Πέντε χώρες της ΕΕ κρίνουν ακατάλληλο το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65

Ακατάλληλο για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών χαρακτήρισε η Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας (HAS) το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

astrazeneca

Αν και η γαλλική Ανώτατη Αρχή Υγείας σημειώνει ότι η εν λόγω απόφαση θα επανεξεταστεί με τα συμπληρωματικά κλινικά δεδομένα, τα οποία αναμένονται το  προσεχές διάστημα τονίζεται ότι «συστήνουμε τη χρήση του (σ.σ. εμβολίου) στους κάτω των 65 ετών»

Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της γνωμοδότησης της HAS από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τη Γαλλία, χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία δεν συστήνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ηλικιωμένους, σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγηθεί στη Γαλλία σε «δύο συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού», σύμφωνα με την πρόεδρο της HAS Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ.

«Πρώτα, σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και των κοινωνικό-ιατρικών υπηρεσιών, διότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι και δεύτερον, στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 50 και 65 ετών»

«Ελπίζουμε σε περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου εντός των επόμενων 3 μηνών, κάτι που θα βοηθήσει να εμβολιάσουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια ανθρώπους», σημείωσε η Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε για το εν λόγω εμβόλιο ότι οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, έχουν τηλεδιάσκεψη «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες».