Παρέμβαση εισαγγελέα για τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Παρέμβαση του Εισαγγελέα έφερε η επίθεση σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Δημήτρη Μπουραντώνη, από ομάδα ατόμων στο γραφείο του, η οποία έχει προκαλέσει από χθες σφοδρές αντιδράσεις.

5dc86571825e631c45744672

Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Η σοκαριστική φωτογραφία με μία ταμπέλα κρεμασμένη στον λαιμό του καθηγητή όπου αναγράφεται «αλληλεγγύη στις καταλήψεις», η οποία κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, δημοσίευσε η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης», που υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο πραγματοποίησε παρέμβαση στα πλαίσια καλέσματος αλληλεγγύης για έναν Οκτώβρη υπεράσπισης των καταλήψεων.

«Επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε τον νυν πρύτανη της ΑΣΟΕΕ γιατί μέσα από τον τότε θεσμικό του ρόλο ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκβούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ» ισχυρίζεται η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Καταδικάζουν
Ωστόσο, η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει ότι «καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια» καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή» της στον πρύτανη.

«Πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία», αναφέρει η Σύνοδος.

Κάνει λόγο για «λιγοστούς γνωστούς- αγνώστους», που έχουν «διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο».

«Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από έκτακτη επικοινωνία του με τα μέλη της Συγκλήτου, καταδίκασε απερίφραστα «κάθε αθλιότητα, βία ή τραμπουκισμό που συμβαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, από οποιοδήποτε άτομο εντός ή εκτός του χώρου».

«Οι πρόσφατες εικόνες από το γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκαλούν οδύνη και αποτροπιασμό σε κάθε μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας και σε ολόκληρη την κοινωνία» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που προσθέτει το εξής:

«Παρόμοιες ενέργειες πλήττουν εν τέλει το κύρος και τη λειτουργία της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών στους Πανεπιστημιακούς χώρους είναι αδιαπραγμάτευτες».

Την επίθεση καταδίκασαν κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για βίαιη καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής για φασιστικές ενέργειες δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο και τη νεολαία του ΚΚΕ για τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους.