέραμα.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως: «υπάρχει απάντηση γι’ αυτό, οι αστυνομικοί όλοι αυτοί, φέρουν ημιαυτόματα όπλα. Με μία ριπή, μόνο με ένα πάτημα σκανδάλης, φεύγουν από 3 ως 5 σφαίρες. Επτά αστυνομικοί πυροβόλησαν»

Ωστόσο, αυτή η διατύπωση προκαλεί εύλογες απορίες διότι για τα βάλουν τα ημιαυτόματα όπλα «κατά ρυπάς», ενδεχομένως σημαίνει ότι έχουν υποστεί μετατροπές.

Αναλυτικά, το σύνολο των σύγχρονων πιστολιών της ΕΛΑΣ είναι ημιαυτόματα όπλα, όρος που περιγράφει τη δυνατότητα του κάθε όπλου να είναι έτοιμο να πυροβολήσει μετά από κάθε πυροβολισμό. 

Ωστόσο, η «βολή κατά ριπάς» είναι μια επιπλέον δυνατότητα ενός απλού ημιαυτόματου όπλου που υπάρχει μόνο αν το υπηρεσιακό όπλο δεχθεί τροποποίηση.

Σύμφωνα μάλιστα και το ρεπορτάζ της «Αυγής», αυτές οι «aftermarket» τροποποιήσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα σώματα ασφαλείας διεθνώς, και γίνονται προκειμένου να «ενισχύσουν» τα όπλα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί.

Επιπλέον, η «βολή κατά ριπάς» δεν είναι η μοναδική κατάσταση λειτουργίας ενός ημιαυτόματου όπλου. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο (το οποίο δημοσιεύει σε θέμα για τροποποιήσεις πιστολιού ιστοθέση που καλύπτει θέματα της ΕΛΑΣ και των αστυνομικών), ο χρήστης του όπλου πρέπει ο ίδιος να επιλέξει αυτή την κατάσταση λειτουργίας ενός όπλου.

Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα για το εάν οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει από μόνοι τους σε τροποποιήσεις των ημιαυτόματων υπηρεσιακών τους όπλων, και αν επέλεξαν εκείνη τη στιγμή να πυροβολήσουν «κατά ρυπάς».

Τέλος, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, η επιλογή για βολές «κατά ριπάς» καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη στόχευση σε συγκεκριμένο σημείο.

Βολή με πιστόλι Glock 17 «βολή κατά βολή» και «βολή κατά ριπάς»

 

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους