Newsroom

Newsroom

Πατούν "γκάζι" για την πλήρη απελευθέρωση

Με το μήνυμα που πρέπει να στείλει η χώρα στο εξωτερικό συνέδεσε ο υπουργός Εργασίας την απόφαση να ανοίξει πλήρως…

Με το μήνυμα που πρέπει να στείλει η χώρα στο εξωτερικό συνέδεσε ο υπουργός Εργασίας την απόφαση να ανοίξει πλήρως το επάγγελμα των ταξί. Επισπεύδεται το άνοιγμα και στον κλάδο των μεταφορών
Με δραματικούς τόνους, λέγοντας πως “είναι ώρα-μηδέν για την πατρίδα”, ο Γ. Ραγκούσης απευθυνόμενος στο χθεσινό διευρυμένο ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να κάνει ούτε βήμα πίσω στις μεταρρυθμίσεις, καθώς -όπως είπε- “η παραμικρή ολιγωρία ή παλινωδία είναι ικανή να δημιουργήσει χάος όπως το “πέταγμα μιας πεταλούδας”. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα συνοδευτεί με την επίσπευση του ανοίγματος για τα φορτηγά.
“Το άνοιγμα θα είναι πλήρες, ολοκληρωμένο, άμεσο και με κανόνες που δεν θα επιτρέπουν τη δημιουργία καρτέλ”, τόνισε ο υπουργός, δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης. Αφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις που όμως -όπως διευκρίνισε- δεν μπορούν να κινούνται αντίθετα από την κατεύθυνση του νομοσχεδίου.
Την ίδια στιγμή που η Βουλή βρισκόταν σε κλοιό από χιλιάδες ιδιοκτήτες ταξί που διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε πως “τώρα είναι η ώρα να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: ότι πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν από εμάς να μην προχωρήσουμε μπροστά”, αναγνωρίζοντας πως υπήρξαν καθυστερήσεις.
Ο υπουργός συνέδεσε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με το μήνυμα αποφασιστικότητας που πρέπει να στείλει η ελληνική πλευρά στους εταίρους της. “Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πλανάται στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα ούτε θέλει, ούτε μπορεί” ανέφερε.
Επιπλέον, κάνοντας αναφορά στα δύσκολα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση, τόνισε πως “θα ήταν τουλάχιστον ανήθικο και άδικο η κυβέρνηση να συναλλάσσεται με συντεχνίες προκειμένου να διατηρήσουν άδικα προνόμια”. “Δεν υπάρχει” είπε χαρακτηριστικά “περιθώριο να κάνουμε άλλες εξαιρέσεις, η Ελλάδα των εξαιρέσεων μας έφερε εδώ”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση, η κυβέρνηση δίνει “χτύπημα” της μαύρης αγοράς αδειών, σημειώνοντας πως την τελευταία 10ετία έχουν αλλάξει χέρια 35.000 άδειες και υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί αφορολόγητες συναλλαγές 5 δισ. ευρώ.
ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Απαράδεκτος ο εκφοβισμός
Την αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι νέες απειλητικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΑΤΑ, Θ. Λυμπερόπουλου, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν απαράδεκτες. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζεται, πάντως, ότι “οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχουν αποφασιστικά στον διάλογο, ώστε να μπουν κανόνες στη λειτουργία των ταξί”.
ΚΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ενστάσεις και κριτική από τους βουλευτές
Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στον χθεσινό ΚΤΕ Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 70 βουλευτές. Αν και τάχθηκαν υπέρ της απελευθέρωσης, πρότειναν μεταξύ άλλων να τεθεί πλαφόν στον αριθμό των αδειών, να μπουν πληθυσμιακά κριτήρια και να υπάρξει πολλαπλάσιο κόστος για κάθε επόμενη άδεια, ενώ εξέφρασαν προβληματισμό για τον κίνδυνο νέου μετώπου με τους ιδιοκτήτες φορτηγών.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η Βάσω Παπανδρέου είπε προς τον κ. Ραγκούση: “Δεν κάνεις διάλογο με τους ταξιτζήδες και δεν μπορούμε να έρθουμε στη Βουλή. Δεν είναι κατάσταση να είμαστε πολιορκημένοι”. “Βάσω, βρες κάτι να πεις κατά του Λυμπερόπουλου που απειλεί τις ζωές μας”, απάντησε ο υπουργός.
Τρόικα
Κριτική υπήρξε και από άλλους βουλευτές. “Η τρόικα δεν παρακολουθεί την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αλλά την κυβέρνηση, που δεν έχει συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική της”, σημείωσε η Μιλένα Αποστολάκη.
“Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μεταρρύθμιση στη λογική της απελευθέρωσης, αλλά δημιουργεί καρτέλ και καταργεί τον μικρό επαγγελματία”, δήλωσε με αιχμηρό τρόπο η Τόνια Αντωνίου.
“Μιλούμε όλοι υπό την πίεση των ταξιτζήδων”, παρατήρησε ο Α. Μακρυπίδης.
“Το ότι είναι κρίσιμη η συγκυρία να το καταλάβουν πρώτα οι υπουργοί”, παρενέβη ο Ν. Σαλαγιάννης.
Λευτέρης Γαλανός
Συγκέντρωση αυτοκινητιστών στο Σύνταγμα
Και νέες απειλές κατά των βουλευτών
Με πυρά κατά των βουλευτών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, επανήλθε χθες ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος μιλώντας στους συγκεντρωμένους αυτοκινητιστές, έξω από τη Βουλή. “Εναν έναν θα τους στοχοποιήσουμε και θα έχουν την ίδια αντίδραση που θα έχει και ο Ραγκούσης από δω και πέρα”, είπε χαρακτηριστικά, υπό τις επιδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.
Οι αυτοκινητιστές απειλούν και με παύση πληρωμών προς τις τράπεζες και τον ασφαλιστικό τους φορέα (ΟΑΕΕ), καθώς υπολογίζουν ότι οι ιδιοκτήτες ταξί χρωστούν στις τράπεζες περίπου 2 δισ. ευρώ για αγορές αδειών που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται -όπως υποστήριξε ο κ. Λυμπερόπουλος- για χρήματα “που δεν θα αποσβεστούν ποτέ, οπότε ας τα πάρουν οι τράπεζες από τον κ. Ραγκούση!”.
Οι ιδιοκτήτες ταξί θα προκηρύξουν πιθανότατα σήμερα νέα 24ωρη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να βγουν, όπως είπαν, στις γειτονιές για να μοιράσουν πόρτα πόρτα φυλλάδια, με τα οποία θα εξηγούν τα προβλήματα που θα επιφέρει στον κλάδο τους και στο επιβατικό κοινό το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.
Παρόντες στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν και εκπρόσωποι του κλάδου των φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων. Οι περίπου 6.000 ιδιοκτήτες ταξί είχαν περικυκλώσει από νωρίς το απόγευμα τη Βουλή, την ώρα που ο κ. Ραγκούσης ενημέρωνε τον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για τις τελικές ρυθμίσεις που περιέχει το σχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και βρίσκεται (μέχρι σήμερα) σε δημόσια διαβούλευση.
Α. ΛΥΤΡΑ
http://www.ethnos.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…