ΠΔΓΜ: Βήμα προόδου για την ονομασία η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Βήμα προόδου για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

5a68a6971dc52416308b4573

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Μποσνιάκοφσκι σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. 

«Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας. 

Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα θα γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Νίμτς στα Σκόπια.


Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία, ενώ κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν το ζήτημα με επαγγελματισμό και να αποφεύγουν τις εικασίες οι οποίες, όπως είπε, θα μπορέσουν να ζημιώσουν τη διαπραγμάτευση.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Σκοπιανό ομόλογό του έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 16:00.

Πάντως, η κυβέρνηση των Σκοπίων έβαλε χθες στον πάγο τον έως τώρα διαπραγματευτή Βάσκο Ναουμόφσκι, καθώς «εξέφραζε περισσότερο προσωπικές θέσεις».

Ξεκίνησε η συνάντηση στο Νταβός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 (ώρα Ελλάδος). Είναι αρκετά κρίσιμη για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, 


Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…