Πέντε περιπτώσεις όπου το 20% είναι μικρό ποσοστό (και μία όπου δεν είναι)

Ο Σπύρος Ξενίδης τσουβαλιάζει σε πεντάδες και σατιρίζει την επικαιρότητα

fs pie

1.    Στο φαγητό. Αν κάποιος σου πει ότι θα φας το 20% μίας πίτσας, προφανώς και δεν θα χαρείς – διάολε, το 20% μιας πίτσας οκτώ κομματιών δεν είναι ούτε καν δύο κομμάτια. Πώς να χορτάσεις με το 20%; Το ίδιο προφανώς ισχύει και για άλλα φαγητά. π.χ. το 20% από ένα ταψι γαλακτομπούρεκο.

2.    Στο ποδόσφαιρο. Αν σε έναν αγώνα η μία ομάδα έχει κατοχή μπάλας 20%, αυτό σημαίνει ότι η άλλη έχει 80%, δηλαδή την έχει βάλει κανονικά στα δίχτυα. Ουσιαστικά, 20% κατοχή σημαίνει ότι μαζεύεις την μπάλα από τα δίχτυα, κάνεις σέντρα και τη χάνεις.

3.    Στις θανατηφόρες ασθένειες. Αν ένας γιατρός σου πει ότι έχεις 20% πιθανότητες να επιζήσεις από αυτό που έχεις, ή ότι υπάρχει μία θεραπεία με 20% πιθανότητα να σε κάνει καλά, εφόσον είσαι νορμάλ άνθρωπος μάλλον δεν θα πηδήξεις από τη χαρά σου.

4.    Στην μπαταρία. Αν φύγεις για τη δουλειά σου με 20% μπαταρία στο κινητό ή στο λάπτοπ σου, το πιθανότερο είναι μέχρι να γυρίσεις στο σπίτι να έχει σβήσει, πιθανότατα πριν καν στείλεις «πάρε με στο σταθερό γιατί δεν έχω μπατ…».

5.    Στις εκλογές. Εντάξει, το 20% στις εκλογές δεν είναι και τόσο μικρό ποσοστό, σου δίνει αρκετούς βουλευτές. Όμως σε απόλυτους αριθμούς, όταν φτάνουμε στο σημείο να κυβερνά ένα κόμμα με το 20% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, ε, δεν το λες και μεγάλο ποσοστό.

(αντίθετα, όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, το 20% δεν είναι μικρό ποσοστό. Ούτε καν το 10% ή το 5% ή το 1% δεν είναι μικρό ποσοστό. Και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι δεν τρέφει κανέναν σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή – ή τουλάχιστον για τις ζωές των άλλων.)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr