Το Πεκίνο ζητά από το Πακιστάν να «τιμωρήσει αυστηρά» τους δράστες «επίθεσης» σε λεωφορείο με τουλάχιστον 13 νεκρούς

Σύμφωνα με το dpa, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι στιγμής, αλλά ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν και εθνικιστές αντάρτες βάζουν συχνά στο στόχαστρο κινεζικά συμφέροντα στο Πακιστάν.

NewsRoom 14/07/2021 | 14:10

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα επίθεση στο Πακιστάν που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους Κινέζοι πολίτες και ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να «τιμωρήσει αυστηρά» τους ενόχους.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, εκ των οποίων 9 Κινέζοι, σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα από έκρηξη που προκλήθηκε σε λεωφορείο, το οποίο έπεσε στη συνέχεια σε χαράδρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με αστυνομικές και διοικητικές πηγές.

Το όχημα μετέφερε Κινέζους μηχανικούς, τοπογράφους και προσωπικό συντήρησης που εργάζονται στην κατασκευή του φράγματος του Ντάσου, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχουα.

«Από την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά στον κινητήρα και το όχημα έπεσε σε χαράδρα» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων 9 Κινέζοι, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πηγή της τοπικής αστυνομίας, η οποία ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε μιλώντας στο AFP την είδηση για το δυστύχημα αυτό, το οποίο, όπως είπε, προκλήθηκε «από ισχυρή έκρηξη, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά».

Ωστόσο ο αξιωματούχος της αστυνομίας Μοχάμεντ Γιούσαφ δήλωσε στο dpa ότι η έκρηξη οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου από τον οποίο διήλθε το λεωφορείο.

Αυτό μετέφερε Κινέζους εργαζόμενους στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος και τους Πακιστανούς σωματοφύλακές τους από τον καταυλισμό Μπαρσίν, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το Ντάσου.

Ο Γιούσαφ πρόσθεσε ότι περίπου 30 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κινέζοι, επέβαιναν στο λεωφορείο όταν αυτό αποτέλεσε στόχο της επίθεσης και πρόσθεσε ότι μπορεί να αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών.

«Ένα σχέδιο κινεζικής επιχείρησης στο Πακιστάν δέχθηκε επίθεση, από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος Κινέζων πολιτών», ανέφερε παράλληλα σε σημερινή ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία στο Πακιστάν, η οποία διευκρίνισε ότι 9 Κινέζοι πολίτες σκοτώθηκαν και κάλεσε όλες τις κινεζικές εταιρείες στη χώρα να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας τους.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας της Χάιμπερ Παχτούνχουα, στρατηγός Μοάζαμ Τζαχ Ανσάρι δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι δύο στρατιώτες και δύο ντόπιοι βρίσκονται μεταξύ των νεκρών και σημείωσε ότι η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα και ότι υπάρχουν τραυματίες.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τσάο Λιζιάν ζήτησε από το Πακιστάν να "τιμωρήσει αυστηρά" τους δράστες της επίθεσης και "να προστατεύει σθεναρά" την ασφάλεια των Κινέζων στη χώρα.

«Η Κίνα ζήτησε από το Πακιστάν να διερευνήσει σε βάθος για την αλήθεια, να λογοδοτήσουν οι δράστες και να τους επιβληθεί αυστηρή τιμωρία», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η ασφάλεια των Κινέζων εργαζόμενων στα διάφορα σχέδια υποδομών στο Πακιστάν αποτελεί εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας για το Πεκίνο, το οποίο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με το dpa, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι στιγμής, αλλά ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν και εθνικιστές αντάρτες βάζουν συχνά στο στόχαστρο κινεζικά συμφέροντα στο Πακιστάν.