ΠΜ

Παναγιώτα Μπίτσικα

ΠΑΣΟΚ: Την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης

Έκτός βουλής ο Καστανίδης

Ανδρουλάκης

Στην επιλογή να εκπροσωπεί ως βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης το κόμμα του και τη χώρα στη βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Η απόφαση αυτή οδηγεί στο να μείνει εκτός βουλής ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ο οποίος βγήκε πρώτος σε σταυρούς σε αυτή την εκλογική περιφέρεια! Παράλληλα, με την κίνηση αυτή ο Νίκος Ανδρουλάκης «ξεκλειδώνει» την εκλογή του 40χρονου δικηγόρου Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής και του φαρμακοποιού Φραγκίσκου (Φρέντυ) Παρασύρη στο Ηράκλειο Κρήτης.

Φαίνεται ότι η επιλογή της Θεσσαλονίκης είναι πολιτική αλλά προκαλεί ερωτηματικά με δεδομένο ότι ο Χάρης Καστανίδης είναι στέλεχος πρώτης γραμμής, υπήρξε υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές ενώ έχει στενούς δεσμούς με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Επίσης, ο Χάρης Καστανίδης κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο σήκωσε το βάρος σημαντικών υποθέσεων σχετικά με ζητήματα θεσμών και  κράτους δικαίου (υποκλοπές, ανεξάρτητες Αρχές κ.ά.) ως βουλευτής και επικεφαλής κρίσιμων επιτροπών της βουλής.

Πάντως, στην επιλογή Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης  βάρυνε και η εν εξελίξει προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης τον Ιούνιο,   για συγκέντρωση νέων εκλογικών δυνάμεων στα αστικά κέντρα, όπου σε πολλές περιοχές η εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο καλή και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα από το  πανελλαδικό εκλογικό (11,45%) που έδωσε 41 έδρες στο ΠΑΣΟΚ.  Παράλληλα, συνδέεται και με την ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη συντονίζουν το βηματισμό τους προς τις επόμενες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, προτάσσοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «θέλει και μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση», ύστερα από την κατακλυσμιαία πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της (σχεδόν) απλής αναλογικής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε θέσει υποψηφιότητα εκτός από την Α΄ Θεσσαλονίκης, στην εκλογική περιφέρεια Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών και στο Ηράκλειο Κρήτης, με βάση τη δυνατότητα των επικεφαλής κομμάτων να ηγούνται στα ψηφοδέλτια τριών εκλογικών περιφερειών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  «αποσύρει» την υποψηφιότητά του από Ηράκλειο Κρήτης  και  τον Νότιο τομέα  και επιλέγει να κρατήσει  την έδρα στην εκλογική περιφέρεια  Α΄ Θεσσαλονίκης όπου το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 26.270 ψήφους και ποσοστό 7,94% (το 2019 οι ψήφοι ήταν 18.313 και το ποσοστό  6,05 %) . Στόχος του είναι να ενισχύει με την παρουσία του την εκλογική δυναμική του ΠΑΣΟΚ στη βόρεια Ελλάδα, καθώς η Θεσσαλονίκη, (όπως και η Αττική ) είναι “κλειδιά” για τις επόμενες εθνικές κάλπες του Ιουνίου 2023. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την άνοδο των ποσοστών, στοχεύοντας να φτάσει και να υπερκεράσει συνολικά σε επίπεδο επικράτειας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ , κυριαρχώντας στο χώρο της αντιπολίτευσης απέναντι στη ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την έδρα της Α΄Θεσσαλονίκης έχει κρατήσει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απόφαση ήταν  δύσκολη καθώς έτσι μένει εκτός βουλής ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης ο οποίος πρώτευσε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης με   7.584   ψήφοι ενώ  ο Αντώνης Σαουλίδης ήρθε δεύτερος στην Α΄Θεσσαλονίκης και  δεν εκλέγεται ( 6.875 ψήφοι).

Στον Νότιο Τομέα το ΠΑΣΟΚ  συγκέντρωσε 29.932 ψήφους και ποσοστό 7,54 % (20.958 ψήφοι/ποσοστό 5,72%) με  πρώτο σε σταυρούς τον Παύλο Χρηστίδη (9.391 ψήφοι) και δεύτερη την Τόνια Αντωνίου (7.898 ψήφοι), η οποία είχε ορκισθεί βουλευτής το Νοέμβριο του 2021 , μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, λαμβάνοντας τη θέση ως επιλαχούσα των εκλογών του 2019.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι μετά το τέλος της καταμέτρησης των σταυρών της Α΄Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 23 Μαΐου  2023, ο Χάρης Καστανίδης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα εξής: «Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους πολίτες  που συμπορεύτηκαν και στήριξαν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Αισθάνομαι ευγνώμων σε όσους και όσες με τίμησαν με την ψήφο τους και μου εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπηση της πόλης μας και της χώρας  στη Βουλή και πάλι. Συνεχίζουμε τον αγώνα στην   πρώτη γραμμή για το ΠΑΣΟΚ. για την Ελλάδα».

Τόσο ο Χάρης Καστανίδης όσο και ο Παύλος Χρηστίδης είχαν διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές της Χαριλάου Τρικούπη, τον Δεκέμβριο του 2021.

Στην εκλογική περιφέρεια του Ηρακλείου Κρήτης το ΠΑΣΟΚ κατέκτησε δυο έδρες (ποσοστό 21,81% και 38.868 ψήφοι). Τη μια έδρα  καταλαμβάνει η  οικονομολόγος-επιχειρηματίας  Ελένη Βατσινά, πρώτη σε σταυρούς (11.388 ψήφοι)  και την άλλη  την καταλαμβάνει ο φαρμακοποιός Φραγκίσκος (Φρέντυ) Παρασύρης (10.870 ψήφοι), ο οποίος δεν θα εκλεγόταν αν ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατούσε την έδρα στην Κρήτη. Ο Φραγκίσκος Παρασύρης ήταν βουλευτής Ηρακλείου την περίοδο 2009-2012 ενώ το 2002 διετέλεσε γραμματέας της νεολαίας Πασοκ Ηρακλείου και μέχρι το 2018 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Προσπαθεί να «γεφυρώσει το χάσμα» ο Κυρανάκης στη ΝΔ: Πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή ή Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

κυρανάκης

Προσπαθεί να «γεφυρώσει το χάσμα» ο Κυρανάκης στη ΝΔ: Πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή ή Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τους τριγμούς στη ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,…