ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με σκοτεινούς προϋπολογισμούς

Επί δεκαετίες ιλιγγιώδεις εισροές από το κράτος και μαύρο χρήμα, ασύδοτες δαπάνες, υψηλή μισθοδοσία… στελεχών και μηδέν έλεγχοι – Τραπεζική υπερχρέωση επί Γ. Παπανδρέου - Κυρ. Μητσοτάκη

pexels pixabay 259251

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ως κυρίαρχα κόμματα της Μεταπολίτευσης διαχειριστήκαν ιλιγγιώδη ποσά, προερχόμενα από διάφορες πλευρές: συνδρομές μελών, όταν υπήρχαν, κρατική επιχορήγηση, από όταν θεσπίσθηκε, κοινοτικές εισροές, για.. έρευνα και μαύρες χρηματοδοτήσεις από επιχειρηματίες.

Σαν να μην έφταναν αυτά προστέθηκαν και τα χρέη στις τράπεζες, στις οποίες είχαν πρόσβαση χωρίς καν στοιχειώδη κριτήρια.

Η πιο γνωστή μέθοδος δανεισμού ήταν να βάζουν εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.

Σα να θέλει κάποιος να τον δανείσει η τράπεζα με εγγύηση το ενδεχόμενο κέρδος του από το λαχείο.

Δεν αποδόθηκε ποτέ λογαριασμός όχι μόνο  για το ύψος αυτών των μυθικών – αθροιστικά-εισροών, αλλά ούτε και για τον τρόπο που ξοδευτήκαν.

Τα κόμματα είχαν υψηλά έξοδα λειτουργίας, στα οποία σταδιακά προσέθεσαν και τη …μισθοδοσία  πολιτικών στελεχών τους, εκτός των υπάλληλων. Π.χ. στο ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη μέλος του ΕΓ έπαιρνε μισθό ….ένα εκατομμύριο δρχ..

Σταδιακά αυτό επεκτάθηκε σε πολλά πρόσωπα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως επί Γ. Παπανδρέου, με υψηλές αμοιβές. Καμιά σχέση με τα «επαγγελματικά στελέχη» του ΚΚΕ που έπαιρναν μισθούς… πείνας.

Τα χρέη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Τα δυο κόμματα δαπανούσαν τεράστια ποσά σε κάθε προεκλογική περίοδο, για συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις, προεκλογικό υλικό και μετακινήσεις ψηφοφόρων και πάσης φύσεως εξαγορές.

Ταυτόχρονα φέσωναν και το κράτος. Ιδίως την «Ολυμπιακή», στην οποία δεν πλήρωναν ποτέ τα εισιτήρια που έπαιρναν, αλλά και την… ΕΡΤ για διαφήμιση.

Όπως και με τα έσοδα, ποτέ δεν παρουσιάσθηκαν οι ακριβείς δαπάνες του και τη κατανομή τους. Η μόνη φορά που υπήρξε έλεγχος ήταν το 2012 στο ΠΑΣΟΚ, όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε πέντε ελεγκτικές εταιρίες και  έκαναν έλεγχο στην οικονομική διαχείριση της περιόδου Παπανδρέου και βρήκαν «παπάδες’, όπως κυκλοφόρησε τότε. Αλλά το πόρισμα είναι κρυμμένο σε συρτάρια.

Στη ΝΔ μετά την οργιώδη διαχείριση του Κώστα Μητσοτάκη, ειδικά την περίοδο 1988-90, που άφησε πίσω μαύρη τρύπα εφτά δισ. δραχμές στο κομματικό ταμείο -ενώ υπήρξαν και παράλληλα ταμεία, όπως απεδείχθη με την Mayo και την κατάθεση Αλαφούζου-  υπήρξε κάποια συγκράτηση από τον Έβερτ.

Ο Κ. Καραμανλής, που ακολούθησε, δεν είχε «προσωπικό δίκτυο αμειβομένων» στελεχών και το κουμάντο ανέλαβε αποκλειστικά ο Δημ. Δασκαλάκης, που κάλυπτε τις κομματικές ανάγκες και διαχειρίζονταν τις εισροές.

Τα δυο κόμματα υπερχρέωσαν οι δυο «υιοί των πατέρων». Το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, που άφησε χρέη κάπου 200 εκατ. χωρίς να δώσει ποτέ λογαριασμό.  Και τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο αποκαλύφθηκε ότι επί των ημερών του το χρέος έφτασε στις τράπεζες στα  342 εκατ..

