Πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας απαντούν στο Κουτί της Πανδώρας για την ακροδεξιά στην πόλη

Γερουλάνος, Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνου, Μπακογιάννης και Σοφιανός «ανοίγουν τα χαρτιά τους» για τα φαινόμενα ακροδεξιάς βίας που απλώνονται στην πρωτεύουσα

δήμαρχοι

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές έρχονται με την πολιτική πόλωση συνεχώς να αυξάνεται, ενώ παράλληλα οι ρατσιστικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους, καθώς όπως φαίνεται, κάποιοι τις θεωρούν μέρος του προεκλογικού τους αγώνα και τρόπο συσπείρωσης της μισαλλόδοξης εκλογικής τους πελατείας.

Άλλωστε, μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, γίναμε μάρτυρες μιας επίθεσης σε σπίτι οικογένειας προσφύγων στα Βίλια, ενώ στην Κόνιτσα, μια ομάδα προσφυγόπουλων που έπαιζαν μπάσκετ, δέχτηκαν επίθεση με ρόπαλα από θρασύδειλα φασιστοειδή της περιοχής.

Έτσι, με την προεκλογική μάχη να έχει ήδη ξεκινήσει για τους μεγάλους δήμους, η συζήτηση για την αυτοδιοίκηση είναι αδύνατο να μην περιλαμβάνει και το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακροδεξιάς βίας.

Στο περιθώριο του debate των υποψήφιων δημάρχων που διοργάνωσαν η Human Rights 360 και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, για την ακροδεξιά βία στην Αθήνα και τους τρόπους αντιμετώπισής της από την επόμενη δημοτική αρχή, πέντε από τους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας μίλησαν στο Κουτί της Πανδώρας για το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό ζήτημα. Το debate έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Βαλ’τους Χ», με την οποία χαρτογραφήθηκαν οι σημαντικότερες επιθέσεις ακροδεξιών στην Αθήνα, ενώ συνδέθηκαν με έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την συγκεκριμένη καμπάνια.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Νίκος Σοφιανός σχολίασαν στο Κουτί της Πανδώρας, τόσο το αν υπάρχει κοινό μέτωπο απέναντι στην υποψηφιότητα του βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, όσο και το αν το ζήτημα της αυξανόμενης ακροδεξιάς βίας είναι κάτι που φαίνεται να ενδιαφέρει τους πολίτες της πρωτεύουσας.

Γερουλάνος: Να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα σαν ένα μέτωπο

«Νομίζω ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν μια κοινή στόχευση εναντίον της ακροδεξιάς βίας στην Αθήνα», σημειώνει ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος δήμαρχος με την κίνηση «Αθήνα Είσαι Εσύ».

«Οι εκδηλώσεις αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να ενοποιήσουμε μια γραμμή και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα σαν ένα μέτωπο και όχι ο καθένας με τον δικό του τρόπο», δηλώνει στο Κουτί της Πανδώρας ο Παύλος Γερουλάνος.

Αναφερόμενος στο αν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για το ζήτημα, ο κ. Γερουλάνος τονίζει ότι «βεβαίως υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, και υπάρχει και τρομερή στήριξη του κόσμου».

«Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι πια ότι για να μπορέσει η Αθήνα να γίνει μια ανθρώπινη πόλη θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί και όχι να τα βάζουμε ο ένας με τον άλλο», καταλήγει στο σχόλιό του.

Ηλιόπουλος: Οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής

Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος της «Ανοιχτής Πόλης» σημειώνει ότι «σε επίπεδο ρητορικής είναι εύκολη η σύμπραξη όλων των υποψηφίων, αλλά δε θα κριθούμε μόνο στα λόγια, θα κριθούμε στο αν πραγματικά υιοθετούμε ή όχι την ατζέντα του φόβου που είναι η ατζέντα της ακροδεξιάς».

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής βλέπω ότι υπάρχουν υποψήφιοι που θεωρούν ότι μπορούν να πλασαριστούν πάνω στη λογική του φόβου», συμπληρώνει. «Εμείς λέμε ότι ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές, ότι οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση της Χρυσής Αυγής και ότι δεν είναι δουλειά του δήμου να πλασάρει τον φόβο στους ανθρώπους, δεν είναι δημοκρατική αυτή η πόλη», εξηγεί.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημειώνει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για το θέμα της ακροδεξιάς είναι αυξημένο σε αυτή την προεκλογική περίοδο. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί υπάρχει ενδιαφέρον σε όλη την Ευρώπη», εξηγεί και συμπληρώνει ότι «το ερώτημα που συζητάμε δεν είναι ξεκομμένο από τις εξελίξεις πανευρωπαϊκά».

«Είναι ευθύνη κάθε δημοκρατικού ανθρώπου να αναλάβει το στοιχείο του αγώνα που τού αντιστοιχεί για να οικοδομήσουμε και να υπερασπιστούμε μια δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Κωνσταντίνου: Χαρτιά θέλουν οι μετανάστες, όχι κυνηγητό και Αμυγδαλέζες

«Το ζήτημα της ακροδεξιάς βίας και των φασιστών χρειάζεται κάθετες γραμμές. Δε μπορεί ο κ. Μπακογιάννης την πρώτη του εμφάνιση να την έκανε με τον κ. Γιαννάτο. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κυνηγητά προσφύγων και να λέμε ότι θέλουμε περισσότερη αστυνομία», δηλώνει αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός κοινού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

«Χαρτιά θέλουν οι μετανάστες, ένταξη στην κοινωνία, δε θέλουν κυνηγητό και Αμυγδαλέζες. Άρα σ’ αυτά πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι στο ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου,  αναφερόμενος στην πρόσφατο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα, ο κ. Κωνσταντίνου σημειώνει ότι «η ευαισθησία του κόσμου είναι στα ύψη γιατί υπάρχει σαφής απειλή». Η απειλή, σύμφωνα με τον ίδιο «προέρχεται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων που παίζουν το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, το οποίο αποδεικνύεται ότι οπλίζει τα χέρια των φασιστών, είτε είναι στη Νέα Ζηλανδία, είτε στον Άγιο Παντελεήμονα και το Κερατσίνι»

Μπακογιάννης: Η εποχή των ιδεοληπτικών φερετζέδων πέρασε ανεπιστρεπτί

Από την πλευρά του, Κώστας Μπακογιάννης, υποψήφιος με την «Αθήνα Ψηλά», τονίζει ότι είναι πολύ αισιόδοξος μετά την εκδήλωση στο Σεράφειο με τους αντιπάλους του. Απαντώντας στο Κουτί της Πανδώρας για το αν υπάρχει κοινό μέτωπο μεταξύ των υποψηφίων (πλην του Ηλία Κασιδιάρη), δηλώνει ότι «ειλικρινά διαπίστωσα αυτό ακριβώς που λέτε. Ότι απέναντι στις ρατσιστικές επιθέσεις και στην βία από όπου και αν προέρχεται μπορούμε να έχουμε κοινό μέτωπο. Άλλωστε θεωρώ πως  δεν χωράνε δεύτερες σκέψεις και είναι αυτονόητη η καταδίκη της βίας έχοντας νιώσει τον παραλογισμό της στο πετσί μου».

«Η βία μπορεί μόνο να δημιουργεί αποστροφή, αγανάκτηση και οργή και πρέπει να καταδικάζεται χωρίς γενικολογίες ή συμψηφισμούς. Χωρίς περιστροφές, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η εποχή των ιδεοληπτικών φερετζέδων πέρασε ανεπιστρεπτί. Τελεία και παύλα», συμπληρώνει. 

«Στην Αθήνα έχουμε ολόκληρες περιοχές, αόρατες στα μάτια της πολιτείας. Βιώνουν την αδιαφορία, την εγκατάλειψη και ο φόβος κυριαρχεί. Έτσι ο  φασισμός και η τρομοκρατία βρίσκουν εύφορο έδαφος», σημειώνει ο Κώστας Μπακογιάννης, απαντώντας στο πόσο ενδιαφέρει τους πολίτες το ζήτημα της ακροδεξιάς και κάνοντας λόγο για «προβλήματα που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί όσων τρέφονται από τον φόβο και αναπαράγουν το μίσος».

«Ο  αγώνας για  δημοκρατικές πόλεις όμως μας αφορά όλους. Δεν κερδίζεται με εντολές ή κουνώντας το δάχτυλό. Η Δημοκρατία κερδίζεται στην πράξη. Με έργα και όχι λόγια σε κάθε γειτονιά. Στην πλατεία, στο πεζοδρόμιο, στην παιδική χαρά. Στον φωτισμό, την καθαριότητα και βέβαια στην ασφάλεια», καταλήγει ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στο Κουτί της Πανδώρας.

Σοφιανός: Να βάλουμε φραγμό στην προπαγάνδα που θρέφει το ναζισμό και τον ρατσισμό

Αναφερόμενος στο αν υπάρχει κοινό μέτωπο των δημοκρατικών υποψήφιων δημάρχων απέναντι στην ακροδεξιά, ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός τονίζει ότι «πέρα από την κοινή στόχευση που στα λόγια υπάρχει, χρειάζεται να μας προβληματίσει το πώς βάζουμε φραγμούς σε μια προπαγάνδα η οποία ουσιαστικά ρίχνει νερό στο μύλο της ναζιστικής, ρατσιστικής, φασιστικής προπαγάνδας».

«Η συζήτηση περί τάξης και ασφάλειας στην Αθήνα, πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, οδηγεί στη στοχοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων», συμπλήρωσε.

«Ταυτόχρονα μας ανησυχούν μια σειρά ενέργειες, όπως η πρόσφατη προσπάθεια να πέσει στα μαλακά η ηγεσία της Χρυσής Αυγής με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ενέργεια την οποία η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω, γιατί όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις πρέπει να απομονωθεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή».

Επίσης τονίζει ότι ο κόσμος που στην Αθήνα ταυτίζει τη Χρυσή Αυγή ως μια «αντισυστημική επιλογή», θα πρέπει «να καταλάβει ότι αυτό το μόρφωμα, αυτή η ναζιστική εγκληματική οργάνωση βγαίνει από τα σπλάχνα αυτού του συστήματος και αυτό το σύστημα υπηρετεί».

Απαντώντας στο αν το ζήτημα αφορά τους πολίτες της Αθήνας, ο κ. Σοφιανός τονίζει ότι αυτό «δεν είναι το κυρίαρχο στη συζήτηση».

«Θα έλεγα ότι πρέπει εμείς να το ανοίξουμε αυτό και όχι να περιμένουμε να μας προκύψει στην κουβέντα», καταλήγει ο Νίκος Σοφιανός.

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.