Newsroom

Newsroom

Το Παρίσι αποκτά για πρώτη φορά δήμαρχο γένους θηλυκού

Δεδομένη θεωρείται η νίκη της σοσιαλίστριας Αν Ινταλγκό στο Παρίσι, το οποίο αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του γυναίκα…

hidalgo

Δεδομένη θεωρείται η νίκη της σοσιαλίστριας Αν Ινταλγκό στο Παρίσι, το οποίο αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του γυναίκα δήμαρχο.

H Ινταλγκό συγκεντρώνει ποσοστό 54,5% στο δεύτερο γύρο  των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αφήνοντας πίσω της την υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος UMP, Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ..

Σύμφωνα όμως με την εκλογική διαδικασία, η εκλογή του δημάρχου της πρωτεύουσας δε γίνεται κατ’ ευθείαν από τους ψηφοφόρους, αλλά από τους 163 συμβούλους που συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο των Παρισίων. Η ψηφοφορία αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει από το 1982 στη Γαλλία, οι λίστες που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο κερδίζουν το ήμισυ των εδρών που προβλέπονται για το διαμέρισμα. Οι υπόλοιπες έδρες των συμβούλων μοιράζονται αναλογικά στις υπόλοιπες λίστες, συμπεριλαμβανόμενης και της λίστας που έχει κερδίσει. Το σύστημα αυτό δίνει ένα τεράστιο «μπόνους» στην πρώτη λίστα.

Κατά την ψηφοφορία που θα γίνει 5 Απριλίου στο Συμβούλιο των Παρισίων, η Αν Ινταλγκό θα πρέπει (και αναμένεται) να συγκεντρώσει την ελάχιστη πλειοψηφία 82 συμβούλων. Σε περίπτωση αποτυχίας, υπάρχει δυνατότητα να γίνουν έως και τρεις γύροι ψηφοφορίας προκειμένου να εκλεγεί ο δήμαρχος Παρισίων έστω και με σχετική πλειοψηφία.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…