Newsroom

Pandora Newsroom

Παυλόπουλος: Εξαιρετικά κρίσιμες οι ευρωεκλογές για το μέλλον της Ευρώπης

Την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών και την ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την υπεράσπιση των αξίων και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στα μορφώματα του λαϊκισμού και του νεοναζισμού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Άτυπης Συνάντησης Αρχηγών Κρατών του «Arraiolos Group» στη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση των μη εκτελεστικών Προέδρων να φιλοξενηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2019.

5b546b6c1dc524bb498b459f

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, αυτές οι Ευρωεκλογές είναι, αν όχι οι κρισιμότερες, από τις κρισιμότερες μετά το Μάαστριχτ και ιδίως μετά τη δημιουργία της Ευρωζώνης. «Κρίνεται, κυριολεκτικώς, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, παρότι μη εκτελεστικοί Πρόεδροι, εκφράζοντας καθένας μας τη συνείδηση του λαού του και όλοι μαζί τη συνείδηση λαών που έχουν ευρωπαϊκή προοπτική και ευρωπαϊκό όραμα, καλούμαστε να υπερασπισθούμε την Ευρώπη. Και αυτό το οφείλουμε όχι μόνο στους λαούς μας αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

Γιατί, όπως έχω επανειλημμένως τονίσει και σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι μας, η Ευρώπη έχει ρόλο όχι μόνον για τους λαούς της, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι για να μπορέσει διαδραματίσει αυτό τον ρόλο η Ευρώπη, απέναντι στους λαούς της και απέναντι στον κόσμο ολόκληρο, πρέπει ν’ αποκτήσει μια δομή οιονεί Ομοσπονδιακή. «Δεν εγκαταλείπουμε την κυριαρχία μας, κάθε άλλο. Δεν εγκαταλείπουμε την ταυτότητά μας την εθνική, κάθε άλλο. Αλλά πρέπει να χτίσουμε μία ομοσπονδιακή δομή, πάνω στη βάση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, και πάνω σ’αυτή την αντηρίδα να οικοδομήσουμε την Ευρώπη του μέλλοντος, η οποία θα έχει ένα θεμέλιο θεσμικό που ήδη υπάρχει: Λέγεται Αλληλεγγύη. Αυτή ήταν η βασική Αρχή πάνω στην οποία θεμελιώθηκε από το 1950, από τη Διακήρυξη Σουμάν, η Ευρώπη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι την Αλληλεγγύη πρέπει να την ολοκληρώσουμε, να φτάσουμε στο τέρμα και επισήμανε ότι οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι δύο: Πρώτον, ο πυλώνας της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Πρέπει να αποκτήσουμε Εξωτερική Πολιτική, πρέπει να αποκτήσουμε Πολιτική Ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει η Αλληλεγγύη μας να αναδειχθεί, σε όλο της το μεγαλείο, σε ένα μείζον ζήτημα που είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη, και αυτό λέγεται “Προσφυγικό”. Δίνουμε εξετάσεις, ως Ευρωπαίοι, απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο και απέναντι στον άνθρωπο.

Το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε και πρέπει να το πράξουμε. Και, δεύτερον, πρέπει να δούμε τι θα πράξουμε σχετικά με το θέμα της Ευρωζώνης. Η Ευρωζώνη βρίσκεται μπροστά σ’ έναν τεράστιο κίνδυνο, την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έχει όνομα και επώνυμο. Λέγεται κρίση χρέους. Αυτή η κρίση έρχεται. Πρέπει, λοιπόν, να ετοιμασθούμε να την αντιμετωπίσουμε.

«Και την αντιμετωπίζουμε, πρώτον, θωρακίζοντας θεσμικά το Eurogroup. Δεύτερον, καθιστώντας τον ESM πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Και, τέλος, εφοδιάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέσα που πρέπει να αποκτήσει για να ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη κρίση χρέους που κινδυνεύει να ανατινάξει το όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υπογράμμισε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον και τις προκλήσεις της Ευρώπης, επισήμανε ότι απέναντι στον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρώπης, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές εκείνες που διευρύνουν τις ανισότητες και να ακολουθηθεί πολιτική ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους, των Αξιών και των Αρχών της ίδιας της ΕΕ με στόχο την υπεράσπιση του ανθρώπου και του πολιτισμού της ίδιας της Ευρώπης. Αναφερόμενος στο Βrexit o κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υπήρχε πριν μπει σ’ αυτήν το Ηνωμένο Βασίλειο, θα υπάρχει και μετά.

