Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων

Για δεύτερη φορά, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου παρεμβαίνει στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Αυτή τη φορά, παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή των εγγράφων.

5a1d9c5f1dc5248d0e8b4596

Ειδικότερα, η κ. Δημητρίου παρήγγειλε στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών (Στρατοδικείο Αθηνών) την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την διαρροή των σχετικών εγγράφων που αφορούν την πώληση του επίμαχου στρατιωτικού υλικού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν ήταν πράγματι διαβαθμισμένα (απόρρητα, κ.λπ.) και εάν υπήρξε παράνομη διαρροή.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, η έρευνα θα διενεργηθεί από το στρατοδικείο, σε πρώτο στάδιο για τις τυχόν ευθύνες υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις – και εάν διαπιστωθούν ευθύνες και πέραν των στρατιωτικών προσώπων, η έρευνα θα επεκταθεί και θα συνεχιστεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους λοιπούς.

Υπενθυμίζεται ότι την 17η Νοεμβρίου 2017, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε παραγγείλει στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση. Η έρευνα αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί.

Εν τω μεταξύ, κοινοβουλευτικοί κύκλοι κάνουν λόγο στους διαδρόμους της Βουλής ότι υπάρχει μια τάση για πλήρη «κάλυψη» του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αρχικώς είχε προσπαθήσει να διαρρεύσει τα εν λόγω έγγραφα. Τη Δευτέρα, όπως έγραψε το koutipandoras.gr, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι αποφάσισαν να δώσουν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τα επίμαχα έγγραφα κάτι το οποίο έφερε την σκληρή αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. «Με έκπληξη αλλά όχι απορία πληροφορήθηκα ότι τα δύο κόμματα πήραν την ευθύνη να δώσουν αυτά τα έγγραφα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Βουλής και εξήγησε πως «η κατάσταση αυτή δείχνει ότι εξ αρχής αυτός ήταν ο στόχος». 

Μάλιστα, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι και τα δυο κόμματα είναι πλέον«έκθετα» για την εν λόγω τους πράξη. Θυμίζουμε πως πριν από μια βδομάδα περίπου, κατά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, μερίδα εκπροσώπων εξέφρασε την άποψη πως η διαρροή απόρρητων εγγράφων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι ποινικό αδίκημα. Υπήρχαν δε και εκτιμήσεις για εισαγγελική παρέμβαση εναντίον του βουλευτή.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ πριν λίγες ημέρες, «τα δύο διαρρεύσαντα έγγραφα που παραδόθηκαν από τον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων, προέρχονται από αντίγραφα που είχαν διανεμηθεί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ που διενεργείται από το ΓΕΕΘΑ για τη διακρίβωση των αιτίων και συνθηκών διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) 

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…