Newsroom

Newsroom

Παρουσιάστηκε το Gov.gr Wallet αλλά αγνοούνται οι νέες ταυτότητες

Η Νέα Δημοκρατία, με φωτογραφικούς όρους, έστησε φιέστα για το Gov.gr Wallet, την ώρα που οι νέες ασφαλείς ταυτότητες έχουν μείνει στο συρτάρι καθώς θα έπρεπε να εκδίδονται ήδη από το 2021, με αποτέλεσμα η χώρα μας να απειλείται με κυρώσεις από την ΕΕ.

mitsotakis pierakakis 1

Την εφαρμογή Gov.gr Wallet παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, σε ακόμα ένα σόου , όπου φρόντισε να δώσει το «παρών» κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εφαρμογή αφορά τη δημιουργία, την αποθήκευση και τον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό τηλέφωνο. Τα ψηφιακά αντίγραφα θα αναγνωρίζονται μέσω κωδικού QR.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από σήμερα το απόγευμα για τους πολίτες που έχουν ΑΦΜ με λήγοντα αριθμό τον 1, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

Ωστόσο αμφότεροι πρωθυπουργός και υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν απάντησαν σε πέντε αμείλικτα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Συγκεκριμένα, Όλγα Γεροβασίλη και Μάριος Κάτσης τόνισαν ότι «μετά από νυχτερινή τροπολογία λανσάρονται σήμερα οι υπάρχουσες, μη ασφαλείς ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης στο κινητά, ως άλλα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ερωτάται:

-Τι γίνεται με το διαγωνισμό των 515 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες ασφαλείς ταυτότητες, διαβατήρια και έγγραφα ασφαλείας που ματαίωσε η ΝΔ μόλις μια εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2019 και επαναπροκήρυξε, με φωτογραφικούς όρους, εκτινάσσοντας το κόστος;

-Τρία χρόνια μετά δεν υπάρχει καν ανάδοχος ενώ, σύμφωνα με τον Ευρ. Κανονισμό (Ε.Ε.) 2019/1157, οι νέες ασφαλείς ταυτότητες θα έπρεπε να εκδίδονται ήδη από το 2021. Η Χώρα είναι ήδη έκθετη σε κυρώσεις.

-Με διάταξη στο χθεσινό νομοσχέδιο για την Αστυνομική Ακαδημία επεκτείνεται η ισχύς των διαβατηρίων από 5 σε 10 χρόνια. Σε ποιον και με ποια διαδικασία ανατέθηκε η σύμβαση για τα διαβατήρια, μέχρι να υπάρξει ανάδοχος;

-Αν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας οι νέες ταυτότητες στα κινητά, τότε γιατί δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Βουλή;

-Και στο δια ταύτα, αν είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας οι νέες ταυτότητες, τότε γιατί γίνεται ένας “αχρείαστος” διαγωνισμός για έγγραφα ασφαλείας, ύψους 515 εκατομμυρίων Ευρώ;».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η νέα εφαρμοφή αφορά τη δημιουργία, την αποθήκευση και τον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, ενώ εξαιρούνται τα διεθνή ταξίδια. Παράλληλα εξαίρεση αποτελούν οι συναλλαγές με τις τράπεζες και τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες η εφαρμογή θα εξυπηρετεί από την 1η Οκτωβρίου και μετά.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…