Newsroom

Newsroom

«Το πέπλο έπεσε. Σκοτώνουν αμάχους»: Κραυγή αγωνίας από Ουκρανία- Tι ζήτησε ο Ζελένσκι

«Ο σκοπός της Ρωσίας είναι σαφής. Μαζικός πανικός, απώλειες αμάχων και κατεστραμμένες υποδομές. Η Ουκρανία πολεμάει έντιμα»

AP22057571651835

Η Ρωσία βομβαρδίζει σκοπίμως πόλεις, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και υποδομές αμάχων για να σπείρει τον πανικό μεταξύ των Ουκρανών, κατήγγειλε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

“Έπεσε το πέπλο. Η Ρωσία βομβαρδίζει κέντρα πόλεων, εξαπολύει απευθείας πυραυλικά πλήγματα και πλήγματα του πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές και διοικητικά κέντρα”, σημείωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

“Ο σκοπός της Ρωσίας είναι σαφής –μαζικός πανικός, απώλειες αμάχων και κατεστραμμένες υποδομές. Η Ουκρανία πολεμάει έντιμα”, υπογράμμισε.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση”, η οποία, όπως δηλώνει, δεν αποσκοπεί στην κατάληψη εδάφους, αλλά στην καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων του νότιου γείτονά της και την σύλληψη αυτών που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Λίγο νωρίτερα και ο επικεφαλής της περιοχής της Χαρκίβ (Χάρκοβο), που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και του περιφερειακού διοικητικού κτιρίου.

“Οι επιθέσεις αυτού του είδους συνιστούν γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού!”, κατήγγειλε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, διευκρινίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ.

“Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βαρειά όπλα κατά του άμαχου πληθυσμού”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram.

Ο αξιωματούχος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος, ανέφερε παράλληλα σε βίντεο που ανήρτησε σήμερα το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουν οι αρχές σχετικά με τον αριθμό των απωλειών.

“Σήμερα ο εχθρός μας άρχισε με ύπουλο τρόπο να βομβαρδίζει το κέντρο της Χαρκίβ και κατοικημένες συνοικίες”, σημειώνει στο βίντεο.

Ο Σινεγκούμποφ κοινοποίησε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο φαίνεται το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Χαρκίβ να πλήττεται από πύραυλο που εκρήγνυται. Το Reuters επαλήθευσε τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.

Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε εξάλλου ο ίδιος.

Η Χαρκίβ, η πόλη αυτή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και της οποίας μεγάλο μέρος από τους περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους της είναι ρωσόφωνο, βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα στην Οχτίρκα, πόλη στην βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Ο ουκρανικός στρατός με τον οποίο επικοινώνησε το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτόν.

“Χθες, το πυροβολικό του εχθρού έπληξε την στρατιωτική μονάδα. Εξακολουθούμε να βρίσκουμε πτώματα στα ερείπια”, δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Υπάρχουν επίσης “πολλά πτώματα Ρώσων στην πόλη”, έγραψε.

Αυτός δημοσιοποίησε εικόνες κτιρίων που έχουν καεί και φωτογραφίες από μέλη σωστικών συνεργείων που ψάχνουν στα ερείπια.

Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο ζώνες αμάχων, ενώ κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται.

Στο μεταξύ άλλος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πολιορκήσουν το Κίεβο και την Χαρκίβ.

Σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα, ο Αρεστόβιτς υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της νύχτας το Κίεβο, η Χαρκίβ και η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, δέχονταν πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ενώ η ουκρανική πλευρά κατέρριψε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, σημείωσε.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα ότι 350 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποιον αριθμό.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε κάλεσμα να απαγορευτεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Αυτό το κακό (…) πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…