Παύλος Πολάκης: Αυτή η κυβέρνηση τιμά τις δεσμεύσεις της

«Η πρωταρχική υπόσχεση προς τους πολίτες, είναι να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσής τους», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

575edde01dc5244f068b48ea

Ο Παύλος Πολάκης υπογραμμίζει πως τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του καθημερινού αγώνα ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτά και τονίζει ότι κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση βάζει ένα πετραδάκι στα θεμέλια ενός κοινωνικού κράτους δικαιοσύνης, που θα διέπεται από τις αρχές της Αριστεράς, δηλαδή, «ένα κράτος χωρίς ημετέρους, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς ανισονομία, ένα κράτος που θα ανήκει το ίδιο σε όλους τους πολίτες».

Παραμονές της έναρξης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που θα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους και ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καλεί το λαό «να κλείσει τ’ αυτιά του στον πόλεμο που κάνει η διαπλοκή στην κυβέρνηση» και να συνταχθεί στο πλευρό της, «για να βγει η χώρα απ’ το σκοτάδι».

«Είναι πλέον σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση αυτή τιμά τις δεσμεύσεις της», αναφέρει ο Παύλος Πολάκης και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μοιράσει με δικαιοσύνη το κόστος της δύσκολης συμφωνίας του 2015. Παράλληλα εκφράζει την βεβαιότητα πως και «η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία όπως και η πρώτη παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ερωτάται για τις συγκρούσεις του με συνδικαλιστικούς φορείς και απαντά πως «εντός του συνδικαλιστικού κινήματος υπάρχουν αξιόλογες δυνάμεις, οι οποίες με εντιμότητα, ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια έχουν τη δυνατότητα να προασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν από κάθε κυβέρνηση ένα καλύτερο μέλλον». Ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζει πως «με το συνδικαλισμό της συναλλαγής με τη εξουσία, δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ καμία σχέση, αλλά θα στέκεται σταθερά απέναντί του».

Ο Παύλος Πολάκης μιλάει ακόμη για τις δημοσκοπήσεις, για τους συμβιβασμούς που υποχρεώθηκε να κάνει η κυβέρνηση αλλά «χωρίς να υποταχθεί». Μιλάει επίσης για τη διαπλοκή, το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το τίμημα για την απόκτησή τους, την κατηγορία που αποδίδεται στην κυβέρνηση για το «μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» και τις… μαντινάδες που συχνά επικαλείται σε δηλώσεις του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας:

-«Γραντίσατε με Σφακιανό; Καλλιά γλακάτε» (σ.σ. Μπλέξατε με Σφακιανό; Καλύτερα τρέξτε). Η ΝΔ με βάση την τελευταία δημοσκόπηση, είναι δέκα μονάδες μπροστά. Μήπως πρέπει εσείς να τρέξετε περισσότερο ως κυβέρνηση;

Προφανώς αναφέρεστε στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του οποίου η δημοσκόπηση στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2015, έδινε 29,5% ΣΥΡΙΖΑ, 30% Ν.Δ. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο.

-Ως αντιπολίτευση καταγγείλατε ότι η ΝΔ «έριξε μαύρο στη δημόσια τηλεόραση». Ως κυβέρνηση, η αντιπολίτευση σας καταγγέλλει ότι «ρίχνετε μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση…

Εγώ θα έλεγα ότι ρίχνουμε φως στο μαύρο τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης κα Βλαχοδήμου. Βάλαμε τέρμα στην ανομία, ακολουθήσαμε απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, εξοικονομήσαμε χρήματα τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

-Περιμένατε να φτάσει σε αυτό το ύψος το τίμημα για τις 4 τηλεοπτικές άδειες;

Είχα πει καιρό πριν ότι το τίμημα θα ήταν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

-Τι κατά τη γνώμη σας δείχνει ότι οι διεκδικητές έριξαν τόσο χρήμα για την απόκτηση της άδειας;

Ότι στο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργείται με την παραχώρηση 4 μόνων αδειών, διαμορφώνονται συνθήκες κέρδους, το οποίο δεν υπήρχε με το προηγούμενο καθεστώς και υποκαθίστατο από «αέρινα» δάνεια.

-Είχατε πει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να αντέξουμε στις επιθέσεις της διαπλοκής που έχει παίξει τα ρέστα της και να νικήσουμε». Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση νίκησε τη διαπλοκή;

Κάθε νόμιμη και διαφανής διαδικασία είναι χτύπημα στη διαπλοκή, ο αγώνας ενάντιά της αέναος.

-Μια ακόμη κριτική από την αντιπολίτευση λέει ότι μετά το νέο διαγωνισμό, κάποια κανάλια μπορεί να μην πήραν άδεια αλλά θα έχουν την ευκαιρία να μην καταβάλουν τα δάνεια που έχουν πάρει γιατί θα κλείσουν. Πώς απαντάτε στην κριτική αυτή;

Μας κάνουν κριτική για την αποπληρωμή των δανείων αυτοί που κυβερνούσαν όταν τα ΜΜΕ έπαιρναν δάνεια με αέρα και οι τραπεζίτες κοστολογούσαν 15 εκατ. ευρώ το μελάνι μιας υπογραφής.

-Μια αγαπημένη σας φράση είναι «αλλιώς να έχεις κάνει και να λες, και αλλιώς να τάζεις». Πότε θα είστε σε θέση να πείτε ότι εκπληρώσατε το μεγαλύτερο μέρος των υποσχέσεων σας προς τους πολίτες;

Αυτή η ερώτηση αρμόζει σε πολιτικό του παλαιού κοινωνικού συμβολαίου. Η πρωταρχική υπόσχεση προς τους πολίτες, είναι να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσής τους. Να είστε σίγουρη πως ο καθημερινός αυτός αγώνας διεξάγεται και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτά τα πρώτα αποτελέσματα. Κάθε μέρα που περνάει βάζουμε ένα πετραδάκι στα θεμέλια ενός κοινωνικού κράτους δικαιοσύνης, που θα διέπεται από τις αρχές της Αριστεράς. Ένα κράτος χωρίς ημετέρους, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς ανισονομία, ένα κράτος που θα ανήκει το ίδιο σε όλους τους πολίτες.

-Μόλις εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ είχατε δηλώσει στη Βουλή ότι «έφυγε η μούχλα του νοτιά, η σκόνη της Σαχάρας, η υγρασία του πουνέντε που έρχεται από τα Δυτικά, από την Εσπερία». Η Εσπερία είναι πάντα εδώ. Πώς βλέπετε να ξεμπλέκουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση;

Θέτετε το θέμα πολύ σωστά κυρία Βλαχοδήμου. Η Εσπερία είναι εδώ από το πρώτο δάνειο της ανεξαρτησίας το 1824. Η διεθνής διαπλοκή δάνειζε τη χώρα με ληστρικούς όρους και η εγχώρια ξεκοκάλιζε ακόμα και τα λίγα χρήματα που έφταναν στα δημόσια ταμεία και θα μπορούσαν να παράξουν ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος που από τότε η Ελλάδα παραμένει ένα φτωχό κράτος, έρμαιο των διαθέσεων της Εσπερίας. Όσοι έντιμοι πολιτικοί προσπάθησαν πολεμώντας τη διεθνή και εγχώρια διαπλοκή να στήσουν τη χώρα στα πόδια της πολεμήθηκαν ανηλεώς και νικήθηκαν. Γι’ αυτό και καλούμε το λαό να κλείσει τ’ αυτιά του στον πόλεμο που κάνει η διαπλοκή στην κυβέρνηση και να συνταχθεί στο πλευρό μας, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα απ’ το σκοτάδι και να δημιουργήσουμε ένα νέο κράτος, που θα διέπεται από τις αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Αξιοκρατίας, της Ανθρωπιάς. Το περασμένο καλοκαίρι δεχθήκαμε μία ήττα και υπογράψαμε μια δύσκολη συμφωνία. Απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό και ζητήσαμε την ψήφο του, ώστε να παλέψουμε να φέρουμε σε πέρας τη συμφωνία αυτή και να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από τα μνημόνια. Είναι πλέον σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση αυτή τιμά τις δεσμεύσεις της και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή, μοιράζοντας όμως το κόστος της με δικαιοσύνη. Να είστε σίγουρη πως και η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία όπως και η πρώτη παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης και μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ.

-Μια άλλη αγαπημένη σας μαντινάδα είναι το «στο μετερίζι της ανθρωπιάς και της τιμής το χρέος, πρέπει κανείς να πολεμά και ας είν΄ και ο τελευταίος». Υπήρξαν στιγμές που ως υπουργός νιώσατε ότι παραβήκατε αυτή τη μαντινάδα-οδηγό σας;

Πολιτική χωρίς συμβιβασμούς δεν νοείται. Ακόμη και οι ηγέτες μεγάλων επαναστάσεων αναγκάστηκαν εκ των υστέρων να κάνουν συμβιβασμούς ώστε να εξασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των λαών τους. Το 2015 ήταν μια χρονιά που κληθήκαμε να λάβουμε αποφάσεις στα όρια των ιδεολογικών μας πεποιθήσεων. Παρ’ όλα αυτά οι αποφάσεις μας ελήφθησαν με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αισθάνομαι ότι υποχωρήσαμε αλλά όχι ότι υποταχθήκαμε και αυτό αποδεικνύεται από τη μετέπειτα δράση μας.

-Συχνά δεν διστάζετε να συγκρούεστε όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με συνδικαλιστές ή εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Νιώθετε ότι είστε ακτιβιστής υπουργός;

Ο συνδικαλιστής πρέπει να διεκδικεί από κάθε εξουσία τα δικαιώματα των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Αυτός είναι ή μάλλον αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του. Με το συνδικαλισμό της συναλλαγής με τη εξουσία, όχι απλά δεν είχα, δεν έχω και δεν θα έχω ποτέ καμία σχέση, αλλά θα στέκομαι σταθερά απέναντί του. Εντός του συνδικαλιστικού κινήματος υπάρχουν αξιόλογες δυνάμεις, οι οποίες με εντιμότητα, ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια έχουν τη δυνατότητα να προασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικήσουν από κάθε κυβέρνηση ένα καλύτερο μέλλον. Καλώ όλους τους εργαζόμενους, σε οποιοδήποτε κλάδο, να αντισταθούν στη λογική του ρουσφετιού και να πλαισιώσουν τις υγιείς αυτές δυνάμεις, ώστε το εργατικό κίνημα να παίξει το ρόλο που πρέπει στις διεργασίες του σχεδιασμού του μέλλοντος της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός