Πέντε πράγματα που θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος για τη μεγάλη πανδημία του 2020

Ο Σπύρος Ξενίδης τσουβαλιάζει σε πεντάδες και σατιρίζει το 2020

writing 1209121 1920

1.      «Το έτος 2020 έχει εντυπωθεί ανεξίτηλα στο συλλογικό ασυνείδητο ως η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πανδημία της Covid-19, η οποία προκάλεσε εκείνη τη χρονιά περίπου 1.700.000 θανάτους, ένα κύμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και στον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θεώρηση παραβλέπει ένα κομβικής σημασίας θετικό γεγονός που συνέβη τη χρονιά εκείνη: την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.»

2.      «Το πώς ξεκίνησε η μεγάλη πανδημία του 2020 παραμένει μέχρι σήμερα ασαφές. Κατά την επικρατέστερη άποψη, ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και μεταλλάχθηκε, με τις απαρχές του να εντοπίζονται στην πόλη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε και την άποψη του Θεόφιλου Κορασίδη από το Βραχάτι ότι ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο για την ανάπτυξη βιολογικών και από κάποιο λάθος ξέφυγε από τον έλεγχο, καθώς και την άποψη της Χρυσούλας Παγκράτη από την Κυψέλη ότι η διασπορά του ιού ήταν εσκεμμένη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος του μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς για να εμφυτευθούν τσιπάκια 5G σε όλη την ανθρωπότητα. Άλλοι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα οργανωμένο σχέδιο για τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.»

3.      «Αντλώντας στατιστικά στοιχεία της περιόδου εκείνης, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε περίφημα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, που κράτησε από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα ήταν σαρωτικό, γεγονός που, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, οφείλεται στο γεγονός ότι ξαφνικά οι Έλληνες πολίτες σταμάτησαν να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της υπέρκομψης κυβέρνησης Μητσοτάκη να τους νουθετήσει.»

4.      «Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας για την αναχαίτισή της ήταν πρωτοφανή. Επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού, ενώ σε κάθε μετακίνηση ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Ενδιαφέρον προκαλεί πάντως το γεγονός ότι την ίδια περίοδο επιτρεπόταν σε πιστούς να κοινωνήσουν με το ίδιο κουτάλι, γεγονός που αποκαλύπτει αφενός τη δύναμη που είχε τότε η Εκκλησία, αφετέρου το πόσο οπισθοδρομική ήταν ακόμα τότε η ελληνική κοινωνία.»

5.      «Αξιοσημείωτη ήταν η κινητοποίηση μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών ώστε να αναπτύξουν σε χρόνο-ρεκόρ εμβόλια κατά του κορονοϊού. Και ήταν αξιοσημείωτη γιατί, αν αντίστοιχη κινητοποίηση είχε υπάρξει και για άλλες, εξίσου ή και πιο επικίνδυνες ασθένειες, που όμως μάστιζαν κυρίως ή αποκλειστικά φτωχότερες περιοχές (κυρίως χώρες της Αφρικής), θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εκατομμύρια ζωές, προφανώς μικρότερης αξίας για τις εταιρείες αυτές.»

* Το koutipandoras.gr επισημαίνει ότι το κείμενο της νέας στήλης «Πέντε Πράγματα» του Σπύρου Ξενίδη, αποτελεί σατιρικό κείμενο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…