ΛΘ

Λητώ Θεοχάρη

Πελαζί – Μία αυτοδίδακτη μοδίστρα νέας γενιάς

Μία νέα γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη έφτιαξε ένα καλοκαίρι το δικό της κανάλι στο You Tube και από τότε παραδίδει μαθήματα μοδιστρικής. Σε έναν κόσμο γεμάτο βελόνες, ραπτομηχανές και κλωστές, όλα μπορούν να γίνουν λίγο πιο όμορφα. 

πελαζι

Πώς ασχοληθήκατε με τη μοδιστρική;

Εγώ δεν είμαι… κανονική, ας το πούμε έτσι, μοδίστρα. Εγώ παραδίδω μαθήματα μοδιστρικής μέσα από την ιστοσελίδα μου και το κανάλι μου στο YouTube. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να εξελίξω και να διασπείρω την τέχνη. Πάντοτε έκανα πράγματα με τα χέρια μου, από μικρό παιδί. Χειροτεχνίες, κοσμήματα, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα της ραπτικής. Ξύπνησα μια μέρα και αποφάσισα να πάω να αγοράσω ραπτομηχανή. Βέβαια, είχα δει πάρα πολλά βιντεάκια στο YouTube για να πάρω μια ιδέα για το πώς χρησιμοποιείται. Κανένας δεν μου έδειξε τίποτα. Είμαι εντελώς αυτοδίδακτη.

Τι σας γοήτευσε σε αυτό;

Μου άρεσε που ήταν κάτι χειροπιαστό. Ημουν περήφανη όταν έλεγα ότι αυτό που φοράω σήμερα το έφτιαξα μόνη μου. Φτιάχνω ρούχα από έτοιμα πατρόν στα οποία κάνω μικρές διορθώσεις, ανάλογα με το τι μου αρέσει. Αμα έχεις ένα πατρόν, με μικρές αλλαγές μπορείς να γεμίσεις μια ντουλάπα με πέντε βασικά ωραία κομμάτια.

Γιατί αποφασίσατε να δίνετε μαθήματα μέσω internet;

Πρόκειται για πολύ διαδεδομένη πρακτική στην Αμερική. Ενα καλοκαίρι που έμεινα στην Αθήνα σκέφτηκα να φτιάξω δικό μου blog για να υπάρχει κάτι και στα ελληνικά. Με απλά λόγια, ήθελα να δώσω κάτι πίσω από όλα αυτά που πήρα εγώ από το internet.

Ποια είναι η επαφή σας με τον κόσμο;

Χαμός γίνεται. Μεταμεσονύχτιες ερωτήσεις στο Facebook δέχομαι κάθε μέρα. Οι νοικοκυρές, οι μαμάδες, οι εργαζόμενες ράβουν συνήθως αργά το βράδυ. Τα πιο απίθανα πράγματα με ρωτάνε. Γιατί τους σπάει η κλωστή, γιατί δεν τους πιάνει η βελόνα. Σε κάποια μηνύματα μου λένε ότι έμαθαν πράγματα από τα βιντεάκια μου, ότι έβγαλαν ξανά την κρυμμένη ραπτομηχανή τους από την ντουλάπα.

Ποιοι είναι αυτοί που ζητούν τις συμβουλές σας;

Οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι, από 25 έως 34 ετών και η συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες. Εχω παρατηρήσει όμως ότι έχω πλέον αναγνώστριες και πιο μεγάλης ηλικίας. Εχουν ανοίξει λογαριασμό στο Facebook και ξεκινούν να εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες, να στέλνουν μηνύματα, να σχολιάζουν.

Πιστεύετε ότι είναι μια τέχνη που μπορούν να τη μάθουν όλοι;

Απλά πράγματα μπορούν να κάνουν όλοι. Να κοντύνουν ένα παντελόνι, να ράψουν μια κουρτίνα. Οχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για δημιουργικούς. Είναι διέξοδος, εκτόνωση. Δεν υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος στις μέρες μας, ωστόσο η φιλοσοφία του DIY και της χειροτεχνίας λέει ότι όλο αυτό έχει χαρά. Αυτό το πράγμα λείπει από τα σημερινά σπίτια. Εγώ θέλω να το ξανακάνω μόδα. Παλιά όλες ράβανε τα μοντελάκια τους από τα περιοδικά. Ηρθε μετά το ρούχο τύπου Zara και τα κατέστρεψε όλα. Δεν έχω τίποτα με τα Zara, εξάλλου και εγώ ψωνίζω από εκεί, αλλά γεμίσαμε εύκολες λύσεις. Δεν ξέρουμε να κοντύνουμε ένα μπατζάκι.

Η φιλοσοφία ζωής σας;

Το μότο μου είναι ότι τα μικρά πράγματα μετράνε. Μια μικρή βελόνα είναι ένα μέσο να δώσεις αγάπη, φροντίδα, να φτιάξεις κάτι όμορφο για τον εαυτό σου.

– Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.