Παρουσία του ΠτΔ ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο

Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία χιλιάδων πιστών γιορτάζεται στην Τήνο, όπως κάθε χρονιά, ο Δεκαπενταύγουστος. Παρόντες στο κυκλαδίτικο νησί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

1961059

Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία χιλιάδων πιστών γιορτάζεται στην Τήνο, όπως κάθε χρονιά, ο Δεκαπενταύγουστος. Παρόντες στο κυκλαδίτικο νησί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβιβάστηκε, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, στην τορπιλάκατο «Σταράκης», η οποία κατευθύνθηκε στα ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου. Στο σημείο του  τορπιλισμού -πριν από 75 χρόνια τον Δεκαπενταύγουστο του 1940- της «Έλλης», ο Πρόεδρος έριξε στεφάνι στη θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων ναυτών και αξιωματικών του αντιτορπιλικού.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και λοιποί επίσημη κατευθύνθηκαν στον Ναό της Ευαγγελίστριας, όπου πραγματοποιήθηκε αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Έχοντας παρακολουθήσει μαζι με το πλήθος των πιστών τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανάγκη για εθνική ενότητα στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα.

Στο μήνυμά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας στην Ευρώπη και τις αξίες της. «Οφείλουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να διανύσουμε τον ανηφορικό, πλην όμως ελπιδοφόρο, δρόμο του εθνικού μας μέλλοντος. Τον δρόμο που χάραξαν, ούτως ή άλλως, οι αγώνες και το πνεύμα των προγόνων μας προσδίδοντας στη Δύση, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τα ανεξίτηλα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας, του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Τήνο, υπογράμμισε: «Στο Ιερό Νησί της Τήνου, που σήμερα μάς δέχεται φιλόξενο, ο Δεκαπενταύγουστος αποκτά για τον Ελληνισμό μιαν ιδιαίτερη ιστορική διάσταση. Και τούτο γιατί εδώ το θαύμα της Πίστης αναβλύζει και από τις, πάντα ζωντανές, μνήμες αλλά και τα συντρίμμια της “Έλλης”, ο τορπιλισμός της οποίας σήμανε, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, την έναρξη του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ήτοι του αγώνα για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία που, τηρουμένων βεβαίως των ιστορικών αναλογιών, συνεχίζεται ?και πρέπει να συνεχίζεται- δίχως διακοπές και δίχως εκπτώσεις, υπό συνθήκες άρρηκτης σύμπνοιας και υπεύθυνης συμπόρευσης».

Α.Γ.

Φωτογραφία: ΙCON PRESS / NIKOΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