Παρέμβαση Σακελλαροπούλου για το σκάνδαλο των υποκλοπών: Ζητάει την «πλήρη διαλεύκανση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων»

Μετά από τρεις μέρες και στον απόηχο του μηνύματος Μητσοτάκη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητά τη «πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων»

ptd1

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πήρε δημόσια θέση για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών, ζητώντας την «πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων» καθώς και τη « θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ολόκληρη η δήλωση για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις.

Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς.

Ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Τα 3 ερωτήματα του Politico που εκθέτουν τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων καταπιάνεται δημοσίευμα του Politico, εστιάζοντας στον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης που ενεργοποιεί παρακρατικές πρακτικές και έχει πάψει να θυμίζει κυβέρνηση του δυτικού κόσμου – Τα τρία ερωτήματα του Politico – Η στάση της Αντιπολίτευσης

Η χώρα έτσι βρίσκεται εκτεθειμένη σε διεθνές επίπεδο καθώς τα ερωτήματα για τη στάση που σκοπεύει να κρατήσει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος επί του ζητήματος φουντώνουν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να αναθεωρήσει την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας μετά από σκάνδαλο παρακολουθήσεων, αλλά κατηγορήθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση που είχε υποκλαπεί το τηλέφωνό του ότι προσπάθησε να «αγοράσει χρόνο», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στράφηκαν εναντίον του Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που ανάγκασε σε παραίτηση δύο από τους στενότερους βοηθούς του την περασμένη Παρασκευή, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο Μητσοτάκης, ο οποίος ηγείται της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, προσπάθησε να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί σχετικά με το χακάρισμα κινητών τηλεφώνων του αρχηγού του Σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Την ίδια στιγμή, υπερασπίστηκε και επέκρινε την παρακολούθηση, λέγοντας ότι «όλα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αλλά ήταν λάθος», υποστηρίζει το Politico.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε τεθεί υπό «νόμιμη παρακολούθηση» διάρκειας τριών μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι κοριοί, είπε ο Μητσοτάκης, είχαν σταματήσει «αυτόματα» να λειτουργούν λίγες μέρες μετά τη νίκη του Ανδρουλάκη στην κούρσα της ηγεσίας. Ο Μητσοτάκης δεν εξήγησε γιατί στοχοποιήθηκε ο Ανδρουλάκης ή ποιος είχε παραγγείλει την υποκλοπή, σημειώνει το δημοσίευμα, κρεμώντας τον πρωθυπουργό και τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης σε διεθνή μανταλάκια.

Όσον αφορά τις παραιτήσεις των ανώτερων στελεχών την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Παναγιώτης Κοντολέων «απομακρύνθηκε αμέσως» λόγω του χειρισμού του στο θέμα της παρακολούθησης. και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης – ο οποίος είναι ανιψιός του μητσοτάκη – ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» παραιτούμενος.

Το Politico, για το κάλεσμα του Μητσοτάκη προς τους πολίτες «να μην απαξιώσουν την ΕΥΠ»

Παράλληλα, το Politico σχολίασε αρνητικά το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης προς τους Έλληνες να μην απαξιώσουν την ΕΥΠ, με τη φράση «ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;».

«Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο, αφού απέλυσε τον αρχηγό του του επιτελείου και του αρχηγού πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας στη συνέχεια τρία σημαντικά ερωτήματα, τα οποία έμειναν αναπάντητα από τον Μητσοτάκη.

Τα τρία ερωτήματα του Politico

«-Ποιος ο λόγος που κατασκόπευαν τον Ανδρουλάκη;

Τι γνωρίζουμε: O Μητσοτάκης ανέφερε ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι ο Ανδρουλάκης έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση.

-Αν δεν διέταξε την υποκλοπή ο Μητσοτάκης, τότε ποιος;

Τι γνωρίζουμε: Όχι πολλά, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό.

-Ποιος διέταξε μια ξεχωριστή απόπειρα για χακάρισμα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με το Predator;

Τι γνωρίζουμε: Ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε το λογισμικό στην ομιλία του χθες το βράδυ και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποίησε. Ωστόσο, έκθεση της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google από τον Μάιο τόνιζε ότι είναι “πιθανό” πως οι “υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες” στην Ελλάδα έχουν αγοράσει λογισμικά για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

 

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…