Πέντε συμπτώματα του «συνδρόμου Λιγνάδη» που ταλαιπωρεί τη Μενδώνη (και όχι μόνο)

Ο Σπύρος Ξενίδης τσουβαλιάζει σε πεντάδες και σατιρίζει την επικαιρότητα

Σπύρος Ξενίδης 22/02/2021 | 13:21

1. Αμνησία: Ο ασθενής συχνά παρουσιάζει κενά μνήμης, ξεχνώντας ονόματα, πρόσωπα και καταστάσεις που είχε ζήσει στο παρελθόν, ακόμα και αν αφορούν σε πολύ κοντινούς του ανθρώπους. Πολλές φορές το σύμπτωμα αυτό προκαλεί συναισθήματα ενοχής στον ασθενή, καθώς αισθάνεται εξαπατημένος από τη μνήμη του, ή από τους άλλους.

2. Αλλεργικές αντιδράσεις: Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως έντονη φαγούρα, βήχα ή καντήλες όταν έρχεται σε επαφή με ερεθίσματα που στο παρελθόν όχι μόνο δεν τον ενοχλούσαν, αλλά του δημιουργούσαν συναισθήματα ικανοποίησης, όπως παλιές φωτογραφίες ή ΦΕΚ.

3. Αφωνία: Το «σύνδρομο Λιγνάδη» επηρεάζει τις φωνητικές χορδές, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής να μην μπορεί για ολόκληρες μέρες να αρθρώσει λέξη. Συχνά το σύμπτωμα αυτό παρεξηγείται από τους άλλους ως ένδειξη ενοχής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στιγματίζονται αδίκως.

4.Προβλήματα στην ομιλία: Ακόμα και όταν μπορεί να μιλήσει, ο ασθενής συχνά μπερδεύει τα λόγια του ή λέει πράγματα που δε βγάζουν νόημα. Π.χ. Μπορεί να μπερδέψει την έννοια της «υποκριτικής» με την υποκρισία. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η παρουσία ενός υποβολέα που να υποδεικνύει στον ασθενή τι πρέπει να λέει.

5.Παράνοια: Το «σύνδρομο Λιγνάδη» επηρεάζει και τον εγκέφαλο, κάνοντας συχνά τον ασθενή να νομίζει πως αόρατες, απροσδιόριστες σκοτεινές δυνάμεις τον κυνηγούν και θέλουν το κακό του. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που ο ασθενής, μέσα στο παραλήρημά του, στρέφεται και κατά φιλικών του προσώπων που από τη μία μέρα στην άλλη μετατρέπονται σε «επικίνδυνους» ανθρώπους. 

* Το koutipandoras.gr επισημαίνει ότι το κείμενο της στήλης «Πέντε Πράγματα» του Σπύρου Ξενίδη, αποτελεί σατιρικό κείμενο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr