Παρέμβαση Συμβολαιογραφικών Συλλόγων για το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ

Να απαλλαγούν οι φορολογούμενοι από την υποχρέωση να επισυνάπτουν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ακόμα και στις αποδοχές κληρονομιάς, ζητούν με ανακοίνωσή τους…

Να απαλλαγούν οι φορολογούμενοι από την υποχρέωση να επισυνάπτουν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ακόμα και στις αποδοχές κληρονομιάς, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι επτά Εφετείων της χώρας (Θράκης, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών και Κρήτης).

Βασικό αίτημα των συμβολαιογράφων είναι η κατάργηση της διάταξης, η οποία προβλέπει υποχρεωτική επισύναψη πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς και σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες συμβολαιογραφικές πράξεις, ακόμα και αν δεν έχουν ως αντικείμενο τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Αίτημα τους είναι επίσης «η κατάργηση των ποινών που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης και για το παραμικρό λάθος στα στοιχεία του πιστοποιητικού, δηλαδή η απόλυτη ακυρότητα της πράξης που υπέγραψε ο πολίτης και το εξοντωτικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ σε βάρος του συμβολαιογράφου και του υποθηκοφύλακα» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Όπως επισημαίνουν «χαρακτηριστικό είναι ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει απόλυτη εμπλοκή στις συναλλαγές επί των ακινήτων και ανασφάλεια στους συναλλασσόμενους πολίτες».

Στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι «έχουν επιπλέον προκαλέσει ασφυξία στις Δ.Ο.Υ., αφού έχουν προσθέσει στους υπαλλήλους την εργασία τροποποιήσεων και διορθώσεων δηλώσεων, από τις οποίες το Δημόσιο κανένα οικονομικό όφελος δεν αντλεί». Οι συμβολαιογράφοι διαπιστώνουν πως «η βάρβαρη και άδικη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με κάθε είδους χαράτσια, τέλη και νέους φόρους (ΕΝΦΙΑ, υπεραξίας) είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτελούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια τη «βαριά βιομηχανική παραγωγή» της χώρας, τροφοδοτούσε την οικονομική δραστηριότητα και συντελούσε στην ανάπτυξη, επιδρώντας καθοριστικά στην απασχόληση».

«Καμιά ανάπτυξη στη χώρα δε δύναται να υπάρξει αν δεν απεμπλακούν οι συναλλαγές επί των ακινήτων και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση διόρθωση και αποκατάσταση των αδικιών» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Τρόμος πάνω από την Κύπρο: Ημίγυμνη γυναίκα επιχείρησε να μπει στο πιλοτήριο φωνάζοντας «Allahu Akbar»

Τρόμος πάνω από την Κύπρο: Ημίγυμνη γυναίκα επιχείρησε να μπει στο πιλοτήριο φωνάζοντας «Allahu Akbar»

Μια γυναίκα, η οποία έμεινε με τα εσώρουχά της μέσα σε πτήση από Λάρνακα προς…

Αγωνία στο αέρα: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Air France στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αγωνία στο αέρα: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Air France στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Συναγερμός σήμανε όταν πυκνοί καπνοί γέμισαν το χώρο του πιλοτηρίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.