Ο Καραμανλής είχε παραλάβει από τον Έβερτ χρέος περίπου 40 εκατ. ευρώ  μετά από 12 χρόνια -έχοντας διενεργήσει τέσσερις εθνικές εκλογές και τρεις ευρωεκλογές- άφησε στον Σαμαρά τραπεζικό χρέος περίπου 100εκ., που το …διπλασίασε σε έξι χρόνια. Επί Κυριάκου Μητσοτάκη, κάθε χρόνο το χρέος ανέβαινε τακ 30 εκατ. ευρώ..

Η σημερινή ΝΔ  δικαιολογείται για την εκτόξευση προβάλλοντας ότι ο Μητσοτάκης «νοικοκύρεψε τα οικονομικά», αλλά η επιβάρυνση ήλθε από τους τόκους! 

Πρόκειται για εξωφρενικό επιχείρημα, αφού ακριβώς οι τόκοι επιβαρύνουν και όλους τους άλλους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες. 

«Μαύρο χρήμα» και παράλληλα ταμεία

Μέχρι τώρα μόνο η ΝΔ , δια του Άδωνι Γεωργιάδη το 2016, διανοήθηκε να ζητήσει… διαγραφή χρέους.  Πρόσφατα βέβαια έλεγε ότι  «τα χρέη είναι για να πληρώνονται».

Επισήμως δεν έγινε ποτέ, από καμία τράπεζα διαγραφή. Αλλά υπάρχει σιωπηρή  ανοχή, αφού δια νόμου… απαλλάσσονται από ευθύνες τα τραπεζικά στελέχη που έβαλαν την υπογραφή τους σε δάνεια με αέρα, ή σε ρυθμίσεις που δεν πρόκειται να οδηγήσουν ποτέ σε αποπληρωμή.

Όπως δεν ξέρουμε πόσα οφείλουν, ή πόσα έχει εισπράξει ως τώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ -ή κάποιοι ..αρχηγοί τους, ούτε  πώς τα ξοδέψαν, έτσι δεν ξέρουμε και πόσα οφείλουν και πού.  Κάποιες μελέτες ανεβάζουν το τραπεζικό χρέος και των δυο κομμάτων στα 600 εκατ. ευρώ. 

Οφείλουν όμως και σε  Ταμεία, στο κράτος, σε προμηθευτές και άλλους συναλλαζόμενους μαζί τους.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει σε εργαζομένους στα κομματικά γραφεία. Η περίεργη μεθόδευση επί Φώφης Γεννηματά με τη μετονομασία σε Κινάλ δημιούργησε κάποιες διαδικασίες για σταδιακή αποζημίωση τους – ως…ΠΑΣΟΚ. Και να αποκληρώνει ένα μέρος των δανείων, αναλογικά με την  κρατική αποζημίωση. Φυσικά, λόγω ποσοστών είναι υποπολλαπλάσια εκείνης που μπήκε ως εγγύηση και αποπληρωμή δεν θα υπάρξει ποτέ.

Μπερδεμένα πράγματα. Όπως είναι – ενδεχομένως και σε άλλα κόμματα-  οτιδήποτε αφορά τα οικονομικά τους.  

Η αλήθεια είναι ότι διακινούν πολύ μαύρο χρήμα προς και από τα ταμεία τους, τα παράλληλα ταμεία των ηγεσιών και άλλες περιπλοκές διαδρομές. 

Οι ισολογισμοί τους είναι ψευδείς και ουδείς λογοδότησε ποτέ, ούτε καν για τα εμφανή. Π.χ. κανείς δεν ρώτησε  τον Σημίτη για ο Χριστοφοράκος έστειλε στο κόμμα του ένα εκατομμύριο μάρκα.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε διαβιβάσει το 2017 στον οικονομικό εισαγγελέα, το πόρισμα κοινοβουλευτικής  Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε η εντολή να ερευνηθεί «η διακρίβωση της τέλεσης ή μη, αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων».

Η ασυδοσία συνεχίζεται προκλητικά και με εμφανή παραβίαση της νομοθεσίας που ισχύει για κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση.  

Μάλλον θα είναι πολυτέλεια να ζητήσει κανείς από την Εισαγγελία να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ή να βρεθεί εισαγγελέας που θα βάλει το χέρι στην τρύπα… με  λεφτά.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…