Το παζάρι Ερντογάν – Πούτιν για τη Συρία και η «παράξενη» απόφαση Τραμπ

Η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία αφήνει μια πλευρά σίγουρα χαμένη, τους Κούρδους, και πυροδοτεί άμεσα τον ανταγωνισμό των υπολοίπων για να καλύψουν το κενό.

μανμπίτζ

Ήδη το Κουρδικό YPG ανακοίνωσε ότι παραδίδει την πόλη Μανμπίζ και ολόκληρη την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη στην συριακή κυβέρνηση Άσαντ για να αποφύγει μια τουρκική εισβολή. Ο συριακός στρατός τρέχει να προλάβει να πάρει θέσεις ενώ η Τουρκία αμφισβητεί την ισχύ της παράδοσης της Μανμπίζ και εξακολουθεί να προετοιμάζει επέμβαση.

Μαθαίνουμε ότι διεξάγεται πυρετώδης διαπραγμάτευση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. Ο Πούτιν θέλει η Τουρκία να ικανοποιηθεί με την μη ανεξαρτησία των Κούρδων αλλά ο Ερντογάν διεκδικεί περισσότερα, την επέκταση της ζώνης που ελέγχουν φιλοτουρκικές δυνάμεις ανταρτών στη βόρεια Συρία.

Γιατί η καταρχήν αποτυχία των Κούρδων να θεμελιώσουν ανεξάρτητο κράτος στη βόρεια Συρία δεν σημαίνει από μόνη της κάτι ουσιαστικό για τα  σχέδια Ερντογάν. Ένας συμβιβασμός Κούρδων – Άσαντ θα ισχυροποιήσει πολύ τον Άσαντ στην προσπάθεια του να ανακτήσει από τους ισλαμιστές αλλά και τους φιλότουρκους αντάρτες τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας. Βάζοντας φραγμό στην επέκταση της τουρκικής επιρροής.

Αντίθετα μάλιστα, η παρουσία των αμερικανών στη βόρεια Συρία αποτελούσε μια βολική δικαιολογία για τον Ερντογάν ώστε να συντηρεί την εθνικιστική ρητορεία του χωρίς να υποχρεώνεται σε άμεση σύγκρουση με τον Άσαντ και το Ιράν.

Ο Ερντογάν επεδίωκε να μοιραστεί τη βόρεια Συρία ως ζώνη κατοχής και επιρροής με τις ΗΠΑ, όχι να επιστρέψει στην περιοχή ο συριακός στρατός. Πληροφορίες που διαρρέουν από τον Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι ο τούρκος Πρόεδρος έδειξε έκπληξη και αμηχανία όταν ο Τραμπ αποδέχθηκε άμεσα το τηλεφωνικό αίτημα Ερντογάν για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Γιατί οι άμεσα ωφελούμενοι από την αποχώρηση είναι ο Άσαντ, το Ιράν και η Ρωσία. Και η διαπραγματευτική θέση του Ερντογάν απέναντι στον Πούτιν μειώνεται με την αποχώρηση των αμερικανών από τη Συρία.

Η απόσυρση των αμερικανών από τη Συρία θα μπορούσε να αποδειχθεί μια κίνηση προς αποκατάσταση του status quo ante στην περιοχή. Δηλαδή 7 χρόνια αιματηρού εμφυλίου πολέμου να έχουν διεξαχθεί για το τίποτε.

Η Συρία να διατηρήσει την ενότητα της υπό τον Άσαντ ή μια δική του διάδοχη λύση για τα μάτια, σε συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν.

Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις να βελτιωθούν κάπως μια και θα εκλείψουν οι τριβές που προκαλούσε η αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους. Παράμετρο την οποία οφείλουμε όλοι να λάβουμε υπόψη στην περιοχή.

Το Ισραήλ να ανεχθεί την παραμονή Άσαντ στην εξουσία εφόσον οι Ιρανοί παραστρατιωτικοί απομακρυνθούν μόνιμα από τα σύνορα του. Και με όφελος την αναγνώριση από τον Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του.

Οι Κούρδοι να διαπραγματευτούν τους όρους μιας αυτονομίας τους σε Ιράκ και Συρία, επιτηρούμενοι όμως από παντού. Σε ακόμα χειρότερη θέση θα βρεθούν οι Παλαιστίνιοι, καθώς οι διάφοροι γεωπολιτικοί συμβιβασμοί γίνονται χωρίς να εκπροσωπούνται.

Αυτό το σενάριο, που θυμίζει την «Ελένη» του Σοφοκλή και του Σεφέρη για την ματαιότητα των πολέμων και των ανθρώπινων απωλειών, είναι μελαγχολικό αλλά και το λιγότερο επικίνδυνο. Το πολύ επικίνδυνο σενάριο είναι ο Ερντογάν να σοβαρολογούσε στις διακηρύξεις του για τον νέο-αυτοκρατορικό ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και να διακινδυνεύσει σύγκρουση με τον Άσαντ και το Ιράν στη βόρεια Συρία. Εκτιμούμε ότι δεν θα το πράξει λόγω των παρεμβάσεων του διεθνούς επιδιαιτητή, που αυτή τη στιγμή στην περιοχή δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά η Ρωσία. Δηλαδή έχουμε άλλη μια ισχυροποίηση του ρόλου Πούτιν χάρη σε μια απόφαση του Τραμπ. Όπως έλεγε ο Σαίξπηρ, «μπορεί να φαίνεται τρέλα, αλλά υπάρχει ένα σχέδιο μέσα σ’ αυτό».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…