Παυλόπουλος: Πηγή έμπνευσης το ΟΧΙ του '40 – Ενότητα για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι

Μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κάλεσε τους πολίτες να είναι ενωμένοι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

paulopoulos

Μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κάλεσε τους πολίτες να είναι ενωμένοι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

«Το παλλαϊκό “Όχι” της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το έθνος των Ελλήνων, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις για τον τόπο και τον λαό μας. Πρωτίστως δε μας εμπνέει ως προς το ότι η Δημοκρατία, και η δίδυμη αδελφή της η ελευθερία, συνθέτουν διαχρονικώς την συλλογική μας συνείδηση, της οποίας βασικά συστατικά είναι η παιδεία και το θάρρος» είπε.

Και πρόσθεσε: «Μ’ αυτά τα ιστορικά μας εφόδια και με αρραγή ενότητα έχουμε χρέος να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, κυρίως δε να υπερασπισθούμε τον άνθρωπο, το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων από μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μέσω ασυρμάτου με τον σμηναγό-χειριστή του αεροσκάφους στον οποίο είπε: «Κύριε σμηναγέ τα φτερά σας σκεπάζουν τη χώρα και το λαό μας. Να είστε υπερήφανοι για την αποστολή σας. Ο Θεός μαζί σας».

Το «παρών» στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη έδωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Στείλαμε μήνυμα εθνικής κυριαρχίας, αποδεικνύοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, τόνισε.

Ο κ. Καμμένος έκανε ακόμη λόγο για υψηλό ηθικό, ετοιμότητα και εκπαίδευση, τα οποία διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις, ενώ σημείωσε την παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

«Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ζωντανό, είναι μήνυμα κατα του ναζισμού, κατα του ρατσισμού, κατα του πολέμου», τόνισε μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργος Παιδείας Νίκος Φίλης.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στα παιδιά που παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία χρωστάει μια Παιδεία που προάγει τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία. Διότι μόνο με ελευθερία και με αλληλεγγύη οι κοινωνίες και τα έθνη προοδεύουν και γράφουν έπη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβερδος άφησε αιχμές για τα επεισόδια που γίνονταν κατά το παρελθόν στις παρελάσεις: «Χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους κάνουμε τις εθνικές μας επετείους χωρίς επεισόδια. Και αυτό γιατι όσοι τα προκαλούσαν τώρα πια ειναι πλειοψηφία», είπε ο κ. Λοβερδος.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Η σημασία του αντιφασιστικού αγώνα ειναι και πάλι σημερα επίκαιρη. Η ενότητα και ο ενθουσιασμός που επέδειξε τότε ο ελληνικός λαός πρέπει να ειναι παράδειγμα και για τη σημερινή, κρίσιμη περίοδο».