Παρατυπίες και ανεπάρκειες εντόπισαν οι διεθνείς παρατηρητές στο τουρκικό δημοψήφισμα

Σκιώδεις διεργασίες και θολά σημεία εντόπισε η αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διεξαγωγή του τουρκικού δημοψηφίσματος, που είχε ως αποτέλεσμα την πύρρειο νίκη του μονοκράτορα πλέον, Ερντογάν.

58f4ca911dc52469308b463d

«Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης» δήλωσε η εν λόγω αντιπροσωπεία, κρίνοντας ανεπαρκές το νομικό πλαίσιο και κάνοντας λόγο για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, που ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, υποστήριξε ότι «γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας».

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε την Κυριακή στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στους ψηφοφόρους», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής της ODIHR, Τάνα ντε Ζουλουέτα και πρόσθεσε ότι οι παρατηρητές του γραφείου κατέδειξαν πως η εκστρατεία υπέρ του «Ναι» κυριάρχησε στην κάλυψη από τα ΜΜΕ.

«Αυτό, μαζί με περιορισμούς στα ΜΜΕ, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, περιόρισε την πρόσβαση των ψηφοφόρων στον πολυφωνία των απόψεων», ανέφερε η επικεφαλής της αποστολής.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ αλλά και διεθνη πρακτορεία, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε τελευταία στιγμή την Κυριακή να καταμετρήσει ψήφους που δεν είχαν σφραγιστεί από τους αξιωματούχους.