Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Μυτιλήνη»

Tις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους περίπου 450 πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται αποκλεισμένοι σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

5051849 1

«Καταπέλτης» είναι η νεότερη ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Humans Right Watch) για την κατάσταση στη Λέσβο και την τοποθέτηση προσφύγων και μεταναστών στο αρματαγωγό «Ρόδος».

Στην ανακοίνωση του Human Rights Watch, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η απόφαση της Ελλάδας να τοποθετήσει 450 ανθρώπους μέσα στο αρματαγωγό, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα». Μάλιστα, Σύρος πρόσφυγας, που επιβαίνει στο πλοίο, κατήγγειλε τηλεφωνικά στο Παρατηρητήριο ότι «τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό και ένδυση». «Είχαμε μόνο τρεις τουαλέτες για 451 άτομα μέχρι σήμερα, που μας έφεραν πέντε χημικές τουαλέτες. Δεν υπάρχει ντους ούτε σαπούνι», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως μεταξύ των επιβαινόντων είναι και έγκυες γυναίκες, αλλά συμπλήρωσε πως δεν είναι σαφές κατά πόσο λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Είπε επίσης ότι του αρνήθηκαν την απευθείας πρόσβαση σε δικηγόρο.

Μάλιστα, το Παρατηρητήριο δημοσιεύει και σχετικό βίντεο με εικόνες μέσα από το πλοίο.

Η ανθρωπιστική οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αντιστρέψει την «πολιτική των δρακόντειων μέτρων» και επικαλούμενη την καταγγελία του Σύρου πρόσφυγα σημειώνει ότι πολλοί από τους 451 είναι παιδιά και γυναίκες.

«Η απόφαση της Ελλάδας να θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 450 ανθρώπους σε πλοίο και να αρνηθεί να τους επιτρέψει να κάνουν αιτήσεις ασύλου παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμπληρώνει πως «αυτή η ενέργεια μπορεί να ισοδυναμεί με αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας».

Ο Μπιλ Φρέλικ, ο διευθυντής της οργάνωσης, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αντιστρέψει αυτή τη δρακόντεια πολιτική, να υποδεχθεί καταλλήλως αυτούς τους ανθρώπους με ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες και να τους επιτρέψει να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου».

Η οργάνωση κατήγγειλε επίσης πως οι ελληνικές Αρχές δεν τους επέτρεψαν την πρόσβαση στην περιοχή του καταστρώματος όπου περνούν την ημέρα οι μετανάστες και πρόσφυγες.

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

στανιση

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, «λύγισε» όταν με αφορμή το θεαμάτων γυναικοκτονιών, θυμήθηκε τις δικές της…

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…