Υπό μία προϋπόθεση: Ότι το θέλουν οι λαοί που μένουν στην Ευρώπη. Ο κίνδυνος δεν είναι αν κάποιο κράτος φύγει ούτε αν προστεθεί. Το κενό αναπληρώνεται εύκολα σε μιαν Ευρώπη που είναι ελκυστική. Το ζήτημα είναι να μην αφήσουμε να περάσουν σε κάθε λαό, σε κάθε κράτος, αυτές οι διαβρωτικές δυνάμεις που όλες μαζί όταν υπάρχουν, τότε ναι, υποσκάπτουν τα θεμέλια της Ευρώπης. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Και πρέπει να συλλογισθούμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στις οικονομικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα. Είναι οι διευρυνόμενες ανισότητες, είναι το κοινωνικό κράτος που τελεί υπό κατάρρευση, αυτές είναι οι βασικές αιτίες. Ας αλλάξουμε τις πολιτικές μας, ας υπερασπισθούμε τον Πολιτισμό μας, τις Αξίες μας, τον Άνθρωπο».

Αργοστόλι-Θάνατος19χρονης: Τα ψέματα της ιδιοκτήτριας, οι άγνωστοι ενοικιαστές και νέα πρόσωπα στο κάδρο

υποτποι

Αργοστόλι-Θάνατος19χρονης: Τα ψέματα της ιδιοκτήτριας, οι άγνωστοι ενοικιαστές και νέα πρόσωπα στο κάδρο

Ανοίγει η βεντάλια των ερευνών για τον θάνατο της Μυρτώς

Οι Προτάσεις μας

Η αποκάλυψη της Σαρλίζ Θερόν για τη δολοφονία του πατέρα της: «Τον σκότωσε η μάνα μου για να με προστατεύσει»

AP25177164753694

Η αποκάλυψη της Σαρλίζ Θερόν για τη δολοφονία του πατέρα της: «Τον σκότωσε η μάνα μου για να με προστατεύσει»

Η ηθοποιός αποκάλυψε πως αν δεν γινόταν αυτό ο ίδιος της ο πατέρας θα είχε…

Αρνητικό ρεκόρ από νωρίς για τις πυρκαγιές – 52 φωτιές μόνο το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα

pirkagia

Αρνητικό ρεκόρ από νωρίς για τις πυρκαγιές – 52 φωτιές μόνο το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα

Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι η εμφάνιση τόσων περιστατικών σε τόσο πρώιμο στάδιο είναι ανησυχητική…

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Καταγγελίες για αποκλεισμούς και συνθήκες «ακραίας φτωχοποίησης» από την Συνομοσπονδία Αναπήρων

6521082

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Καταγγελίες για αποκλεισμούς και συνθήκες «ακραίας φτωχοποίησης» από την Συνομοσπονδία Αναπήρων

«Η ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιόδους κρίσης επιβάλλει την ύπαρξη ειδικής και…

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα αφεντικά απολύουν εργαζομένους και τους αντικαθιστούν με το ChatGTP – Έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα

pexels pavel danilyuk 8294624

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα αφεντικά απολύουν εργαζομένους και τους αντικαθιστούν με το ChatGTP – Έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα

Την ίδια στιγμή, μεγάλες εταιρείες επενδύουν δισεκατομμύρια στην τεχνολογία και προχωρούν σε περικοπές προσωπικού, ποντάροντας…

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης: «Δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την άρση ασυλίας γαλάζιων βουλευτών»

Παύλος Μαρινάκης

Παύλος Μαρινάκης: «Δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την άρση ασυλίας γαλάζιων βουλευτών»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε στη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας»

ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ για τον νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάση Καββαδά

6561506

ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ για τον νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάση Καββαδά

«Διαβάζοντας το βιογραφικό του νέου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Καββαδά γεννιέται μια εύλογη απορία», αναφέρουν…