Παρίσι: «Ρατσιστής» δηλώνει ο δράστης της επίθεσης με τρεις νεκρούς

«Είναι παλαβός. Είναι τρελός», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 90χρονος πατέρας του υπόπτου, ο οποίος τον περιέγραψε ως «λιγομίλητο» και «κλεισμένο στον εαυτό του».

parisi ape

Οι έρευνες για τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην οδό Ανγκιέμ στο Παρίσι συνεχίζονται – Ενώ οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες για να προσδιορίσουν τους λόγους που ώθησαν έναν 69χρονο να ανοίξει πυρ χθες στο Παρίσι, κοντά σ’ ένα κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις να τραυματισθούν, ο ίδιος είπε σε έναν αστυνομικό κατά τη σύλληψή του πως προέβη στην επίθεση επειδή είναι «ρατσιστής».

Ο δράστης, είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο σε 12 μήνες φυλάκιση για βιαιότητες με όπλα που διέπραξε το 2016 – μια καταδίκη την οποία έχει εφεσιβάλει.

Σε βάρος του είχαν απαγγελθεί το Δεκέμβριο του 2021 κατηγορίες για βιαιότητες με όπλα, εκ προμελέτης και με ρατσιστικό χαρακτήρα, για γεγονότα της 8ης Δεκεμβρίου 2021. Σ’ αυτή τη δεύτερη υπόθεση, είναι ύποπτος ότι τραυμάτισε με μαχαίρι μετανάστες σ’ ένα καταυλισμό στο Παρίσι και ότι κατέστρεψε σκηνές τους, είχε δηλώσει τότε μια αστυνομική πηγή.

Έπειτα από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο νόμος, και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε μια «ειδεχθή επίθεση», της οποίας «στόχος ήταν οι Κούρδοι της Γαλλίας» και, κατόπιν αιτήματός του, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού θα δεχθεί σήμερα τους υπευθύνους της κουρδικής κοινότητας. Αυτοί οι τελευταίοι έχουν ανακοινώσει εξάλλου μια διαδήλωση για το μεσημέρι στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το ρατσιστικό κίνητρο είναι ένα από τα σενάρια που ερευνώνται, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί κυρίως από τις δηλώσεις του υπόπτου κατά την κράτησή του.

Το σενάριο μιας τρομοκρατικής επίθεσης έχει παραμεριστεί σ’ αυτό το στάδιο των ερευνών, σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Χθες το πρωί «δεν είπε τίποτε φεύγοντας (…) Είναι παλαβός. Είναι τρελός», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 90χρονος πατέρας του υπόπτου, ο οποίος τον περιέγραψε ως «λιγομίλητο» και «κλεισμένο στον εαυτό του».

Τα «ρατσιστικά κίνητρα των πράξεων» θα «αποτελέσουν προφανώς μέρος των ερευνών», δήλωσε επίσης η εισαγγελέας Λορ Μπεκιό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κουρδική κοινότητα, συγκλονισμένη, έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική» ενέργεια και κατηγόρησε την Τουρκία. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες με τις δυνάμεις της τάξης και ένα άτομο συνελήφθη.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…