Παρέμβαση Καλογήρου για την υπόθεση Πολάκη – Στουρνάρα

Παρέμβαση στη Βουλή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε δημοσιεύματα για την συνομιλία Πολάκη - Στουρνάρα.

Kaloghroy

«Κατά τη σημερινή συζήτηση θέσατε τον προβληματισμό τι θα γίνει με τις δηλώσεις του κ. Πολάκη και τα δημοσιεύματα σχετικά με την συνομιλία μεταξύ Πολάκη – Στουρνάρα. Μας πρόλαβε η δικαιοσύνη. Διαβάζουμε ότι έχει υπάρξει εισαγγελική παραγγελία για να ερευνηθεί τι έχει τελεστεί. Να ανακαλέσετε λοιπόν όσοι από εσάς μιλήσατε για ένα παρακράτος και για ένα κράτος δικαίου που σε αυτή τη χώρα έχει καταλυθεί».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου σήμερα στη Βουλή, απαντώντας στις αναφορές βουλευτών στο θέμα της διαρροής στον Τύπο συνομιλίας μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και συμπλήρωσε:

«Δεν έχει αφεθεί καμιά υπόθεση που να βασανίζει το δημόσιο βίο η οποία να μην οδηγείται, όταν υπάρχει λόγος να διερευνηθεί, εκεί που πρέπει. Πότε έγινε αυτό ξανά; Ποιοι καθυστέρησαν την δικαιοσύνη; Γιατί δικάζονται το 2018 και το 2019 οι μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς; Πόσα χρόνια έχουν λιμνάσει και για ποιους λόγους; Δεν πρέπει να δημιουργούνται ούτε εντυπώσεις ασυλίας για κανένα πολιτικό πρόσωπο αλλά ούτε καθεστώς ομηρίας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν να λογοδοτήσουν. Να τελειώσει αυτή ιστορία. Όσον αφορά το κράτος δικαίου, η χώρα αυτή είναι χώρα δικαιοσύνης, η δικαιοσύνη αναπνέει, προχωράει, κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και όταν ακούει υπερβολές και τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια, συνήθως γυρίζει την πλάτη. Το πρόβλημα για όλους είναι ότι γυρίζουν την πλάτη και οι πολίτες και σ’ αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καλογήρου επεσήμανε: «Πρέπει να αποφασίσουμε αν επιτρέπονται ή όχι τα πολιτικά σχόλια σε υποθέσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη ή τις δικαστικές υποθέσεις. Να απαντήσουμε με ναι ή όχι. Να μην κρίνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να μην εισάγουμε στην πολιτική αντιπαράθεση την πολιτική στόχευση στη μία ή την άλλη κατεύθυνση και να μην εκπέμπουμε αντιφατικά σήματα».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε επίσης: «Η παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη γίνεται με πολιτικό σχόλιο στο φως ή μήπως γίνεται στο σκοτάδι; Ξεκαθάρισα από την αρχή ότι δε θα κάνω τον εισαγγελέα, τον δικαστή, τον κατήγορο ή τον συνήγορο κανενός. Αν κάποιος υπουργός εγγράφως αποστέλλει στο Υπουργείο καταγγελία-αναφορά για την καθυστέρηση υποθέσεων αυτό συνιστά παρέμβαση; Και από τη στιγμή που αυτό γίνεται, το να βγαίνουν πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές άλλων κομμάτων και να καταγγέλλουν τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι ελέγχουν μια υπόθεση και ακολουθούν αυτά που το Σύνταγμα και ο νόμος προβλέπει, τότε επιτρέπεται η εξύβριση και συκοφάντηση δικαστικών λειτουργών επειδή πρόκειται για μια δυσάρεστη υπόθεση;»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλογήρου ανέφερε: «Τελικά σχετικά με την υπόθεση Novartis -για την οποία δε θα τοποθετηθώ όσον αφορά τα ουσιαστικά και δικονομικά ζητήματά της, παρά μόνο για όσα πολιτικά έχουν ειπωθεί εντός αυτής της αίθουσας- υπάρχει σκάνδαλο όσον αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων ως πολιτική; Όσα διαβάζουμε σε σχέση με ένα παγκόσμιο σκάνδαλο υπήρξε; Αν πούμε ότι υπήρξε σκάνδαλο και πρέπει να διερευνηθεί, αυτό συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη; Προσβολή των δικαστικών λειτουργών; Υπάρχει από το Σύνταγμα και το νόμο μια παράλληλη διαδρομή, όταν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Έχει προβλεφθεί ο τρόπος, έχει συζητηθεί το άρθρο 86 προχωράμε και στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ας είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας κι ας μην αλλάζουμε άποψη κάθε φορά που θέλουμε να διατυπώσουμε επιχείρημα ή αντεπιχείρημα. Μίλησα για δύο μέτρα και δύο σταθμά γιατί πολλοί βουλευτές καταθέτουν επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις οι οποίες αναφέρονται σε συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις. Γίναμε δικαστήριο; Δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα; Το πότε γίνεται δικαστήριο το σώμα της Βουλής ορίζεται από το Σύνταγμα και το νόμο».

FacebookTwitterEmailMore

Ανακοίνωση γερμανικής αστυνομίας για τα επεισόδια: «Ήταν πυρομαχικά των χούλιγκανς – Καταγράφονται όλα τα στοιχεία τους»

22b48092 pao fener epeisodia 1

Ανακοίνωση γερμανικής αστυνομίας για τα επεισόδια: «Ήταν πυρομαχικά των χούλιγκανς – Καταγράφονται όλα τα στοιχεία τους»

Στην ανακοίνωσή της, η γερμανική αστυνομία κάνει λόγο για χρήση πυροτεχνημάτων και ρίψη μπουκαλιών.

Νέα Ζηλανδία: Καρκινοπαθής έκανε ευθανασία σε παραλία με τους αγαπημένους της – «Έχουμε δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, ήπιο θάνατο»

445787316 957008989252286 1871462302890548526 n

Νέα Ζηλανδία: Καρκινοπαθής έκανε ευθανασία σε παραλία με τους αγαπημένους της – «Έχουμε δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, ήπιο θάνατο»

«Κοιτάξτε τι έχει κάνει η Νέα Ζηλανδία και να το κάνετε ακόμα καλύτερα. Δίνεται μεγάλη…

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτίθονται στην πόλη Αλ-Φασίρ – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

AP19173656139354

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτίθονται στην πόλη Αλ-Φασίρ – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι μετακινήθηκαν στο αλ-Φασίρ κατά τη διάρκεια του πολέμου

Κρήτη: «Δεχόταν bullying στο σχολείο. Δεν αυτοκτόνησε» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της οικογένειας της 17χρονης

Κρήτη

Κρήτη: «Δεχόταν bullying στο σχολείο. Δεν αυτοκτόνησε» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της οικογένειας της 17χρονης

Άγνωστες παραμένουν οι συνθύκες θανάτου της 17χρονης στην Κρήτη