1. Εκστρατεία ανάρτησης γιγαντοαφισών με την επιβλητική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου σε κάθε γωνιά της χώρας. Όταν ξέρεις πως αν βγεις έξω, όπου κι αν κοιτάξεις θα δεις μπροστά σου αυτό το πρόσωπο, θα προτιμήσεις να κάτσεις στο σπίτι και να δεις Netflix μέχρι να ματώσουν τα μάτια σου. Μετά από δύο εβδομάδες εθελοντικού εγκλεισμού, ο κορονοϊός θα εξαφανιστεί – ίσως και νωρίτερα, γιατί με αυτήν την κατάσταση ίσως σκεφτεί να αυτοκτονήσει.
2. Δημιουργία μίας νέας συμβουλευτικής γραμμής στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να τηλεφωνούν και να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να βγουν από το σπίτι. Ηχογραφημένα μηνύματα από ορισμένες από τις πιο εκνευριστικές φωνές του πλανήτη (μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Χρύσα Ρώπα και Τζάνις από τα «Φιλαράκια») θα απαντούν σε κάθε δικαιολογία «ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ» ή «ΚΑΤΣΕ ΣΤ’ΑΥΓΑ ΣΟΥ ΡΕ ΧΛΕΧΛΕ ΠΟΥ ΜΟΥ ΘΕΣ ΚΑΙ ΒΟΛΤΕΣ». Μετά από αυτό, ούτε τα σκουπίδια δεν θα τολμάς να κατεβάσεις.
3. Προβολή νέων διαφημιστικών σποτ με πρωταγωνιστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίζει και πάλι κατηγορηματικά ότι «όσο ο ιός είναι εκεί έξω, εγώ θα μείνω μέσα!». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο έχει αποτύχει το δεύτερο lockdown σε σχέση με το πρώτο είναι ότι στο πρώτο lockdown ο κόσμος έβλεπε τον Σπύρο Παπαδόπουλο να πλένει τα χεράκια του, ενώ στο δεύτερο τον βλέπει να χτυπάει παλαμάκια σε ζεϊμπέκικα.
4. Αναστολή λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Είναι win-win κατάσταση: από τη μία περιορίζεται η κινητικότητα και μειώνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού (αν και είπαμε: στα λεωφορεία δεν κολλάει, στις διαδηλώσεις κολλάει) – όσο για τους πλεμπαίους που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους και πρέπει να πάνε να δουλέψουν; Ε, ας πάρουν ταξί. Από την άλλη, απελευθερώνονται πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν για να στηριχθούν οι πλέον χειμαζόμενες από την πανδημία κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. οι καναλάρχες.
5. Περισσότερη αστυνομία για περισσότερους ελέγχους, ώστε να μην τολμάει κανείς να ξεμυτίσει από το σπίτι – είτε έχει λόγο είτε όχι. Βασικά, για την κυβέρνηση οι λέξεις «περισσότερη αστυνομία» είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση. Πώς θα πατάξουμε την εγκληματικότητα; «Περισσότερη αστυνομία». Πώς θα βελτιώσουμε την Παιδεία; «Περισσότερη αστυνομία». Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό; «Περισσότερη αστυνομία». Πώς θα μειωθούν τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας; «Περισσότερη αστυνομία».
* Το koutipandoras.gr επισημαίνει ότι το κείμενο της στήλης «Πέντε Πράγματα» του Σπύρου Ξενίδη, αποτελεί σατιρικό κείμενο.