Newsroom

Newsroom

Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη: Mπήκαν στα σπίτια οι φλόγες -Εκκενώθηκαν το Ντράφι η Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι

Στις φλόγες είναι πλέον τα πρώτα σπίτια στην Πεντέλη, καθώς το πύρινο μέτωπο που καίει από το απόγευμα δεν αντιμετωπίστηκε.

5646920

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης πάνω από τη Μονή Παντοκράτορος λίγα λεπτά μετά τις 5 απόγευμα της Τρίτης. Λίγο πριν τις 19.00 στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στο Ντράφι να εκκενώσουν άμεσα προς Παλλήνη. Παράλληλα, εκκενώνεται και η Ανθούσα εξαιτίας των διαστάσεων που παίρνει η φωτιά που μαίνεται. Οι φλόγες βρίσκονται κοντά στα σπίτια, με την αγωνία να κορυφώνεται . Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ. Όπως φάνηκε στην κάμερα του Open Tv, κάηκε ένα αυτοκίνητο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο Πεντέλης. Όπως δήλωσε, πριν λίγο, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ στην ΕΡΤ επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά κινείται ανατολικά προς την περιοχή του Ντραφίου και τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, ωστόσο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την ελέγξουν.

 

pyrkagia ntrafi

Καίγονται σπίτια

Οι φλόγες μπήκαν ήδη μέσα στο Ντράφι και καίνε σπίτια. Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον τέσσερα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Λόγω της πυρκαγιάς η αστυνομία προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας:

Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείου 414 έως τη θέση Άγιος Πέτρος. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς το Ντράφι.

Μήνυμα για εκκένωση στο Ντράφι

Μήνυμα μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας : https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 5 και 20 σήμερα το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Όπως δήλωσε, πριν λίγο, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ στην ΕΡΤ επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά κινείται ανατολικά προς την περιοχή του Ντραφίου και τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, ωστόσο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την ελέγξουν.

Αυτή τη στιγμή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με αναφορές η πυρκαγιά κινείται αυτή τη στιγμή σε δύο μέτωπα.

 

23:38-Η φωτιά πλέον βλέπει το λεκανοπέδιο

Η εικόνα της φωτιάς στην Πεντέλη είναι ορατή από κάθε σημείο της Αθήνας όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

FYDdHEPXgAg rJoFYDnKThXgAYJaOhFYDi95iX0AARb r

23:36-Έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην παλιά Πλατεία Πεντέλης

Να συγκρατηθούν τα πυρήνα μέτωπα έως το πρωί και να μην επεκταθούν οι φλόγες προς Διόνυσο και Πεντέλη, ώστε να μπορέσουνε να επέμβουν ξανά εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις είναι η απόφαση του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκλείσθηκε στην παλιά πλατεία Πεντέλης στις 10 μμ, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατουλη, των δημάρχων της περιοχής, εκπρόσωπων εθελοντικών οργανώσεων κλπ.

Την απόφαση αυτή, η οποία συνοδεύεται με ισχυρή ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο επικεφαλής του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ν. Σταθόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι πάντες» για να κρατήσουν τη φωτιά στα συγκεκριμένα σημεία. Σημείωσε ότι ο αέρας παραμένει ισχυρός βοριάς, οπότε «συμβάλλει στην παραπάνω στόχευση», ενώ ο πιθανώς στροβιλισμός του και το πευκόφυτο της περιοχής με τις ρεματιές ενεργοποιούν μέτωπα στα οποία συνεχώς επεμβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, με οχήματα και άνδρες.

Ο κ. Σταθόπουλος διαβεβαιώνει ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν και συνιστά να παραμείνουν σε απόσταση από τις οικίες και τις περιουσίες τους καθώς ο κίνδυνος παραμένει. Ωστόσο προσθέτει, «τόσο οι προληπτικές εκκενώσεις όσο και οι έκτακτες συνέβαλαν ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ενώ δεν υπάρχουν ακόμη βεβαιωμένες ολοσχερείς καταστροφές οικιών ή άλλων κτισμάτων».

22:54-Έκκληση για τα πυρόπληκτα ζώα

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, λόγω της φωτιάς, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα. Κάθε ζωή έχει αξία.

Έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs Voice σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας).

Ήδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης – Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο όποιος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες. Θα γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων. Προς το παρόν ζώα σε ανάγκη θα μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες μέσω του μηχανισμού.

 

Σε περίπτωση που κάποιος αδυνατεί να εκκενώσει λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών του ή λόγω εγκλωβισμένων ζώων σε ανάγκη και δεν μπορεί να τα βοηθήσει άμεσα, μπορεί να καλέσει στο 213.1364935.

Την ίδια ώρα, εθελοντές ενημερώνουν ότι θα μεταβούν προς το Ντράφι με εξοπλισμό, 4χ4 και γνώσεις διάσωσης άγριων και κατοικίδιων ζώων. Για οποιαδήποτε βοήθεια, απεγκλωβισμό, περισυλλογή τραυματισμένου ζώου μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ: 6945886760, 6980500509

 

 

22:44-Tweet του Αλ. Τσίπρα για τη φωτιά

 

22:30-Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Πεντέλη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη με δύο ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους Φορτωτές.

Επίσης είναι σε ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

22:21 Η φωτιά κινείται προς την Παλαιά Πεντέλη

Προς την κατεύθυνση της Παλαιάς Πεντέλης φαίνεται να κινείται πλέον η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Νταού Πεντέλης το απόγευμα της Τρίτης.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα μπαίνοντας στο Ντράφι και στη συνέχεια απείλησε την Ανθούσα, τη Διώνη και το Δασαμάρι.

Πλέον κινείται προς την Καλλιθέα Πεντέλης.

21:33 – Έπεσε η νύχτα, προσγειώθηκαν τα αεροσκάφη

Μόνο με τις επίγειες δυνάμεις θα συνεχιστεί πλέον η επιχείρηση κατάσβεσης.

21:06 -Για προληπτικούς λόγους η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης, δεν απειλείται το νοσοκομείο

Από το νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» απομακρύνονται 36 παιδιά που νοσηλεύονταν και 19 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας . Τα παιδιά και οι εργαζόμενο στο Παίδων Πεντέλης μεταφέρονται στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία»

 

20:54-Χάρτης: σε ποια σημεία εξελίσσεται η φωτιά

map fotia penteli
20:45 Πεντελη απο την  πλατεία Κένεντι Χαλάνδρι
H φωτιά στην Πεντέλη είναι ορατή από πολλά σημεία στην Αθήνα. Ενδεικτικά η εικόνα από πλατεία Κένεντι Χαλάνδρι. οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος από το koutipandoras, Αντώνης Ρηγόπουλος
294008823 776790866681040 7788911128993510855 n 1

 

20:40-Πυροσβεστική: Στην ευρύτερη περιοχή του όγκου της Πεντέλης η φωτιά 

Για πολύ μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων έκανε λόγο ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, σε έκτακτη ενημέρωση.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα.

Για την κατάσβεση πλέον συμμετέχουν

350 πυροσβέστες

60 οχήματα

15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού

20:18-Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι προς Γέρακα

20:15 – Αυξάνονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στο Ντράφι

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν

  • 105 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 ρουμάνων πυροσβεστών, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,
  • 30 οχήματα,
  • 11 αεροσκάφη,
  • 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό
  • συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Εκκενώνεται και η Ανθούσα

Μετά από το Ντράφι, δόθηκε εντολή από το 112 να εκκενωθεί και η Ανθούσα, καθώς το ένα πύρινο μέτωπο απειλεί τη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Την ίδια στιγμή ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Facebook ότι η δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει λάβει άσχημες διαστάσεις και πως οι εργαζόμενοι αποχωρούν από τις εγκαταστάσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…