Πάρος: Πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες

Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος. Δεκάδες άλλοι διασώθηκαν από τα παγωμένα νερά.

paros navagoi02

Ακόμη πιο βαρύς έγινε ο απολογισμός της τραγωδίας με μετανάστες η οποία σημειώθηκε χθες ανοιχτά της Πάρου, όταν ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 ανθρώπους αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα τουλάχιστον 16 εξ αυτών (12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος).

Το λιμενικό σώμα διέσωσε από το ναυάγιο του σκάφους 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες). Μεταφέρθηκαν όλοι με ασφάλεια στην Πάρο. Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το εν λόγω ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.  Τεράστια ήταν η κινητοποίηση στο νησί για την παροχή πρώτων βοηθειών στους ναυαγούς οι οποίοι παγωμένοι, ταλαιπωρημένοι, βρεγμένοι και εξουθενωμένοι από τη μάχη με τα κύματα, δέχτηκαν αμέσως κουβέρτες και ζεστά ροφήματα.

Ο Δήμαρχος Πάρου, οι υπηρεσίες του Δήμου και οι τοπικές αρχές, ενεργοποιήθηκαν για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των διασωθέντων, στους οποίους άμεσα θα διενεργηθούν διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, πριν κατευθυνθούν για φιλοξενία στην αίθουσα του ΕΠΑΛ. Το νοσοκομείο Νάξου προσφέρθηκε να παράσχει συνδρομή.

Στην πλειονότητά τους οι ναυαγοί είναι Σύροι, Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους υπάρχουν περίπου 15 Αφγανοί. 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά περιστατικό έρευνας και διάσωσης που σημειώνεται στο Αιγαίο στην διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, στο οποίο εμπλέκονται διακινητές από την Τουρκία που μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους.

 

 

Φολέγανδρος, Αντικύθηρα, Πάρος- Τρεις απανωτές τραγωδίες στα παγωμένα νερά του Αιγαίου μέσα σε τρεις «γιορτινές» ημέρες.

Τρεις νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι στην πρώτη, 11 νεκροί στη δεύτερη, 16 στην τρίτη. Όχι χωρίς εξήγηση. Μπορεί ο υπ. Ναυτιλίας να εκφράζει τη βαθιά του λύπη, ωστόσο το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και ο ρόλος που έχουν παίξει τα αποδεδειγμένα πλέον pushback στο Αιγαίο από το ελληνικό λιμενικό στην μετατόπιση των μεταναστευτικών οδών σε ολοένα και πιο θανατηφόρες διαδρομές είναι καίριος – ελλείψει οποιουδήποτε «νόμιμου» και ασφαλούς τρόπου μετανάστευσης για τους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας.

Όπως το συνοψίζει ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος: 

«Τον τελευταίο ένα χρόνο, οι πρόσφυγες για να αποφύγουν τον τρόμο των ελληνικών pushback και την φρίκη των φυλακών στα νησιά, επιχειρούν την πολύ πιο επικίνδυνη διαδρομή απευθείας από Τουρκία-Ιταλία. Αυτή τη στιγμή, το 16% των αφίξεων στην Ιταλία είναι απευθείας από την Τουρκία, διαπλέοντας το Αιγαίο και κάνοντας τον περίπλου της Πελοποννήσου (Calabrian Route). Αυτό το νέο ταξίδι του τρόμου, αποδεικνύει πως όση βία και να ασκούν τα ευρωπαϊκά κράτη, όσες φυλακές, μάντρες και τείχη και να υψώσουν, η ζωή δεν κόβεται. Η ζωή δεν σταματάει.

Το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν τα ατυχήματα και τις δυσκολίες μετακίνησης. Να αυξάνουν τον θάνατο και την δυστυχία. Η ιστορία έχει αποδείξει όμως ότι η ανάγκη των ανθρώπων για ζωή και ελευθερία έχει υπερβεί πολύ μεγαλύτερα εμπόδια από αυτά».

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…